Početak turnira u Grazu

Ozljedama oslabljeni rukometaši otputovali na Europsko prvenstvo, u četvrtak igraju protiv Crne Gore

Hina

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

Foto/Luka Stanzl/PIXSELL

»Šteta je što nam se zaredalo toliko ozljeda, ali iz ove kože ne možemo. Vjerujem da će mladi igrači koji su dobili priliku znati to iskoristiti, da su gladni uspjeha i medalja. Nadamo se da će nas i naši navijači doći podržati, te da ćemo osjetiti barem dio one atmosfere kakvu smo imali u Austriji 2010. godine«, izjavio je Lino ČervarZAGREB – Hrvatska rukometna reprezentacija otputovala je u srijedu u Graz na Europsko prvenstvo, a izbornik Lino Červar vjeruje u dobar rezultat unatoč tome što smo ozbiljno oslabljeni zbog brojnih ozljeda.


»Šteta je što nam se zaredalo toliko ozljeda, ali iz ove kože ne možemo. Vjerujem da će mladi igrači koji su dobili priliku znati to iskoristiti, da su gladni uspjeha i medalja.


Nadamo se da će nas i naši navijači doći podržati, te da ćemo osjetiti barem dio one atmosfere kakvu smo imali u Austriji 2010. godine«, izjavio je Červar.
Prije deset godina »kauboji« su bili drugi, a u finalu su izgubili od Francuske.


 Zbog ozljeda »najtanji« smo na poziciji desnog beka, ostali smo samo na Luki Stepančiću. Mladi Josip Vekić ostavljen je u Zagrebu, gdje će ostati u trenažnom procesu i priključiti se reprezentaciji ako se za to ukaže potreba.


 Domaćini Europskog prvenstva (od 9. do 26. siječnja) su Austrija, Norveška i Švedska.


Hrvatska je u skupini A i igrat će u Grazu, a natjecanje će otvoriti već u četvrtak, 9. siječnja, protiv Crne Gore (20.30 sati). Dva dana poslije slijedi okršaj s Bjelorusijom, a 13. siječnja će naši rukometaši prvi dio natjecanja zaključiti protiv Srbije.


»Imali smo sinoć još jedan dugačak i iskreni razgovor, i spremni smo za EURO.


Skupina u kojoj se nalazimo u Grazu samo je na prvi pogled lagana.


Mi jesmo favoriti, ali svakog suparnika moramo maksimalno ozbiljno shvatiti, jer želimo doći u Beč s dva boda«, kazao je izbornik Červar.


 U drugom krugu, u Beču, Hrvatska se križa sa po dvije najbolje reprezentacije iz skupine B (Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina) i skupine C (Španjolska, Njemačka, Latvija, Nizozemska).


 Ulog na Europskom prvenstvu je velik, jer samo prvak osigurava direktan put na Olimpijske igre u Tokio. No, ukoliko to bude Danska, onda će za plasman na olimpijski turnir dovoljno biti i srebro, jer su Danci kao svjetski prvaci već osigurali nastup u Tokiju.


Treba reći i da ulazak u polufinale donosi izravni nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine, čime se izbjegavaju potencijalno opasne kvalifikacije u lipnju.


Domaćini olimpijskih kvalifikacija zasad su Francuska, Norveška i Njemačka. No, ako netko od njih postane europski prvak, onda Hrvatska uskače kao prva rezerva za domaćinstvo.


 U Graz je otputovalo 16 igrača. Vratari su Marin Šego (Montpellier) i Matej Ašanin (PPD Zagreb), na krilnim pozicijama nalaze se Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Vlado Matanović (Gorenje Velenje), David Mandić i Valentino Ravnić (oba PPD Zagreb), kružni napadači su Željko Musa (Magdeburg), Marino Marić (MT Melsungen) i Marin Šipić (PPD Zagreb), a na vanjskim pozicijama imamo Domagoja Duvnjaka (Kiel), Marka Mamića (Leipzig), Josipa Šarca (Celje PL), Mateja Hrstića (PPD Zagreb), Luku Cindrića (Barcelona), Igora Karačića (Vive Kielce) i Luku Stepančića (Pick Szeged).


 Po dolasku u Graz rukometaše ponovno čeka susret s novinarima i još neke medijske obaveze, a potom ručak i odmor. Prvi trening u dvorani ASKO Eggenberg, koji će trajati 90 minuta, na rasporedu je u 18.30 sati.