Damir Bičanić

Osvajač olimpijske bronce iz Londona zaključio karijeru, ali ostaje u rukometu

Hina

Damir Bičanić/Foto REUTERS

Damir Bičanić/Foto REUTERSZAGREB Osvajač brončne medalje na olimpijskim igrama u Londonu Damir Bičanić (34) završio je rukometnu karijeru, ali ostaje u Prvom plinarskom društvu Zagreb kao član uprave.


“Malo je čudno završiti karijeru na ovaj način i tome se nisam nadao. Ali život piše čudne priče i tome smo svi svjedoci u protekla dva mjeseca,” kazao je Bičanić na novinarskoj konferenciji PPD Zagreba.


“Iskreno, pomiješani su mi osjećaji jer sam bio profesionalni sportaš od svoje 15 godine. Malo jesam tužan, ali s druge strane ostajem u klubu kojeg volim i bavit ću se s poslom koji je vezan uz sport kojim se bavim cijeli život, tako da sam s te strane iznimno zadovoljan,” dodao je.
Karijeru će nastaviti kao direktor za međunarodne odnose i odnose s rukometnim institucijama.


“Zahvalio bih se klubu što su u meni prepoznali osobu koja će se u novom formatu Lige prvaka baviti s komunikacijom prema krovnoj organizaciji ali i prema drugim klubovima. Također ću biti uključen u komunikaciju i sa SEHA Gazprom ligom,” dodao je.


Direktor PPD Zagreba Vedran Šupuković otkrio je kako Bičanić novu funkciju preuzima 1. srpnja.


“Bičanić je veliki dio karijere proveo u inozemstvu, govori više stranih jezika te završava studij gospodarske diplomacije. U klubu nam je baš ta pozicija bila potrebna jer smo je zapravo popunjavali međusobnom podjelom posla. Od 1. srpnja službeno počinje njegova nova funkcija u upravi kluba kao direktora za međunarodne odnose i odnose s rukometnim institucijama,” istaknuo je Šupuković.


Bičanić je rođen u Vukovaru, a kao šestogodišnji dječak odlazi u izbjeglištvo u Umag gdje mu se kasnije pridružila i majka, dok je otac kao hrvatski branitelj do posljednjeg dana ostao u Vukovaru. Damir je u Umagu sa 11 godina počeo trenirati tenis, potom se okušao u košarci, ali se ipak pronašao u rukometu.


Svoj rukometni put započeo je u Umagu, a nakon povratka u Vukovar igrao je za Osijek Elektromodul. Nakon Osijeka je od 2005. do 2007. godine igrao za Agram Medveščak. Iz Agrama odlazi u RK Zagreb u kojem ostaje jednu sezonu kada seli u španjolski Ademar Leon za koji je igrao do 2010. godine. Nakon toga je prešao u francuski Chambery gdje je proveo sedam sezona, a 2017. se odlučio vratiti u PPD Zagreb gdje je i okončao karijeru.


Za reprezentaciju je upisao više od 100 nastupa, a najveći uspjeh ostvario je 2012. na olimpijskim igrama u Londonu na kojima je hrvatska vrsta osvojila broncu. Ima i broncu sa svjetskog prvenstva 2013. u Španjolskoj, te srebro i broncu s europskih prvenstava 2010. u Austriji i 2012. u Srbiji. Prvu medalju s reprezentacijom osvojio je 2005. na Mediteranskim igrama u Almeriji i to srebro.