Premijer liga rukometaša

Nedjeljko Lalić: ‘Dečki su odigrali herojsku utakmicu’

Igor Duvnjak

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ



RIJEKA – Rukometašima Zameta je bod na gostovanju s Rudan Labinom kao pobjeda, ovim remijem je desetkovana momčad trenera Nedeljka Lalića kolo prije kraja Lige za ostanak sačuvala status premijerligaša, dok će uz Rude ispasti i istarski domaćini Zamećana.


– Konačno imamo jedno dobro jutro, u pravom trenutku. Dečki su zbilja odigrali herojsku utakmicu, od prve do posljednje minute – kaže trener Nedeljko Lalić, bolestan od upale grla, ali zadovoljan nakon dramatičnog istarskog raspleta. Njegova momčad je gubila pet golova razlike, pet minuta prije kraja je zaostajala tri gola ali se izvukla u posljednji čas. – Nisu se predavali kod minus pet deset minuta prije kraja, zasluženo smo osvojili ovaj potreban bod.


Peh za pehom


U Labinu su redovi Zamećana bili itekako prorijeđeni, nije igrao ozlijeđeni Tin Lučin, Veron Načinović je nastupio netom oporavljen. Patrik Martinović je stiskao zube, kao i Matija Starčević, a pogotovo Marko Mrakovčić, koji je zaigrao bolestan da bi na koncu bio matador, dao je odlučne golove u finišu.




– Mrakovčić u petak nije došao na trening, loše se osjećao. Među nas je došao neki virus, boluje i Tin Lučin, Luke Grgurevića nema deset dana, ja eto imam jaku upalu grla. Strahovali smo da Mrakovčić neće moći, ali došao je, žrtvovao je zdravlje da bi zaigrao. Igrao je jako dobro. U proteklih mjesec i pol dana stalno imamo peh za pehom, zato je vrlo važno da smo uspjeli ostvariti ovaj pozitivan rezultat.


U dramatičnoj labinskoj utakmici carevale su obrane, ovog puta je zona Zamećana bila itekako čvrsti filter.


– Obje ekipe su igrale dobru obranu. recimo u 25. minuti je bilo samo 8:7, to sve govori o kakvoj je utakmici bila riječ. Naglasak je bio na obranama. Igralo se pažljivo, bila je vrlo važna svaka izgubljena lopta, svaka tehnička greška. To su sve bile skupe greške. Uz obranu moram pohvaliti oba vratara, Marina Sorića i Frana Lučina. Ovo im je bila ponajbolja utakmica ove sezone. Imali su odlične obrane i u posljednjih petnaest minuta, dali su podstek suigračima. Inače, bilo je dosta mladih.


U vanjskoj postavi su bili Starčević, Tomljanović, Martinović uz nešto iskusnijeg Babića. Ovi su prvi još uvijek djeca. U postavi su još i mladi Načinović, Dunato. Cijelo prvo poluvijeme igrao je i Mozetić.


Stresna sezona


Mladi i njihovi stariji suigrači nisu poklekli pod psihološkim opterećenjem u Labinu.


– Ovaj nam je bod vrlo značajan, došao nam je u najkritičnijem trenutku sezone. Odlučivalo se o tako delikatnoj stvari, hoće li se ostati u Premijer ligi ili će se ispasti u niži rang. Mi smo imali dovoljno snage i volje da iznesemo taj teret.


U ovoj utakmici smo imali puno karakterno dobrih stvari. Bilo je naravno i grešaka, ali smo pokazali onaj potrebni karakter. U takvim biti ili ne biti utakmicama treba se iskazati.


Zamećani mirni ulaze u smiraj sezone, nakon dugih stresnih tjedana pred sobom konačno imaju mirnu sedmicu dočekujući Varaždina bez rezultatskog imperativa.


– Od početka sezone nam je bilo napeto, od one prve prvenstvene utakmice do ove pretposljednje. Sve vrijeme nam je bio mač nad vratom. Prvo smo stvarali ekipu, tu je onda bila borba za svaki bod, a kada smo se konsolidirali, imali smo borbu za ulazak u Ligu za prvaka. Ona nam je pobjegla za samo jedan bod. Radi sustava bodovanja, kada smo ušli u Ligu za ostanak, oduzeto nam je sedam osvojenih bodova. Od 17 osvojenih bodova, u ovu ligu smo ušli sa 10 bodova. Stoga nam je baš svaka utakmica bila odlučujuća. Da smo samo još negdje kiksali, da nismo dobili u Rudama ili da smo doma izgubili od Gorice… Srećom, nije bilo tako.