Rukometni reprezentativac

Luka Stepančić pred velike izazove Červarovih Kauboja: ‘Očekujemo veliku podršku navijača’

Ivica Cerovac

Foto Reuters

Foto Reuters

U Grazu očekujemo da se ponovi atmosfera iz Münchena, kad smo se osjećali fantastično - rekao je Stepančić



PULA – Hrvatska rukometna reprezentacija ponovo je na okupu. Igrači su u krugu svojih najbližih dočekali Novu godinu, a od jučer su ponovo na okupu u Poreču gdje im ovoga vikenda slijedi nastup na Croatia Cupu protiv Bosne i Hercegovine, te Katra.


– Dobri protivnici, taman po mjeri – konstatirao je Luka Stepančić, Labinjan u redovima hrvatske reprezentacije. – Katar već dugi niz godina ima jaku reprezentaciju, no nije uspio izboriti odlazak na Olimpijske igre u Tokio.


Premda su bili domaćini azijskih kvalifikacija krajem listopada, izgubili su u polufinalu od Bahreina i sigurno će ovom prilikom htjeti dokazati svoju kvalitetu. Što se tiče Bosne i Hercegovine, ona nam dolazi pred svoje prvo Europsko prvenstvo. Sve su to igrači koji brane boje jakih europskih klubova, puni su entuzijazma i očekuju nas dvije jako dobre probe.




Sigurno će to znati prepoznati i hrvatski navijači, kojih ne bi smjelo nedostajati u Žatiki.


Iskorak u karijeri


– Kao i svake godine, uvjeren sam da će u dvorani biti prava atmosfera. Termin je idealan, jer su to još uvijek blagdanski dani kad ljudi imaju malo više vremena da navrate u dvoranu i pruže nam podršku. Osobno, meni je uvijek drago igrati u Istri, pred mojim ljudima, jer mi uvijek u dvoranu dođe puno prijatelja iz Labina te se i s te strane veselim predstojećim utakmicama, istaknuo je Stepančić, osvrnuvši se i na probleme sa stopalom desne, odrazne noge.


– Vučem to iz prvog dijela sezone i stoga sam propustio prvi dio priprema, dobio sam poštedu tih sedam-osam dana kako bi se upala smirila. Drugi dio sam u dogovoru s medicinskom službom i izbornikom trenirao po malo prilagođenom programu, ali ono što je bitno, a to je taktički dio, odradio sam u potpunosti. Vjerujem da ću prvenstvo dočekati spreman.


Nakon tri godine što je branio boje PSG-a, Stepančić je ovo ljeto odlučio promijeniti sredinu i Francusku zamijenio Mađarskom, prešavši u redove tamošnjeg viceprvaka Pick Szegeda.


– Sumirao sam svoju francusku epizodu i mogu reći da sam više-manje zadovoljan kako je to izgledalo, ali tražio sam jedan iskorak više, pogotovo što se tiče minutaže. Mislim da sam pogodio s odabirom, jer sam došao u klub koji je u samom vrhu europskog rukometa i u njemu dobio dobru minutažu, što se odmah vidi i na mojim igrama.


U Pick Szegedu na poziciji desnog krila igra Bogdan Radivojević, reprezentativac Srbije protiv koje Hrvatska igra posljednju utakmicu prve faze europske smotre.


Hrvatska i Srbija


– Po nekim mojim očekivanjima, Hrvatska i Srbija bi se trebale boriti za prvo mjesto u grupi te bi naš međusobni susret mogao odlučiti o tome tko će prenijeti dva boda u sljedeću fazu prvenstva. Kako se nas dvojica dosta družimo u klubu, već su krenula i sitna podbadanja, ali isto sam tako i upoznat s time da Srbi nakon dugo godina imaju odličnu atmosferu u reprezentaciji, a igrači im u svojim klubovima igraju na visokoj razini.


Nedostajat će im sigurno Milosavljev iz berlinskog Füchsea koji se na žalost ozlijedio, ali i bez njega će biti jaki. Puno bi nam značilo da u drugu fazu prenesemo dva boda, jer bi nam to s jedne strane dodatno podiglo samopouzdanje, a kako se križamo s grupama iz kojih bi nam trebali doći Španjolci i Nijemci, s pobjedom nad jednom od tih reprezentacija bili bi već jednom nogom u polufinalu.


Deset godina je Hrvatska bez finala na velikoj sceni i to bi htjeli promijeniti, ali daleko je Stockholm, a niti izbornik nam ne dopušta da tako razmišljamo te smo stoga ovaj drugi dio priprema bili fokusirani isključivo na prvu utakmicu na prvenstvu, onu protiv Crne Gore.


Ždrijeb nam se odlično otvorio jer je većina favorita gore na sjeveru, ali bit će i ovako jako izazovno. Tko god kaže da imamo laganu grupu, ne bih se složio s njim. Ono čemu se veselimo, to je da igramo u Grazu, gdje očekujemo da se ponovi ona atmosfera iz Münchena, kad smo se osjećali fantastično i imali ogromnu podršku naših navijača. Slično vjerujem da će biti i u Beču i to će nam biti dodatni motiv – rekao je Stepančić.


Povratak u Poreč


Hrvatska muška rukometna reprezentacija okupila se jučer u Zagrebu i odmah krenula u Poreč gdje će odraditi posljednji dio priprema za EP. Reprezentacija se konačno kompletirala, jer su se priključili i igrači koji nastupaju u Njemačkoj, tako da će izbornik Lino Červar, napokon moći početi uigravati ekipu prema svojim vizijama i željama. Ostaje žal što u tim pripremama, ali i na EURU neće moći računati na trojicu igrača koji su se ozlijedili tijekom priprema, Lovru Mihića, Frana Miletu i Luku Šebetića što bitno mijenja planove i ideje izbornika Červara kada je igra u pitanju, a posebno obrana.


Naime, barem dvojica od njih trojice, našla bi svoje mjesto u ekipi koju će hrvatski izbornik odvesti u Graz na prvi krug Europskog prvenstva. U sklopu trećeg ciklusa priprema u Poreču igrat će se i Croatia kup na kojem uz Hrvatsku još sudjeluju BiH i Katar. Ulaznice za te oglede moguće je kupiti u Rijeci, u Caffe baru Mirage na Kantridi.


Vekić umjesto Šebetića


Hrvatski rukometni izbornik Lino Červar uputio je naknadni poziv Josipu Vekiću, članu PPD Zagreba, jer je ozljeda ramena Luke Šebetića na koju se požalio na kraju drugog dijela priprema, ozbiljnija nego što se u prvi mah činilo. Šebetić će morati na operaciju ramena.