Mario Šipić

Kružni napadač “kauboja”: ‘Ako budemo pravi, imamo šanse za medalju’

Igor Duvnjak

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Idealan plan bi bio da se vratimo sa zlatnom medaljom i da idemo izravno na OI. Ako to svima nije u glavi, onda ne trebamo niti krenuti za Austriju - kaže 23-godišnji pivot rođen u Njemačkoj



Hrvatska muška rukometna reprezentacija je pobjedom nad Katarom i osvajanjem Croatia Cupa zaklopila važnu stranicu u svom radu, napisan je pregovor za ono što se očekuje da će izabranici izbornika Lina Červara ispisivati u knjizi svojih nastupa na velikoj međunarodnoj smotri, na Europskom prvenstvu koje se u Austriji, Norveškoj i Švedskoj igra od 9. sve do 26. siječnja.


– Utakmice u Poreču su bile odličan test, pokazatelj da vidimo gdje griješimo i onda utvrdimo kako to ispraviti. Što se tiče fizičke pripreme, to je individualna stvar. Ja se fizički odlično osjećam. Dobro sam radio u PPD Zagrebu tijekom cijele sezone – započeo jenadereni hrvatski pivot, korpulentni Marin Šipić. Mladić rođen 29. travnja 1996. godine u Bad am Taunusu u Njemačkoj. Šipić u reprezentaciji čini trio pivota, osim njega među ta tri Linova »Tri mušketira« na crti su još iskusnici Željko Musa i Marino Marić.


– Nama je zadaća podijeliti poslove, stvoriti situacije da vanjskim igračima bude što lakše otvoriti prolaz ka golu. Cilj je da oni prođu i da šutnu na gol. Na crti imamo Musu i Marića koji više igraju u dva smjera, ja sam kao mlađi više nekakav adut za napad i eventualne akcije »sedam na šest«. Mora se voditi briga o obrani, mora se u napadu stvoriti pozicija akcija za igrače da recimo bekovi dođu u situaciju »jedan na jedan«. Nema tu neke prevelike filozofije.




Červar je okupio izabranu nacionalnu momčad u kojoj osim par iskusnika prevladavaju mladići iz novog vala hrvatskog rukometa. navijači se naravno uoči prvenstva pitaju koji su najujači aduti tog hrvatskog loptačkog koktela iskustva i mladosti.


– Nama je uistinu adut što smo mi odlična ekipa. Znači mi se svi zajedno slažemo, što smo svi skupa. Uzalud ti svi mogući individualci ako ti nemaš momčad i zajednički duh. Naime, ako ti nemaš momčad, niti jedan igrač ne može pobijediti onih suparničkih sedam.


Lakša skupina


Traje završno odbrojavanje uoči Europskog prvenstva, u hrvatskom taboru sve su misli naravno okrenute startu, skupini A u Grazu u kojoj Hrvatska »probija led« u četvrtak kada se nadmeće sa Crnom Gorom od 18.15 sati, U subotu se potom igra sa Bjelorusijom i na koncu 13. siječnja sa Srbijom.


– Kada ljudi gledaju sa strane naš raspored i skupina izgledaju lagano. Svi govore kako ćemo lagano proći, tako je recimo bilo i prošle godine sa Brazilom. Svi su govorili kako ćemo lako proći Brazilce pa čekamo Nijemce i Francuze. Onda nam se to obilo o glavu. Volio bih naravno da se to ove godine ne dogodi. Trebamo shvatiti maksimalno ozbiljno svaku utakmicu. Srbija, Crna Gora i Bjelorusija su ekipe koje znaju igrati rukomet. Ako uđemo malo labavo, odnosno ako ne uđemo u te utakmice maksimalno spremni, suparnici bi nam mogli zadati probleme. S druge strane s pravim pristupom i pravom igrom, ne bi trebalo biti problema. No, naravno, nećemo i ne smijemo se opustiti.


Šipića i suigrače su zadužile prošle generacije brojnih igrača koje su se naosvajale medalja. Sadašnji reprezentativci se prema Šipićevom mišljenju ne uznose svojim rukometnim imenima, skromnost im je itekakva vrlina.


– Ovdje sam među novijima i mlađima u reprezentaciji, tu sam tek godinu dana. Ugodno me iznenadila skromnost momaka koji su malo duže u reprezentaciji. Oni prema nama mlađima stvarno nisu mogli biti korektniji nego što jesu. Prihvatili su nas od prvog dana.


Hrvatska je godinama odlazila na najveća natjecanja s velikim apetitima, a osim njezinih navijača i tabori drugih zemalja su ih smještali u krug favorita. Pitanje je sada sa koje pozicije u izgledima kreće ova hrvatska momčad.


– Imamo jako dobru poziciju. Na papiru smo dobili uistinu lakšu skupinu. Također i križanje sa suparnicima iz drugih skupina je povoljno za nas, Ajmo reći da imamo lakši ždrijeb. Stoga mislim da imamo velike šanse, ali samo ako budemo pravi.


Krug glavih favorita za medalje na Europskom prvenstvu istina može biti širok, činjenica je, međutim, da je itekako teško ući u to kolo najboljih.


– Budući da su osvojili prošlo svjetsko prvenstvo glavni favoriti su Danci. Prošlo prvenstvo su uistinu odlično odigrali. S Hansenom, Olssenom i ostalima su stvarno pokazali kako treba igrati.


Puno se očekuje


Tu je niz i drugih odličnih reprezentacija, svakako je riječ o vrlo žestokoj konkurenciji na Europskom prvenstvu.


– Naravno da je teško. Tu su uvijek Francuzi, Nijemci, Norvežani i mi. Znači, ima tu par ekipa koje jedna drugu mogu dobiti u pet dana međusobnih nadmetanja.


Kroz desetljeća su se nizali odlični hrvatski rezultati na najvećim natjecanjima, od Hrvatske su među navijačima i sada velika očekivanja.


– Naravno da se od nas puno očekuje. Mi u posljednje vrijeme nismo bili u borbi za medalje ali smo uvijek bili blizu, četvrti-peti. Nismo nikada imali sezonu da budemo deseti kao što su recimo bili Nijemci. Uvijek smo tu negdje, dogodi nam se da nam nešto nedostaje u najbitnijoj utakmici. Stoga se nadam da će ove godine tome konačno doći kraj.


Nedavno je u komentarima bilo prisjećanja na ono nezaboravno Svjetsko prvenstvo u Portugalu 2003. godine kada je Hrvatska tamo putovala kao posljednjeplasirana na Europskom prvenstvu.


Nitko ništa od nje nije očekivao, a vratila se trijumfalno dočekana kao svjetski prvak. U glavama sadašnjih reprezentativaca ima potajnih snova o uspjehu.


– Idealan plan bi bio da se vratimo sa zlatnom medaljom i da idemo izravno na Olimpijske igre jer bismo automatski preskočili kvalifikacije za Tokio, filtere u travnju, odnos,o u lipnju. Ako to svima nije u glavi, onda ne trebamo niti krenuti za Austriju.


Snovi su jedno, a stvarnost je međutim nešto drugo, pitanje je koliko ova Červarova momčad ima svih nužnih kvaliteta za dostizanje visokih, željenih ciljeva.


– Mislim da smo spremni i da imamo aduta za to! – optimistički je poručio Marin Šipić.