Katarina Ježić

Kapetanica hrvatskih rukometašica uoči otvaranja SP-a protiv Brazila: “Obrana je ključ uspjeha”

Igor Duvnjak

Katarina Ježić

Katarina Ježić

Brazil je jedna stvarno kvalitetna ekipa tako da uistinu moramo biti sto posto angažirane od prve do posljednje igračice na ovoj utakmici, moramo biti koncentrirane u svakom trenutku - rekla je kružna napadačica iz Novog Vinodolskog



RIJEKA Doviđenja prohladnoj Hrvatskoj, buenos dias topla Španjolska – mogle su uzdahnuti najbolje hrvatske rukometašice nakon što su se otisnule na uzbudljivu avanturu, na Svjetsko prvenstvo koje im je dugo bilo u mislima, a sada je konačno započelo. Igračice izbornika Nenada Šoštarića su za sobom ostavile kratkotrajno okupljanje u kojem je trebalo ekspresno izbrusiti formu da bi na velikoj pozornici zasjale pravim sjajem, potvrđujući svoju individualnu, ali u prvom redu i ekipnu kvalitetu. Koliko su uspjele počet će se uvjeravati već danas (18 sati) kada će im nasuprot stajati Brazilke, njihove prve suparnice u skupini G.


– U cik zore smo krenule iz hotela u Zagrebu, poslije leta do Frankfurta brzo smo dočekale idući let za Valenciju. Sve je prošlo u najboljem redu i sve se osjećamo dobro. Istina, u zračnoj luci u Valenciji nam je nedostajalo nešto od stvari pa smo malo čekale, potom je bila vožnja od nekih sat vremena do Castellona, ali to je sada za nama – kaže kružna igračica iz Novog Vinodolskog Katarina Ježić, jedna od najiskusnijih i najistaknutijih hrvatskih rukometašica. Ugodno joj je pritom govoriti o vremenskim prilikama pod Iberijskim nebom, o aklimatizaciji na temperature itekako iznad ništice, sve u danima kada naši čitatelji vrh Učke vide pokriven snijegom. – Ovdje je temperatura 17 stupnjeva Celzijevih, mogu čak kazati da nam je vruće. Uglavnom, vrijeme je predivno.


Dobro raspoloženje


Zajedničko druženje uz ubrzani ritam zahtjevnih treninga, razgovora i dogovora o raznoraznim taktičkim varijantama, sve još začinjeno očekivanjem »probijanja leda« na jednom ovakvom velikom natjecanju, sve to stvara napetost među igračicama koju itekako mogu odagnati međusobne ćakule i itekako dobrodošle šale i pošalice.




– Raspoloženje u našoj reprezentaciji je poslovično dobro. Mi uvijek pronađemo vremena za šalu, za zafrkanciju. Bez obzira što morale raditi, za stvaranje dobrog raspoloženja i za humor uvijek ima vremena.


Pogled na zdravstveni bilten uoči prvih nastupa ne izaziva nikakve razloge za zabrinutost, srećom po hrvatsku reprezentaciju, nema nikakvih bolesti ni ozbiljnijih ozljeda.


– Sve su cure žive i zdrave, osjećamo se spremne za ovo Svjetsko prvenstvo. Održale smo u Castellonu prvo jedan večernji, a onda i jedan jutarnji trening, sve kako bismo dogovorile i usavršile neke detalje u igri. Pritom održavamo dobru atmosferu u ekipi.


Spomen Brazila već desetljećima među ljubiteljima sporta automatski izaziva asocijacije na nogomet, ali Carioce imaju itekako što kazati u rukometu, bivše su svjetske prvakinje i Katarini i društvu su itekako visoka prepreka u ovoj prvoj utakmici na prvenstvu. Shodno svom temperamentu Brazilke igraju brz i lepršav rukomet, Hrvatska će tu loptačku poeziju nastojati neutralizirati prozom namećući svoj način igre. U ovoj skupini G Hrvatska još igra s Paragvajom i s Japanom.


– Brazil je jedna stvarno kvalitetna ekipa tako da uistinu moramo biti sto posto angažirane od prve do posljednje igračice na ovoj utakmici, moramo biti koncentrirane u svakom trenutku. Znamo dobro da nadmetanje traje 60 minuta, bez obzira na to kako se utakmica bude otvorila, smatram da pametnom igrom i nametanjem svoga ritma možemo do uspjeha. Naravno i zaustavljanjem njihovih malih, ali brzih igračica, koje razaraju obranu. Mišljenja sam da je obrana ključ uspjeha.


Pritom je itekako bitno međusobno pomaganje, sužavanje prostora za prolaz Brazilkama k pozicijama s kojih mogu ozbiljno ugrožavati hrvatsku mrežu.


– U obrani moramo biti guste s obzirom na to da one imaju puno niskih, brzih igračica. Moramo biti što bliže jedna drugoj, a istovremeno i agresivne, i naravno moramo imati budne golmanice koje će obraniti kako one udarce izvana, tako i iznenadne šuteve. Gustoća nam je u ovoj utakmici najvažnija.


Izbjeći jurnjavu


U ovom slučaju konstatacija da Hrvatska s brzim Brazilkama namjerava nametnuti pozicijsku igru je kao »otkrivanje tople vode«. Izbjegavanje upuštanja u jurnjavu je u mislima hrvatskih reprezentativki. Brazilke su bivše svjetske prvakinje, Hrvatska je broncom s Europskog prvenstva pokazala snagu, to su činjenice o kojima treba promisliti kada se priča o favoritkinjama u ovom nadmetanju.


– Nisam sigurna koliko će Brazilke juriti večeras, ali je činjenica da su one brze. Igraju takav tip rukometa, uglavnom napadaju »jedan na jedan«. To je rukometni šah-mat. Igračica koja stoji na drugoj strani prima loptu i prijeti tako da moramo biti jake jedan na jedan. Što se izgleda tiče, ionako nikada niti jednu ekipu ne bih nazvala autsajderom. Recimo, mi smo prošle godine bile autsajderi na Europskom prvenstvu, a na kraju smo osvojile broncu. Smatram da svatko ima svoju šansu da se pokaže i dokaže. Svakog suparnika gledam na isti način, u svaku se utakmicu treba ući stvarno sto posto angažirano i to je jedini ključ uspjeha i tako se apsolutno moramo ponašati.


Hrvatska je izašla iz dugotrajnog boravka u sjeni lanjske brončane medalje kada je ova ekipa dobila epitet »Kraljice šoka«. Hoće li nakon Europe šokirati i rukometni svijet poslije desetogodišnjeg izostanka sa SP-a, otvoreno je pitanje, a pritom reprezentativke u Španjolskoj žele ići stepenicu po stepenicu ne gledajući prema vrhu koji je daleko. Druga je stvar što svaka igračica pritom ima svoje potajne želje i snove.


– Već je veliki uspjeh što smo na Svjetskom prvenstvu nakon deset godina. Uistinu želim ovdje ići utakmicu po utakmicu pa onda vidjeti kako se stvari budu odvijale i mogućnosti otvarale. Tada možemo razmišljati o nečemu višemu. Naravno, snovi i želje i sve to postoji duboko u nama, u našim srcima, u glavama. Ali, sve je to još daleko te stoga idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti što će biti.


 


Kalaus: Naglasak na obrani

– Vjerujemo u dobru i borbenu utakmice pa ćemo vidjeti kako će završiti. Brazilke su individualno vrlo kvalitetne. Brze su i vole dinamičnu igru, to im je najveća prednost. Mi moramo staviti naglasak na obrani, na borbenosti i dobroj atmosferi koja je uvijek u našoj ekipi prisutna – poručila je Larissa Kalaus.