Nenad Šoštarić

Izbornik hrvatskih rukometašica obrušio se na egipatske sutkinje: “Nisu nam dali igrati normalnu obranu”

Igor Duvnjak

Nenad Šoštarić/Foto REUTERS

Nenad Šoštarić/Foto REUTERS

Gustoća nije bila dobra, a i uvukao se strah da će, ako se napravi faul, sutkinje dosuditi isključenje. S druge strane Mičijević su mogli "ubiti", isključenja nije bilo - rekao je Šoštarić



RIJEKA Ne treba biti rukometni stručnjak kalibra Vlade Stenzela ili Vinka Kandije da bi se ustanovilo kako su sa obranom prezentiranom na premijeri hrvatske želje za bodovima bile obična iluzije. Potvrdio je to i izbornik Nenad Šoštarić.


– Curama sam i u pripremama govorio da suparnice možemo pobijediti ako ih svedemo na 25-26 golova, kada nam netko zabije 30 ili više, ne možemo pobijediti. Odigrali smo jako loše u obrani, pogotovo u prvom dijelu kada smo primili čak 18 golova. Igrali smo mekano, kretanje je bilo loše. U nastavku smo igrali kvalitetnije u obrani, pogotovo na kraju, cure su dale sve od sebe, nemam im što zamijeriti, ali smo isto tako profulali puno, previše zicera, otvorenih šuteva te dva penala – rekao je Šoštarić sjetivši se i kako je njegova ekipa prvo isključenje dobila nakon samo 30 sekundi.


– Ne želim pričati o kriteriju suđenja, to je za neke druge ljude, moramo se usmjeriti na sebe i svoje pogreške, na ono što smo napravili loše, ovo je mjerilo za ono što Hrvatska može i mora igrati. kada je riječ o nedostaku koncentracije u napadu, to je jednostavno. Ja u životu, od kada se 30 godina profesionalno bavim ovim poslom, nisam nikada vidio da je u 30. sekundi netko za normalan faul dobio isključenje i to jedna od boljih naših obrambenih igračica Dora Krsnik. To polako uvlači strah, pomisao da će se za faul zaraditi isključenje. To je jedna priča, druga je da kada ne funkcionira obrana onda se javlja strah u napadu. Ruka se ukoči, ono što bi se inače zabijalo, ne zabija se. ovo je bio produkt loše igre u obrani, odnosno kastrirali su nas na neki način svojim odlukama da ne možemo igrati normalnu, agresivnu obranu.




U svemu ipak traži utjehu.


– Ono što smo pokazali na kraju znak je da znamo i možemote idemo dalje korak po korak. Na dan odmora je trening i onda igramo s Paragvajem, pripremit ćemo se za tu utakmicu. Osnovni cilj je proči skupinu i u slijedećoj fazi napraviti naš maksimum. Nismo odigrali dobro prvo poluvrijeme, jesmo ono drugo. Bilo je nažalost previše grešaka u realizaciji, ali nadam se da je ona trema vezana uz prvu utakmicu, sada prošla i da će cure puno jednostavnije ići dalje. Naša osnovna obrana je “6-0”, ona mora biti gusta kao na kraju. U krajnoj liniji možemo i dozvoliti i šut izvana. Sada smo pak u prvom dijelu od 18 golova samo dva primili izvana, ostalo su bili ili sa linije ili iz sedmerca. Gustoća nije bila dobra, a i uvukao se strah da će, ako se napravi faul, sutkinje dosuditi isključenje. S druge strane Mičijević su mogli “ubiti”, isključenja nije bilo. Okrenimo se nama, sada smo platili školarinu.


Valentina Blažević je bila najefikasnija i najraspoloženija hrvatska igračica, dala je sedam golova no doimala se “jednom lastom” u hrvatskom napadu.


– Nismo bile na visokoj razini u obrani. jednostavno nije išlo, ono sve što smo se dogovorile spriječiti, prolazilo je – rekla je Valentina. – Htjele smo ih pustiti da šutiraju s devet metara i zatvoriti im prolaze “jedan na jedan”. Pravu obranu po dogovoru smo odigrale tek u posljednjih 15 minuta, to je bilo prekasno da stignemo poveću razliku. U pravu obranu nismo ušle od prve minute, one su se razigrale i nismo ih mogle zaustaviti. Nadamo se da nam je ovo dobra škola, dobro da se dogodila sada a ne kasnije. I dalje smo jedna uz drugu, poraz ne utječe na naše glave.