SP u rukometu

Izbornik hrvatskih rukometaša uoči ogleda s najslabijom selekcijom u skupini: “Svi su danas napredovali, tako i Angola”

Portal Novi list

Lino Červar/Foto PIXSELL

Lino Červar/Foto PIXSELL

Ako krenu opet neke greške i nesigurnost, bit će teško. Angolu i Katar moramo pobijediti - upozorava kružni napadač Marino Marić



RIJEKA Nakon remija protiv Japana 29:29, hrvatsku rukometnu reprezentaciju u 2. kolu skupine C u Aleksandriji, na Svjetskom prvenstvu očekuje Angola. Riječ je po rankingu najslabijoj reprezentaciji u našoj skupini, i dvojbi oko pobjednika ne bi smjelo biti. Ali tako su mnogi mislili i o Japanu, stoga je oprez jako bitan. Angola je peti put na svjetskim prvenstvima, treći put za redom, i do sada je u 25 susreta uspjela ostvariti pet pobjeda.


Najveća i najznačajnija njihova pobjeda dogodila se na prošlom Svjetskom prvenstvu u  Njemačkoj i Danskoj kad su u prvom susretu skupine šokirali Katar pobjedom 24:23. Kasnije su u razigravanju za 23./24. mjesto još dobili i Japan. Sudbina je htjela da obje te reprezentacije imamo u skupini i na ovom Svjetskom prvenstvu, i da imaju sjajnu priliku vidjeti koliko su napredovali. Ako je dopušteno suditi prema prvom dojmu, mora se reći da je napredak jako dobar. Katar doduše nisu uspjeli pobijediti, ali su ih  silno namučili. Pali su tek u završnici utakmice i izgubili 30:25.


Muški rukomet Angole živi pomalo u sjeni ženskog, koji je vrlo dobar o čemu svjedoče dva četvrtfinala svjetskih prvenstava, odnosno četvrtzavršnica Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. Rukometaši definitivno polako, ali ustrajno napreduju i samo je pitanje dana kad će se barem na afričkom kontinentu boriti za medalju. Za sada s tih natjecanja za sada imaju dvije bronce (2004.,2018.). Na posljednjem afričkom prvenstvu u Tunisu 2020. godine bili su četvrti, i to ostvarenje ih je i dovelo na ovo svjetsko prvenstvo.




Angolu krasi izuzetna brzina i snaga. Taktički su još uvijek daleko od ozbiljnih europskih  selekcija. Vole atrakciju, jako su zaigrani, a najsretniji ako im uspije nekakav cepelin. Sve bolji su u igri brzog  centra. Nisu nimalo nježni, i naši moraju biti jako oprezni, jer rizik ozljede jako je veliki. Protiv Katara u prvom kolu najviše je pokazao Adelinho Pestana,  desni vanjski koji je postigao šest pogodaka iz devet udaraca. Kada to napravite protiv vratara kalibra Danijel Šarić, onda se to mora respektirati. Nije loše ni desno krilo Otinel Pascoal koji je postigao pet pogodaka. Diogo Hebo jedini Angolac koji igra u Europi, i to u bukureštanskom Dinamu s našim Antom Kuduzom i Jakovom Vrankovićem, imao je lošu večer i realizaciju 0/4. Vratari su im bili vrlo dobri, s ukupno 14 obrana protiv Katara. Sve u svemu, ne uzme li ih Hrvatska ozbiljno od početka potrošiti će mnogo snage i živaca da ih dobije, a popraviti dojam iz prvog susreta definitivno mora. I osvojiti bodove.


Lino Červar, izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije:


“Protiv Japana se nismo dobro postavili, ali osvojili smo bod i trebamo izvući pouku. Svi su danas napredovali, tako i Angola. Angola je jedna čvrsta ekipa, jaki su fizički, više su igrali, nisu bili toliko u izolaciji. Sutra je nova utakmica, moramo iskoristiti potencijale koje imamo. Moramo ući agresivno, odmah im se suprotstaviti, odigrati čvrstu obranu, opet ponavljam da sve kreće iz obrane. Treba izdržati, na muci se poznaju junaci, i eto, to je naš zadatak.“


Marino Marić, reprezentativac Hrvatske:


“Prva je utakmica i kad gledamo generaln,o ništa nije izgubljeno, ali jednostavno poljuljalo nas je. Upali smo sad u laganu oluju, i trebamo se malo smiriti, izaći iz oluje i vratiti se na mirno more. Radili smo malo analizu, tu su nam pomogli i Kina Kaleb i stručni dio tima, jer su oni gledali cijelu utakmicu. Već smo vidjeli neke opasnosti, pripremit ćemo se. Naravno, poslije ovakve utakmice s Japanom, i Angola je opasan protivnik psihološki, ali na nama je da se pripremimo i da budemo ono što smo bili prošle godine, što smo uvijek. Naravno, ako krenu opet neke greške i nesigurnost, bit će teško. Angolu i Katar moramo pobijediti.“


Ivan Martinović, reprezentativac Hrvatske:


“Radio sam svaki dan za ovaj trenutak koji sam imao jučer, bio je prelijep osjećaj, iako sam bio malo nervozan, a mogao je biti malo ljepši osjećaj da smo dobili utakmicu. Kad god igram, dat ću sve od sebe. Imamo još dvije utakmice u skupini, Angolu i Katar. Znamo da ne smijemo nikoga podcijeniti, nismo ni Japan, ali su oni odigrali jako dobru utamkicu protiv nas. Protiv Angole, trebamo se dobro spremiti, trebamo početi kako treba, biti agresivniji u napadu, pomoći našim golmanima, biti rastrčani i skupiti glave. Čuo sam da su se dobro držali protiv Katara, ali da je onda Šarić dobro branio i da je Katar stisnuo. Sad je pukao led, prošla je ta prva utakmica na Prvenstvu i mislim da ćemo biti opušteniji, prava klapa i da će se to vidjeti na terenu!”, izjavio je Martinović, a prenijele službene stranice HRS-a.