Pogled iz vratarevog prostora

Ivan Stevanović nakon remija s Japanom: “Nismo bili pravi, ali ništa još nije izgubljeno”

Portal Novi list

Ivan Stevanović

Ivan Stevanović

Treba istaknuti da smo na kraju opet pokazali karakter, na koncu utakmice smo izvukli bod i to je jedna od dobrih stvari ovog nadmetanja



Mislim da u ovoj utakmici nismo možda bili oni pravi od samog početka. Kao što je rekao i Marino Marić, vidjela se nervoza. Ne bih pritom rekao da su nas Japanci iznenadili jer smo igrali i prije s njima, ali vidi se da su taktički jako dobro pripremljeni, fizički također. Reprezentacije tog tipa su nam inače i prije znale raditi problema te stoga otvaranje prvenstva nije nešto spektakularno, no svakako bi bilo ljepše da smo imali bolji ulazak u turnir. Ali dobro, ništa tu još nije izgubljeno. Imamo suparnike koje možemo pobijediti s puno golova razlike, Angolu i Katar. Ponavljam, ništa nije izgubljeno, turnir je jako dugačak i sve na kraju može biti jako, jako dobro za nas.
Gledali smo ovoga puta hrvatsku utakmicu s dva lica. U prvom poluvremenu nam je najviše problema stvarao japanski golman Iwashita. Skupio je desetak obrana i kada golman tako dobro brani, teško je doći do nekih izglednih situacija. Možda smo u toj igri malo previše tražili prolaz na crti, nismo imali puno tih šuteva izvana jer kada stižu ti vanjski šutevi, onda se i zona malo otvori. Tako bi bilo i s Japancima koji su niži rastom i za mene je pritom iznenađujuće da su se zapravo branili zonom »6-0«. Ali djelovali su jako dobro i jako agresivno u toj obrani, tako da smo i mi samim time teško dolazili do pogotka.


Što se pak tiče naše obrane, koja je inače naš zaštitni znak, tu se također vidjelo da nismo bili pravi. Japanci u napadu imaju ekstremno brz protok lopte, oni su igrači takvog tipa na koji mi zapravo nismo naviknuti. Kada se sve to uzme u obzir, naravno da su nam radili probleme.
Kada je riječ o drugom poluvremenu, vidjelo se kako smo se uozbiljili. Izbornik Lino Červar je malo izrotirao igrače, promijenio je neke uloge, postavio je Čupka Čupića na desnog vanjskoga, a Zlaju Horvata je stavio na »dvojku« jer je primijetio da nam trebaju neki igrači koji su brži. Lopta je išla malo brže oko zona. Stvarali smo izglednije situacije za gol, a na kraju krajeva teško je i bilo stići onaj zaostatak, gubili smo sa šest golova razlike. Stoga treba istaknuti da smo na kraju opet pokazali karakter, na koncu utakmice smo izvukli bod i to je jedna od dobrih stvari ovog nadmetanja.


Kada smo kod dobrih stvari, svakako treba spomenuti i našega golmana Ivana Pešića. On je u drugom poluvremenu imao dobrih intervencija. Jednostavno, nakon njegove tri, četiri obrane koje je ostvario početkom drugog poluvremena, počelo je stizanje zaostatka, bez tih obrana bi nam se bilo teško vratiti u utakmici u kojoj Japanci, kao i inače ekipe takvog tipa, imaju strašno puno udaraca te dolaze u neke pozicije koje su nama golmanima teže za braniti. On je pak tu dosta toga polovio i dao nam je šansu da se priključimo Japanu.