Blaženko Lacković

Hrvatski rukometni zlatnik u 39. godini zaključio igračku karijeru: “Za reprezentaciju sam uvijek igrao srcem!”

Hina

u kratkim crtama

  • U elitnom razredu njemačkog rukometa u nepunih 300 utakmica (292) zabio je 919 pogodaka

  • Za reprezentaciju je igrao od 2001. do 2013. osvojivši čak deset medalja

  • U 23 godine igračkog staža osvojio je 18 klupskih trofeja

Blaženko Lacković/Foto REUTERS

Blaženko Lacković/Foto REUTERS

Nakon dugih 23 godina karijere, ponosan mogu zaključiti jedno poglavlje i započeti drugo - poručio je novi pomoćni trener Hamburga na svom Instagram profilu



ZAGREB Jedan od najboljih hrvatskih rukometaša Blaženko Lacković (39) objavio je prekid uspješne igračke karijere.


Bio je olimpijski pobjednik, svjetski prvak, pobjednik Lige prvaka, prvak Njemačke, Hrvatske i Makedonije, a sada nastavlja raditi kao pomoćni trener u Hamburgu.


“Nakon dugih 23 godina karijere, ponosan mogu zaključiti jedno poglavlje i započeti drugo. Uživao sam u svakom provedenom trenutku na terenu. Naučio da samo trudom, radom i odricanjem mogu biti svakim danom bolji. Posebno sam ponosan na vrijeme provedeno u reprezentaciji, za koju sam uvijek igrao sa srcem,” poručio je Lacković na Instagramu.




U 23 godine igračkog staža promijenio je sedam klubova. Igrao je za Novi Marof, Varteks Varaždin, Zagreb, Flensburg Handewitt, HSV, Vardar i THW Kiel osvojivši ukupno 18 klupskih trofeja.


Nimalo tužan, naprotiv, pun samopouzdanja preuzimam novu ulogu pomoćnog trenera u Hamburgu. Veselim se kao i uvijek novim izazovima – dodao je Lac


Za reprezentaciju je upisao 195 nastupa i postigao 571 pogodak osvojivši 10 medalja. Bio je olimpijski, svjetski i mediteranski prvak. Jedino na europskom prvenstvu nije stigao do zlata.


“Najveća hvala mojoj supruzi Nikolini koja je moja najveća podrška i oslonac. Isto tako zahvaljujem mojoj djeci koji su moja velika motivacija. RK Novi Marof, RK Varteks Varaždin, RK Zagreb, RK Metković, SG Flensburg Handewitt, HSV Hamburg, Vardar Skoplje, THW Kiel i na kraju svom Hamburgu, zahvaljujem što su bili predivni dio mog putovanja. Hvala i mojim suigračima-prijateljima, trenerima, navijačima, fizioterapeutima, doktorima i zaposlenicima klubova. Nimalo tužan, naprotiv, pun samopouzdanja preuzimam novu ulogu pomoćnog trenera u Hamburgu. Veselim se kao i uvijek novim izazovima,” dodao je “Lac”.


U dresu Zagreba bio je trostruki prvak i trostruki pobjednik kupa Hrvatske, u dresu HSV-a je osvojio Ligu prvaka (2013), njemačko prvenstvo i kup, te dva Superkupa. Do finala Lige prvaka je stigao i s Flensburgom 2007. izgubivši u finalu od Kiela. Ipak, i s Flensburgom je osvojio jedan trofej, njemački Kup.


Kup je osvojio i u Kielu, dok je s Vardarom po dva puta slavio u prvenstvu i kup, a jednom u SEHA ligi. U 11 godina Bundeslige igrao je tri vjerojatno najveća njemačka kluba, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. U elitnom razredu njemačkog rukometa u nepunih 300 utakmica (292) zabio je 919 pogodaka.


Posebne stranice svog rukometnog puta Lacković je ispisao u najdražem dresu, onom hrvatske reprezentacije.


Za reprezentaciju je igrao od 2001. do 2013. osvojivši čak deset medalja.


Najveći uspjeh ostvario je 2004. U Ateni osvojivši olimpijsko zlato, dok je u Londonu 2012. bio brončani. Ima i svjetsko zlato iz Portugala 2003. te još dva svjetska srebra i broncu.


Na Europskim prvenstvima je osvojio dva srebra i broncu, a ima i zlato s Mediteranskih igara u Tunisu 2001.