SP rukometašica

Hrvatske rukometašice večeras igraju protiv Japana: “Zaustaviti brze kontre i polukontre”

Igor Duvnjak

Katarina Ježić/Foto HRS

Katarina Ježić/Foto HRS

Japanke su najjače kada idu u polukontru i kontru, kada trče. Na postavljenu obranu nemaju neke izražene pucačice izvan devet metara. Stoga u obrani moramo biti maksimalno pokretljivi - upozorio je hrvatski izbornik



RIJEKA  Hrvatske rukometašice večeras s Japankama zatvaraju trokut svojih nastupa u prvoj fazi natjecanja na Svjetskom prvenstvu, izabranice Nenada Šoštarića će nastojati poboljšati svoj učinak u skupini G u Castellonu, u kojoj su se u dva navrata nadmudrivale s Južnoamerikankama, Brazilkama i Paragvajkama, a sada imaju ispit s djevojkama iz Azije, koje u proteklim nastupima imaju podjednak učinak kao i Hrvatice. Hrvatska je zaostala na otvaranju s Brazilom za pet golova, a Carioice su svladale Japanke s četiri pogotka razlike. U ogledima s Paragvajem i hrvatska i japanska selekcija su kanonadom golova opravdavale ulogu favoritkinja. Što se Hrvatske tiče, s Paragvajem je ušla u utakmicu doista ukočeno, kasnije su priliku dobile i djevojke s klupe.


– Nisam morao toliko vremena držati na parketu prvu postavu, nego smo jednostavno htjeli jedno 35 minuta, još jedno pet minuta nastavka gurati prvu sedmorku – komentirao je hrvatski izbornik Nenad Šoštarić. – Promijenili smo jedino Posavec sa Šimarom. Nastavak smo počeli sa svim ostalima koje su i počele utakmicu. Minutaža je korektno raspodijeljena, nitko nije preumoran, sve su dobile priliku. Mislim da je bilo dobro osim u prvih desetak minuta i to u napadu, kada se ruka malo stisla. Obranu smo igrali korektno od početka, Tea Pijević je branila jako dobro, ali smo pogrešno bacili neke lopte pa se uvukla nervoza. Nastavili smo igrati dobru obranu, napad je bio konkretniji i više nije bilo problema.


Dobra priprema


Izbornik je naravno dobro studirao igru suparnica, o kojima je nizao komplimente, svjestan kvalitete Japanki.




– Kada je riječ o Japankama, kao što veli kolega Ivica Maraš, »treba im zabiti gol i onda one nemaju kontre« – našalio se malo Nenad Šoštarić. No, kao u svakoj šali, tako i u ovoj ima pola zbilje. Večerašnje suparnice igraju brzo te će na takav njihov pristup trebati pronaći prave odgovore.


– Japanke su najjače kada idu u polukontru i kontru, kada trče. Tu je njihova snaga. Na postavljenu obranu igraju loptom brzo oko zone, nemaju neke izražene pucačice izvan devet metara. Stoga u obrani moramo biti maksimalno pokretljivi. To sve govorimo uz nužnu jako detaljnu analizu igre Japana. Gledali smo ih na ovoj posljednjoj utakmici s Brazilom. Definitivno smo na dobrom putu kada je riječ o pripremi za tu utakmicu.


Večerašnja utakmica je od itekako velikog značaja za obje reprezentacije, svaka ekipa sanja pun pogodak s kojim bi u iduću fazu Svjetskog prvenstva prenijela dva boda. Za ostvarenje snova treba naravno ispuniti neke pretpostavke.


Duge lopte


– Trebat ćemo prije svega odigrati dobru obranu, a nakon toga pokušati odjuriti u napad. Iako Japan dobro trči, može se i njih pretrčati u nekoj fazi igre. Definitivno je da u napadu na postavljenu obranu moramo biti jako organizirani, igrati tako da dođemo u situaciju za normalan šut. Japan u obrani igra drugačije nego Paragvaj, Japanke igraju zonu »6-0«, koja se bazira izlascima do devet metara, ne izlaze baš duboko. To bi s jedne strane mogla biti šansa za naše pucačice, a s druge strane njihove obrambene igračice jako puno stiskaju kada je lopta na suprotnoj strani, tako da s pravovremenim dugim loptama i naša krila imaju jako velike mogućnosti. To su sve detalji koje trebamo proučiti i usavršiti, a ovo što smo naveli su sigurno varijante igre koje su dobre za nas i kojima ćemo pokušati riješiti utakmicu – poručio je hrvatski izbornik.


Utakmica s Paragvajem je poslužila njegovim igračicama kao sedativ poslije traumatičnog starta i uvjerljivog poraza od Brazilki.


– Ovo s Paragvajem je na određeni način bila teška utakmica u kojoj smo upisale dva boda, okrećući se odmah Japanu – rekla je Katarina Ježić. – To nam je sada najbitnija utakmica kada je riječ o perspektivama u drugom krugu natjecanja. Osvojile smo prva dva boda i popravile smo neke stvari u obrani i u napadu, bile smo puno pokretljivije. Sada trebamo tako nastaviti, pred nama je nova utakmica i nadamo se novoj pobjedi.


Hrvatska večeras u Castellonu s Japanom igra u večernjem terminu od 20.30 sati.