EP rukometašica

Hrvatske rukometašice protiv Danske pod imperativom pobjede: “Ako ćemo moći trčati, tada ćemo moći igrati s njima”

Igor Duvnjak

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Nenad Šoštarić/Foto PIXSELL

Ako ćemo moći trčati s Danskom i Švedskom, tada ćemo moći i igrati s njima, ali moramo paziti da zbog fizičke spreme ne upadnemo u »crnu rupu«, kao što je to bilo sa Slovenijom i Norveškom - upozorio je izbornik Nenad Šoštarić



RIJEKA  Pred najboljim hrvatskim rukometašicama je loptačka »Skandinavka«, utakmice protiv Danske i Švedske na Europskom prvenstvu u kojima igračice trenera Nenada Šoštarića pod svaku cijenu moraju težiti maksimalnom učinku kako bi uopće mogle razmišljati o plasmanu u polufinale, koji iz hrvatskog kuta asocira na »provlačenje kroz iglene uši«. U prijevodu, malo bi se sada tko kladio na izglede Valentine Blažević, Katarine Ježić i prijateljica da će ući među četiri najbolje ekipe uoči ova dva ispita. Naime, ako i riješe uspješno ovu »Skandinavku«, ostaju kao barka na nemirnom moru, čiji putnici ne znaju gdje će ih vjetrovi odnijeti. Uzrok tome je utakmica sa Slovenijom, koja je naglavce preokrenula hrvatske šanse koje sada djeluju minimalnima i najvećim optimistima. Slovenke odmiču za dva boda te bi Hrvatska morala dobiti dva iduća duela, a Slovenke, koje su pobijedile Hrvatsku, morale bi pak oba puta izaći s terena praznih ruku. Prva je na redu Danska večeras od 18 sati.


– Odigrali smo odlično prvo poluvrijeme u kojem smo se vratili nakon 0:4. Nažalost, dozvolili smo da nam se to ponovi i u drugom poluvremenu. Počeli smo s prebrzim šutevima iz nelogičnih pozicija – mogao je samo sa žaljenjem konstatirati izbornik Nenad Šoštarić. – Obrambeno je bilo u redu sve do samoga kraja utakmice, ali kada u jednom poluvremenu postignete samo šest golova, onda o napadačkom dijelu ne treba niti pričati. Nikoga ne možeš pobijediti sa šest golova na poluvremenu. Obrambeno je to još izgledalo u redu, ali propustili smo puno zicera, njihova vratarka je bila igračica utakmice, to dosta govori. Sve smo pokušali, ali ništa nije funkcioniralo.


Učinak Valentine Blažević u porazu s teškim posljedicama po hrvatske izglede ilustrira da je hrvatski napad bez zuba grizao tvrdi slovenski zalogaj, postigla je pet pogodaka, ali sve u prvom poluvremenu.




– Dala sam koliko sam mogla. Prvo poluvrijeme smo dobro odradile, zabijale golove, a u drugom poluvremenu nam je pala obrana – rekla je Blažević. – Razbranile smo njihovu golmanicu i onda je bilo teško nadoknađivati razliku pred njihovom publikom.


Dankinje u puno boljoj situaciji čekaju večerašnju utakmicu. Danska je svladala posljednjeplasiranu Mađarsku 29:27, a pritom je Emma Friis sa sedam golova bila najefikasnija najavljujući odakle prijeti opasnost hrvatskoj zoni. Hrvatski izbornik brine hoće li se njegova ekipa oporaviti ne samo psihološki, nego i fizički za utakmicu u kojoj joj igra samo pobjeda.


– Pitanje je i fizičke spreme i mogućnosti. Ako ćemo moći trčati s Danskom i Švedskom, tada ćemo moći i igrati s njima, ali moramo paziti da zbog fizičke spreme ne upadnemo u »crnu rupu«, kao što je to bilo sa Slovenijom i Norveškom – upozorio je Nenad Šoštarić.