SP rukometašica

Hrvatske rukometašice danas igraju protiv Paragvaja: “Skupit ćemo glave…”

Igor Duvnjak

Andreja Šimara/Foto PIXSELL

Andreja Šimara/Foto PIXSELL

Kvalitetom Paragvajke miljama zaostaju za Brazilkama koje su rastavile hrvatsku obranu



RIJEKA Brazilke su šokirale hrvatske »Kraljice šoka«, to je bila najkraća, telegrafska poruka nakon premijernog nastupa Hrvatske na Svjetskom prvenstvu koje se tek počelo zahuktavati u Španjolskoj. Optimisti među hrvatskim navijačima se pritom nadaju da i ovaj uvjerljiv poraz spada u zagrijavanje njihovih ljubimica koje će svoju idealnu »radnu temperaturu« dosegnuti onda kada to bude najpotrebnije. U Castellónu izabranice izbornika Nenada Šoštarića, sudionice G grupe svjetske smotre žive svoju svakodnevnicu kao i ostale kolegice iz drugih zemalja, u procjepu su turnirskog sustava natjecanja koji donosi brzo jednu utakmicu za drugom. Hrvatskoj nakon »prvog izbora« Južne Amerike, Brazila, danas će od 18 sati nasuprot stajati, kako kažu, treća po snazi reprezentacija ovog kontinenta, Paragvaj.


Kvalitetom Paragvajke miljama zaostaju za Brazilkama koje su rastavile hrvatsku obranu. Paragvaj je, naime, prošao nemjerljivo gore od Hrvatske, Japan ga je isprašio s čak 40:17, što dovoljno govori tko je danas veliki favorit u ovom dvoboju drugog kola u skupini. Kada se već dogodio ovakav poraz s Brazilom, za Hrvatsku je dobro da joj ždrijeb šalje konkurentkinje ovakvog kalibra, dojam je da bi utakmica trebala poslužiti tek kao dobra priprema za utakmicu posljednjeg kola u grupi, s Japankama. Sve drugo bi bilo itekako veliko iznenađenje.


Bez obrane


– Nije bilo kako treba. Ne želim, međutim, da sada budemo tužne. Nismo igrale dobro od prve minute, nismo se složile u obrani. Znale smo da Brazilke igraju na ovakav način, kako već igraju – kaže Tea Pijević, nemoćna među hrvatskim vratnicama, koja je itekako dobro mogla pratiti učinak suigračica koje su trebale čuvati prilaze njezinoj mreži.




– Nismo u obrani napravile niti faula niti bloka. Slijedom toga nam se, naravno, i ruka stegnula u napadu, uz ostalo smo promašili i dosta zicera. Što treba puno objašnjavati, primiti osamnaest golova u jednom poluvremenu, u tom slučaju mislim da nemamo što govoriti o rukometu. Naš je forte obrana, a brazilski je napad, izgleda da nas je u ovom slučaju pobijedio napad. U drugom poluvremenu smo također promašile dosta šansi, nešto je obranila i njihova golmanica.


Ana Debelić je bila među igračicama koje su trebale spriječiti brazilske napade, učinak svih njih u tom defenzivnom poslu bio je više simbolički nego stvaran.


– Nismo dobro krenule u utakmicu, u drugom poluvremenu su se one dodatno odvojile. Na kraju smo se nastojale vratiti, ali kada se gubi sa šest golova, onda to bude teško – rekla je Ana Debelić.


Nova prilika


Andrea Šimara je među igračicama koja je u drugom poluvremenu iskoristila pruženu priliku, ali njezina igra i golovi nisu mogli značajnije izmijeniti hrvatsku sliku igre s Brazilkama. Svjesna je da u ovom turnirskom sustavu natjecanja nema previše vremena za osvrtanje, niti za radovanje zbog ulaska u pravi zrakoplov niti uzdisanja radi propuštenih letova. Treba se jednostavno čim bolje okrenuti novim zadaćama, izvlačeći pouke iz svakog nastupa.


Skupit ćemo glave. Imale smo dan odmora, danas je već sljedeća utakmica. Jasno da ćemo se pripremiti za Paragvaj, to uključuje i gledanje snimke njihove utakmice – poručila je Andrea Šimara.