SP rukometašica

Hrvatske rukometašice čeka ključna utakmica za četvrtfinale: “Mađarice nam leže, ali…”

Igor Duvnjak

Valentina Blažević/Foto REUTERS

Valentina Blažević/Foto REUTERS

Bit će nam vrlo važno kako ćemo riješiti igru jedan na jedan - upozorava izbornik Obrvan



GÖTEBORG  Danas je Dan D za hrvatske rukometašice na Svjetskom prvenstvu, gdje kao na iglama čekaju svoj zaključni nastup u drugoj fazi turnira s Mađarskom. Kalkulacije ih, naime, prate kao sjena, u ovom slučaju pobjeda bi, a da Crna Gora ne svlada Švedsku, donijela četvrtfinale i  osiguranje olimpijskih kvalifikacija. Ako ekipa izbornika Ivice Obrvana uzme bod, za četvrtfinale joj treba pobjeda Šveđanki. Crnogorke pobjedom idu u četvrtfinale s prvog mjesta u toj skupini 1, bez obzira na rezultat Hrvatske i Mađarske, jer bi Švedska bila druga. To su raznorazne varijante
sa suparnicama zemlje koja je u povijesti propustila tek jedno svjetsko prvenstvo, osvojila je devet medalja. To je ipak malo davnija povijest, posljednja je medalja uzeta još 2005. godine.


Nasljednice onih igračica dobile su uvjerljivo Paragvaj i Kamerun, ali su poražene od Crnogorki. U drugoj fazi su bile uvjerljive sa Senegalom, a Švedska ih je dobila 26:22. Mađarice ne mogu gu u četvrtfinale, no pobjeda i splet ostalih rezultata može im dati mogućnost olimpijskih kvalifikacija.


– Nije izgledalo bajno drugo poluvrijeme. Cure nisu zbog nekog razloga najbolje reagirale, održavala se prednost od deset golova, nismo bili najzadovoljniji, ali idemo dalje – rekao je Ivica Obrvan o pobjedi nad Kamerunkama, dok  su mu u mislima samo Mađarice. – Nema vremena za analizu te utakmice nego su misli okrenute na ovu s Mađarskom, iako bih naglasio da je dobitak ovog prvenstva da su sve igračice imale minutažu, tako da je dobro da nije jedna od njih desetak vukla cijeli turnir, nego smo to raspoređivali.




Mađarska izaziva štovanje usprkos porazu od Crnogorki.


– Pratili smo tu skupinu s kojom smo se križali, igrali smo s Crnom Gorom koja je njih pobijedila, a sad s Mađarskom igramo odlučujuću utakmicu. One imaju veliku šansu ako nas pobijede igrati kvalifikacije za Olimpijske igre. To je brza reprezentacija koja njeguje strašno polukontru, pritisak iz drugog vala gdje traže odmah realizaciju ili kroz prolazak vanjske linije ili puštanje lopte do krila. Jako je dobra ekipa, bit će teško. Prošle dvije utakmice su pokazale da je Hrvatska mogla s njima igrati. Vjerujem da možemo iskoristiti ovu priliku koja nam se pružila. Teško je i psihološki igrati svaki drugi dan. Već je to drugi tjedan plus pripreme u Poreču. Potrošnja je velika. Bit će nam vrlo važno kako ćemo riješiti igru jedan na jedan. Vjerujem da motiva neće nedostajati. Ne sumnjam u obranu, a napad će nam otključati vrata četvrtfinala – dodaje Obrvan


Skupina I

Kamerun – Senegal 15.30
Mađarska – Hrvatska 18.00
Crna Gora – Švedska 20.30


Švedska  4  4  0  0  111:70  8
Crna Gora  4  3  0  1  103:76  6
Hrvatska  4  2  1  1  89:84  5
Mađarska  4  2  0  2  109:90  4
Senegal  4  0  1  3   81:107  1
Kamerun  4  0  0  4  59:125  0

Okosnica suparničke ekipe je iz generacija čak trostrukih europskih i svjetskih juniorskih prvakinja u prošlih pet godina. Vodi ih isti trener, Vlagyimir Alexandrovics Golovin, rođen u ukrajinskoj Odesi. Krila Nadine Szollosi-Schatzl i Viktoria Gyori-Lukacs su recimo iz Gyori Audi ETO-a, jednog od najboljih svjetskih sastava.


Jako su brze i jasno da većinom rješavaju mađarske kontre. Reka Bordas je vanjska igračica iz Ferencvarosa, ali ni druge nisu nepoznanica Hrvatskoj.


– Na prošla dva ili tri prvenstva smo stalno igrale s Mađaricama i mislim da ih dovoljno znamo, čak nam i leže – kaže zapažena hrvatska vanjska  igračica Valentina Blažević. – Znamo kako igrati s njima. Nadam se da ćemo to iskoristiti i pokušati dati sve od sebe, a ponajviše mislim da će nam biti važna obrana gdje moramo zaustaviti njihove brze napade i protok lopte i polukontru. Također moramo i mi zabiti u napadu, ali prvenstveno mislim da nam je obrana najbitnija u toj utakmici. Ostala nam je sada ta utakmica koju moramo pobijediti i proći u prvih osam. Na neke stvari ne možemo utjecati, na rezultate drugih ekipa, tako da znamo da svakako moramo pobijediti Mađarsku pa hoćemo li ići u prvih osam ili biti u borbi za 9. i 10. mjesto što nam isto donosi  kvalifikacije, pobjeda je jedina bitna