SP u rukometu

Danci nakon sedmeraca svladali domaćina SP-a u rukometu i otišli u polufinale

Hina

Slavlje Danaca/Foto REUTERS

Slavlje Danaca/Foto REUTERS

Junak pobjede Danaca postao je najbolji rukometaš svijeta za prošlu godinu vratar Niklas Landin koji je zaustavio dva udarca Egipćana



KAIRO Aktualni svjetski prvaci rukometaši Danske prvi su polufinalisti Svjetskog prvenstva u Egiptu, a u prvom su četvrtfinalu u neizvjesnoj utakmici svladali reprezentaciju domaćina s 39-38 (28-28, 34-34, 35-35) boljim izvođenjem sedmeraca.


Mikkel Hansen je s deset pogodaka bio najbolji strijelac Danske, ali se umalo pretvorio u tragičara, kad je zaradio crveni karton na kraju prvog produžetka. Po šest golova postigli su Magnus Saugstrup i Lasse Svan.


Egipćane je s 11 pogodaka predvodio Omar Yahia, a osam puta je precizan bio Yehia Elderaa.




Egipćani su pružili sjajan otpor favoriziranoj danskoj reprezentaciji. Na početku su poveli s 3-0 i držali Dance bez pogotka gotovo sedam minuta.


Ipak, aktualni svjetski prvaci su do 10. minute uspjeli izjednačiti, a na kraju prvog poluvremena imali su tri pogotka prednosti (16-13). No, to je ostala najveća prednost Danaca na utakmici.


Egipat je u drugom poluvremenu uspio izjednačiti već nakon četiri minute igre. Uglavnom u igri “gol za gol” prošao je ostatak drugog dijela te je Egipat kod 28-28 imao pola minute za organizaciju napada za pobjedu i plasman u polufinale.


No, nevjerojatnu je pogrešku napravio Mamdouh, koji je ušao u teren prije nego što je njegov suigrač izašao i tako prisilio hrvatske suce Matiju Gubicu i Borisa Miloševića da ga isključe te loptu dodijele Dancima. No, u 22 sekunde danska reprezentacija nije uspjela organizirati smislen napad i uputiti šut prema vratima.


Mamdouhu se u završnici prvog produžetka revanširao Mikkel Hansen. Pri vodstvu Danske 35-34 na nekoliko sekundi prije kraja Hansen je bacio loptu kad su hrvatski suci označili da je Danska odugovlačila. Pregledom snimke, suci su zaključili da je Hansenov prekršaj za crveni karton i sedmerac Egipćanima. Sanad je bio siguran realizator, čime je domaća reprezentacija izborila i drugi produžetak od dva puta po pet minuta.


U drugih deset minuta Egipćani su jednom zatresli mrežu, a Danci nijednom sve do posljednje sekunde, kad je hrvatski sudački par opravdano pokazao crveni karton Elmasryju koji je ometao izvođenje deveterca i na sedmerac za Dance. Magnus Jacobsen je pogodio te je odluka o polufinalu pala u raspucavanju sedmeraca.


Junak pobjede Danaca postao je najbolji rukometaš svijeta za prošlu godinu vratar Niklas Landin koji je zaustavio dva udarca Egipćana u prvoj i zadnjoj seriji, a Lasse Svan je pogodio za konačnih 39-38.


Danska će u polufinalu igrati protiv pobjednika četvrtfinalnog obračuna Španjolske i Norveške koji je na rasporedu od 20.30 sati, baš kao i preostala dva četvrtfinala u kojima se sastaju Francuska – Mađarska i Švedska – Katar.