SP rukometaša

Danci i Francuzi u lovu na svjetsku rukometnu titulu, domaćini Šveđani i Španjolci nisu mali šanse

Hina

Radost Francuza nakon prolaska u finale/Foto REUTERS

Radost Francuza nakon prolaska u finale/Foto REUTERS

Danska će tako u nedjelju pokušati osvojiti treći uzastopni naslov, najbolja je bila 2019. i 2021. godine, dok je Francuska u lovu na rekordni sedmi naslov, a posljednja dva naslova je osvojila 2015. i 2017.STOCKHOLM  U finalu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za rukometaše igrat će branitelj naslova Danska i olimpijski pobjednik Francuska.


Nakon što je u prvom polufinalu Danska u Gdanjsku svladala Španjolsku sa 26-23 (15-10), u drugom polufinalu igranom u Stockholmu Francuska je nadigrala domaćina Švedsku sa 31-26 (16-12).


Danci su vodili tijekom čitavog susreta, u samom otvaranju su ostvarili četiri gola prednosti, Španjolci su se uspjeli u nekoliko navrata vraćati, 10-ak minuta prije kraja bilo je samo 21-20, ali uslijedila je nova danska serija od 4-0 kojom je dvoboj praktički riješen. Najefikasniji u sastavu Danske bili su Simon Pytlick sa šest i Magnus Jensen s pet golova, dok su Alex Dujšebajev s pet i Ferran Sole s četiri pogotka predvodili Španjolsku.
I Francuska je kontrolirala tijekom rezultata protiv Švedske od samoga početka. Prvi put se odvojila na veću razliku već kod 7-3, a do kraja dvoboja Švedska više nije stigla na manje od dva razlike koliko je bilo 10 minuta prije kraja (25-23).


Ludovic Fabregas postigao je pet golova za Francusku, Nedim Remili, Dika Mem i Kentin Mahe su dodali po pet, dok su kod Švedske najbolji bili Eric Johansson s pet te Jonathan Carlsbogard i Daniel Pettersson sa po četiri pogotka.


Danska će tako u nedjelju pokušati osvojiti treći uzastopni naslov, najbolja je bila 2019. i 2021. godine, dok je Francuska u lovu na rekordni sedmi naslov, a posljednja dva naslova je osvojila 2015. i 2017.


Finale će se igrati u nedjelju u Stockholmu.


U dvobojima za redoslijed od petog do osmog mjesta Njemačka je svladala Egipat 35-34, a Norveška Mađarsku sa 33-25.