ISKORAK

Čavle oformile seniorsku ekipu, Mladen Prskalo trener. Iduće godine natjecanje u trećeligaškom društvu

Igor Duvnjak

Prskalo ima dovoljno znanja i iskustva da bismo napravili iskorak. Tijekom, tri, četiri godine želimo se stabilizirati i u seniorskom segmentu - kaže Damir Bogdanović



RIJEKA – Rukomet na Grobniku može imati egzotični prizvuk samo onima koji tek povremeno prate rukometna zbivanja u kraju u kojem ova, među Hrvatima sve popularnija igra, ima duboke korijene, koji su u RK-u Čavle iz godine u godinu sve dublji. Samim time na granama ima novih slatkih plodova, najsvježiji je činjenica da klub kreće sa seniorskom ekipom koju će voditi slavno hrvatsko rukometno ime, Mladen Prskalo, nekadašnji pivot koji je dogurao do hrvatske reprezentacije.


Došao je u cijenjeno društvo višedesetljetnih prijatelja i nekadašnjih suigrača, dugogodišnjih istaknutih igrača, trenera i djelatnika Zameta, Marina Miculinića i Damira Bogdanovića, koji zajedničkim snagama doprinose da se u rukometu iz dana u dan čuje osebujni grobnički govor radeći u ovom loptačkom kolektivu, na čijem je čelu predsjednik Sven Bandera.


– Grobnička rukometna priča traje već deset godina. Trenutno u klubu imamo 50, 60 igrača. Odaziv je dobar, prije koronavirusa bio je i veći. Uz dobar odaziv imamo problem s terminima u dvorani – kaže Damir Bogdanović, jedan od »četiri mušketira« u Čavlima, nekada godinama zapaženi igrač, trener i direktor Zameta, sada sportski direktor u klubu s Grobnika, itekako disciplinirani sportaš koji je uvijek nogama čvrsto na zemlji.




– Kada je riječ o trenerskom kadru, tu uz ostale rade Bojan Lončarić i Tatjana Đukić, dok je Roberto Torić trener vratara. Mene su prije dvije i pol godine pozvali da pomognem pa sam trenirao najstariju generaciju, a budući da mi poslovne obaveze ne dozvoljavaju veći angažman, ostao sam u ulozi sportskog direktora.


Zajednički jezik


S vremenom je nakon tihog pupanja konačno i procvjetala ideja da se krene i sa seniorskom ekipom koja će ove jeseni imati vatreno krštenje u borbi za trećeligaške bodove.


– Ideja je to koja traje već dvije godine, kada sam došao vidio sam da djeca nakon određenog uzrasta doslovno nemaju gdje dalje pa dosta njih prestaje trenirati rukomet. Da bismo imali još veći broj djece, moramo im omogućiti da se rukometom mogu baviti i nakon kadetskog staža. Jer oni najbolji će uvijek otići u viši rang, primjerice, u Zamet. Ali ima veliki broj djece koja mora negdje trenirati i igrati. Uz to, u riječkom prstenu knjiga je spala na samo dva slova, na Zamet i Kozalu, a iz kadetskog i juniorskog prstena izađe 50, 60 djece, dok u ovim klubovima u tom trenutku ozbiljno mogu igrati samo desetorica.


Ideja o pokretanju seniorske ekipe sad je realizirana, a prvi kormilar je Mladen Prskalo. Zajednički jezik s njim je odmah pronađen s obzirom na to da su Miculinić, Prskalo i Bogdanović davni prijatelji iz nezaboravnih igračkih dana u Zametu.


– Moja ideja bila je da se napokon počne raditi s ovim klincima. Prskalo je to oduševljeno prihvatio jer želi raditi. Ima licencu, kao i ja, dovoljno znanja i iskustva u svemu da bismo napravili iskorak. Brzo smo se dogovorili, bitna je bila ideja i to što želimo. Nigdje ne žurimo, tijekom tri, četiri godine želimo se stabilizirati i u seniorskom segmentu. Počinjemo, naravno, od najnižeg ranga natjecanja, u ekipu ćemo uključiti naše najstarije generacije igrača, a sigurno da su dobrodošli svi igrači u kategoriji kadeta iz, primjerice, Zameta, Trsata ili Opatije, koji žele ozbiljno igrati i trenirati, Naime, nikada ne znaš tko će »eksplodirati« s 18, 19 ili 20 godina te je ovo šansa svima koji u budućnosti žele ozbiljno igrati rukomet, a nisu odmah prepoznati.


Volja i ideja


Na čelu kluba je Sven Bandera.


– Sven Bandera je mlad dečko, a u klubu sam i ostao jer je tu niz mladih ljudi, koji imaju volje i ideje. On je također bivši rukometaš, njegov pokojni otac Boris bio je predsjednik Kvarnera, gdje je i igrao u generaciji koja je devedesetih godina bila treća u Hrvatskoj u mlađim uzrastima. Uglavnom, svi smo vezani uz rukomet. Sven ozbiljno radi i to je jedan od razloga zašto sam ostao, zato što je njemu i svima drugima rukomet na prvom mjestu.


Entuzijazam je u ovom amaterskom klubu, pravnički rečeno, »conditio sine qua non«, uvjet bez kojeg se ne može djelovati.


– Imamo entuzijazma i motiva. Imamo i iskustva, znanja i ideja da bismo omogućili djeci i roditeljima ovu priču. Dodajmo i drugu stvar, činjenicu da otkada nema Kvarner Kostrene, imamo tek Zamet i Kozalu sa seniorskim pogonom, Trsat ga malo ima, malo nema. Bit će još vijesti o nama. Cilj je da u Čavlima uz boćanje i nogomet kao ozbiljan sport imamo i rukomet jer je to po karakteru Grobničanima itekako prihvatljiv sport – zaključio je Damir Bogdanović.