Ponovo cijenjena Rijeka

Rujevica obojana vedrijim tonovima nakon prvog dijela proljeća: Jakirović neće slaviti poraze, ali ima razloge za optimizam

Denis Frančišković

JE LI MOGLO BOLJE? - Martin Zlomislić, Veldin Hodža i Emmanuel Banda/Foto D. KOVAČEVIĆ

JE LI MOGLO BOLJE? - Martin Zlomislić, Veldin Hodža i Emmanuel Banda/Foto D. KOVAČEVIĆ

Smatram da smo na jako dobrom putu i da samo trebamo ovako nastaviti raditi. Odgovori na pitanje gdje smo i što smo? Dobio sam ih, gledatelji su vidjeli sasvim drukčiju Rijeku i zaslužili smo respekt Dinama - kaže Jakirović



RIJEKA Nogometaši Rijeke minimalnim porazom u Maksimiru, poslije kojeg nije bilo previše žala, zaključili su prvi dio proljeća nakon kojih je Rujevica obojena vedrijim tonovima. I to je najvažnije nakon sudara s najjačom hrvatskom momčadi, pri čemu je trener Sergej Jakirović znakovito ustvrdio kako neće slaviti poraze, ali kako je zadovoljan.


S pravom, po viđenom u metropoli. Zajedno sa svojim novim stručnim stožerom stvorio je opet cijenjenu Rijeku. Ozbiljnu momčad s glavom i repom koja bi se sigurno, da nije upala u tako velik »nedozvoljeni minus«, ovog proljeća borila s Dinamom i Hajdukom za sami vrh. Ovako, Jakirović i igrači morat će za to sačekati novo prvenstvo, sad im predstoji nastavak »operacije Europa« u posljednjih deset kola.


Rijeka je u stanku ušla kao šesta, a poredak od trećeg do osmog mjesta nikad nije bio gušći. Šest klubova u razmaku je od samo pet bodova. Zanimljiv je i taj bodovni niz, rijetko tko ga je i mogao zamisliti. Osijek 37, Varaždin 36, Istra 1961 35, Rijeka 34, Slaven Belupo 33 i Lokomotiva 32 boda.




Rijeka prvu sljedeću utakmicu igra 2. travnja baš s Osijekom na Rujevici nakon čega u nizu na domaćem terenu dočekuje još Šibenik i Hajduk. Uz te tri Bijeli još tri utakmice igraju doma (Lokomotiva, Istra 1961, Dinamo), dok su gosti Gorice, Slaven Belupa, Varaždina i Osijeka u posljednjem kolu 28. svibnja.


Hrabrost i dojam


– Nećemo slaviti poraze, ali jasno smo dali do znanja ovog proljeća da ćemo se potući za bodove. I statistički smo bili izjednačeni, bilo je neizvjesno do samog kraja. Puno veće momčadi od nas su u Maksimiru padale lako. Raduje me što sam vidio iako smo izgubili – potvrđuje trener Jakirović. – Smatram da smo na jako dobrom putu i da samo trebamo ovako nastaviti raditi. Odgovori na pitanje gdje smo i što smo? Dobio sam ih, gledatelji su vidjeli sasvim drukčiju Rijeku i zaslužili smo respekt Dinama.


Rijeka je dobila prije toga sedam golova od Dinama, a većina igrača je igrala tu utakmicu. Ovo je treći poraz od Dinama, ali izgledali smo daleko najbolje. Volio bih da smo malo opušteniji u igri s loptom kad je u našem posjedu. Mogli smo neke stvari bolje, ali to pripisujem mladosti. To će doći s vremenom.


Dinamo nije slučajno igrao protiv Bijelih u najjačem sastavu, bio je vidno kvalitetniji i s boljim prigodama, ali niti Rijeka se nema čega posramiti. Odigrala je puno hrabrije nego inače i ostavila dobar dojam.


– Odradili smo stvarno dobar posao, napravili lijep bodovni niz. U prilici smo boriti se za Europu, a napravit ćemo sve da to učinimo. I od sljedeće utakmice s Osijekom, kada se možemo bodovno izjednačiti. Imamo šest utakmica doma, ako tu budemo dobro, igrat ćemo Europu. Bilo je 15 bodova razlike između nas i Osijeka, sada samo tri. Imamo osam reprezentativaca, četiri A, četiri mlada i samo mi je važno da se svi vrate zdravi s okupljanja. Onda imamo četiri dana da se spremimo za Osijek – dodaje Jakirović.


Celje i Mitrović


Kao što je istaknuo i Jakirović, dobra utakmica u Maksimiru ponudila je i prilično zanimljivo i izjednačenu statistiku. Što je protiv Dinama uvijek dobrodošlo saznanje. Bijeli su tako imali 12 udaraca prema golu nasuprot Dinamovih 13, dvaput su pucali u okvir, Dinamo četiri puta, a imali su i više kornera (5/3). Bijeli su promašili dvije velike prigode, Dinamo jednu, a bili su bolji i u dugim loptama i osvojenim zračnim duelima (7/6) kao i u oduzetim loptama (13/8).


No, velik problem imali su kad je Dinamo spustio loptu, uzimao druge lopte i djelovao u međuprostorima organizirajući napade, što je možda bio i ključ domaćeg uspjeha. Uz neospornu kvalitetu, ali i novu veliku pogrešku. Rijeka je opet kao i protiv Slavena Belupa dobila gol na postavljenu obranu, čak dvojica Dinamovih igrača (Ademi i Ristovski) ostali su potpuno zaboravljeni.


Riječani su dobili tri slobodna dana i na okupljanju na Rujevici naći će se u četvrtak. Na okupu će biti samo 14 igrača zbog izostanka starijih i mlađih reprezentativaca, a dogovorena je i prijateljska utakmica s Celjem na Rujevici na kojoj će nakon dugo vremena zaigrati Matej Mitrović, a šansu dobiti i igrači koji su puno manje igrali ovog proljeća.