Zadnje pripreme

Rudeš i Prosinečki se spremaju za subotnje gostovanje kod Rijeke, Tomečak potpisao za novog prvoligaša

Davor Petrović

DVA DANA DO STARTA HNL-a - Robert Prosinečki/Foto PIXSELL

DVA DANA DO STARTA HNL-a - Robert Prosinečki/Foto PIXSELL

Izuzev nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca, ispostavilo se da je momčad Rudeša tek osvježena prinovama i igračima iz vlastite škole nogometa



ZAGREB Robert Prosinečki i njegovi suradnici iz stručnog stožera Rudeša odrađuju zadnje pripreme za subotnje gostovanje kod Rijeke na Rujevici, a jučer je objavljeno i kako je 33-godišnji Ivan Tomečak, bivši član Bijelih, potpisao za novog prvoligaša.


Izuzev nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca, ispostavilo se da je momčad Rudeša tek osvježena prinovama i igračima iz vlastite škole nogometa.


Sve to, pak, trenutno ne djeluje dovoljno za elitni razred hrvatskog nogometa. Naime, kako sada stvari stoje, Rudeš na Rujevicu putuje s igračkim kadrom koji je prošle sezone osvojio Prvu NL, a savršeno je jasno da ipak postoje određene razlike između tog natjecanja i HNL-a. Zapravo, dovoljno je baciti pogled na popis novih igrača.




Tu odskače defenzivni veznjak Jakov Bašić, koji je prošlu sezonu proveo u Slaven Belupu, i to uglavnom na klupi za pričuve. Osim njega, u Rudeš se iz Hrvatskog dragovoljca vratio golman Mario Marić, a stigla su i trojicu igrača koji su prošle sezone igrali Prvu HNL, napadači Ivor Ljubanović iz Dubrave TK i Stjepan Plazonja iz BSK-a te univerzalac za lijevu stranu Dominik Mihaljević iz Vukovara 1991.


Krušlin


Dovedeni su i strani igrači, krilni napadač iz Gane Brian Oddei, stoper Aboubacar Camara i makedonski veznjak Andrej Lazarov, a prvoj momčadi priključeni su i juniori Eugen Ciban, Grgo Huljić, Vanje Šare, Mihael Stipić, Riad Mašala, Vanja Vukmanović i Vilim Krušlin. Uz dužno poštovanje prema njima, sve zajedno ne djeluje impresivno, iako su neki zaintrigirali Prosinečkog.


To se u prvom redu odnosi na devetnaestogodišnjeg Krušlina, koji ordinira na poziciji lijevog beka. Taj dečko se udarnoj momčadi Rudeša priključio na mala vrata, a sada, mjesec dana kasnije, ima status kandidata za udarnu postavu. Štoviše, ljudi bliski Rudešu tvrde kako je Prosinečki vrlo blizu odluke da Krušlinu priušti debitantski nastup u HNL-u već na Rujevici, i to od prve minute.


Puno se očekuje od Oddeija, koji u nogometnoj biografiji ima i sedam nastupa za Sassuolo u Serie A. Taj dvadesetogodišnjak je prije dvije godine na nogometnom tržištu vrijedio milijun eura i tada se činilo da je njegova igračka eksplozija tek pitanje vremena. No, ispostavilo se da za njega Italija nije obećana zemlja, a danas, pak, nitko nije siguran može li Oddei ispuniti očekivanja i predstavljati pojačanje za Rudeš u HNL-u.


Četiri testa


Kada je riječ o pripremama, sve je uglavnom odrađeno u Zagrebu, uz jednodnevne izlete na odigravanje prijateljskih utakmica i nedavni četverodnevni boravak u Zaboku, koji je iskorišten kao svojevrsni »team building«. Prosinečki je svoje štićenike testirao u četiri navrata, a na svakom poluvremenu mijenjao je kompletnu jedanaestoricu.


Prijateljske utakmice Rudešu su donijele pobjede nad Napretkom iz Kruševca (1:0) i Sesvetama (4:0), remi s Goricom i poraz protiv Varaždina u generalki za HNL (0:1). Ovaj zadnji ogled je pokazao da Rudeš (još uvijek) nije na razini koju zahtijeva elitni stupanj natjecanja. Naravno, svima je jasno da su Prosinečkom nužna pojačanja, kako zbog konkurentnosti, tako i zbog bezbolnijeg stasanja domaćih talenata poput spomenutog Krušlina.


Prvi, zadnji i jedini cilj Rudeša u novoj sezoni predstavlja očuvanje HNL statusa. Sve iznad toga smatralo bi se dobrodošlim bonusom u izgradnji kluba, koji bi želio postati stabilni član elitnog nogometnog razreda u ovoj zemlji. Pri tome je svima u Rudešu jasno da će subotnje gostovanje na Rujevici biti svojevrsni trenutak istine, odnosno da će im pokazati koliko su daleko otišli u realizaciji svojih planova.