Rođendanski poklon

Rovanpera u vodstvu uoči posljednjeg dana Novozelandskog relija, već u nedjelju može osigurati naslov svjetskog prvaka

Hina

Kalle Rovanpera/Foto PIXSELL

Kalle Rovanpera/Foto PIXSELL

Rovanpera već u nedjelju može osigurati osvajanje naslova svjetskog prvaka, bude li u ukupnom zbroju bodova za sedam bolji od Tanaka. Uspije li u tome na kraju sezone, 22-godišnji Finac će postati najmlađi svjetski prvak u reliju u povijesti



AUCKLAND Finski vozač Kalle Rovanpera (Toyota) vodeći je nakon 13 brzinskih ispita Novozelandskog relija, a uoči posljednjeg dana 11. od 13 natjecanja iz kalendara Svjetskog prvenstva u reliju (WRC).


Finac je na najbolji mogući način proslavio svoj 22. rođendan, jer se tijekom subotnjih šest brzinskih ispita probio na čelo sa četvrtog mjesta koje je držao nakon petka. Pritom je drugoplasiranog u ukupnom redoslijedu vozača u Svjetskom prvenstvu, Estonca Otta Tanaka (Hyundai), za sobom ostavio za više od 46 sekundi (+46.4).


Između njih se na drugo mjesto uoči posljednjeg dana Novozelandskog relija ugurao još uvijek aktualni svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier (Toyota), koji za momčadskim kolegom zaostaje za 29 sekundi.




Subotnji brzinci su voženi u mokrim i blatnjavim uvjetima, što je nekoliko posada koštalo odustajanja. Među onima koji su prije vremena morali završiti nastup je bio i Velšanin Elfyn Evans (Toyota), koji je nakon petka bio drugi u ukupnom redoslijedu. Na stazi se spektakularno isprevrtao i Britanac Gus Greensmith (Ford) čiji je automobil pretrpio takva oštećenja da nije mogao nastaviti natjecanje, ali vozač i suvozač su ostali neozlijeđeni.


Rovanpera već u nedjelju može osigurati osvajanje naslova svjetskog prvaka, bude li u ukupnom zbroju bodova za sedam bolji od Tanaka. Uspije li u tome na kraju sezone, 22-godišnji Finac će postati najmlađi svjetski prvak u reliju u povijesti.


U nedjelju su na rasporedu još četiri brzinska ispita, a posljednji od njih je tzv. “Power stage”, u kojem petorica najbržih dobivaju dodatne bodove.