Igračka križaljka

Rijeku zasad napustile tri odbojkašice, ali ima i pozitivnih vijesti: “Ostanak Mare Štiglić naše je najveće pojačanje”

Katarina Blažević

VAŽNA KARIKA - Mara Štiglić/Foto M. LEVAK

VAŽNA KARIKA - Mara Štiglić/Foto M. LEVAK

Najvažnije je da smo uspjeli zadržati Maru Štiglić, a osim dolaska Barbare Ljubez, u pregovorima smo s još nekim igračicama Drenove - kaže Lovrinov, koji je prvi trening zakazao za 16. kolovoza



RIJEKA Riječka odbojkašica Mara Štiglić jedna je od ključnih igračica hrvatske reprezentacije na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Osijeku i sigurno jedan od najvećih talenata u državi, a dobra je vijest za Rijeku što i iduće sezone ostaje u redovima riječkoga kluba.


Sedamnaestogodišnjoj Mari Štiglić nakon sjajnih igara u Osijeku sigurno neće nedostajati ponuda za nastavak karijere u nekoj drugoj sredini, no perspektivna odbojkašica još je ranije naglašavala da u Rijeci planira ostati do kraja srednjoškolskog obrazovanja.


S druge strane, u redovima Rijeke više ne mogu računati na Lorenu Smojver koja će karijeru nastaviti u Osijeku, Tamaru Popić koja je otišla u švicarski Biwi VFM, te Viktoriju Anu Trcol koja će od iduće sezone biti igračica Dinama. Kada su u pitanju dolasci, u Rijeku će iz susjedne Drenove pak doći 20-godišnja srednja blokerica Barbara Ljubez.


Drenova




– Što se tiče dolazaka, generalno je najvažnije da smo uspjeli zadržati Maru Štiglić i u idućoj sezoni, a osim dolaska Barbare Ljubez, u pregovorima smo s još nekim igračicama Drenove. Pripreme počinjemo 16. kolovoza pa ćemo imati otprilike mjesec dana za kompletirati se za iduću sezonu – kaže trener Rijeke Igor Lovrinov.


Među igračicama koje iduće sezone više neće nositi dres odbojkašica Rijeke najviše je iznenadio odlazak 16-godišnje Lorene Smojver u Osijek, kadetske reprezentativke Hrvatske koja je s Riječankom i kapetanicom reprezentacije Lanom Francetić nedavno osvojila broncu na Europskom prvenstvu.


– Pretpostavljam da je tu bila riječ o minutaži kojom Lorena nije bila zadovoljna te se ona stoga više ne vidi u našem klubu i za sebe traži bolja rješenja. U Osijeku su joj možda obećali bolju minutažu, na što ona ima potpuno pravo. Legitimno je da čini za svoju karijeru ono što misli da je najbolje.


Kvaliteta


Osim brončanih kadetkinja, Rijeku raduju i partije Mare Štiglić u dresu juniorske hrvatske vrste, a na Svjetskom prvenstvu u Osijeku bije riječkoga kluba brani i Šibenčanka Petra Brkičić, koja je prije dvije godine stigla u Rijeku.


– Juniorke igraju jako dobro, plasman među osam je sjajan rezultat. Dobra su ekipa i dobro su posložene. Njihovim se uspjesima radujemo i u našem klubu. Dobre partije Mare Štiglić me toliko ne iznenađuju, ali me uvijek zanima kako moje igračice stoje u odnosu na igračice iz inozemstva.


Teško je to procijeniti kada gledate samo hrvatsku ligu, ali sada kada vidim svjetsku konkurenciju, mislim da ima još prostora za napredak i da bi Mara mogla biti tu među najboljima. Jednako kao i Lana u mlađem uzrastu, naravno. Moram napomenuti i Petru Brkičić, koja je druga tehničarka juniorske reprezentacije, a koja se isto bori za svoje minute – zaključio je Igor Lovrinov.