PRVI PRAVI IZAZOV SEZONE

Rijeka večeras gostuje kod Dinama u derbiju trećeg kola, Čerin: “Očekuje nas puno duel igre u svim linijama”

Denis Frančišković

Adam Gnezda Čerin/Foto HNK Rijeka

Adam Gnezda Čerin/Foto HNK Rijeka

Ovo će biti najteži ispit. Morat ćemo biti kompaktni i defenzivno dobri. Moramo gledati i kako ćemo zabiti gol, a ne samo kako ćemo se obraniti - kaže Goran Tomić



RIJEKA Nakon četiri »na papiru« lakše utakmice, nogometaše Rijeke večeras (21) čeka prvi pravi izazov. Bijeli su gosti Dinama, najbolje hrvatske momčadi, sve u »predvečerje« sudara u Škotskoj u prvoj utakmici trećeg pretkola Konferencijske lige. Bijeli su u dobrom natjecateljskom ritmu, no objektivno u pokeru utakmica svi protivnici bili su daleko od kvalitete Modrih koji su posljednjih sezona stvorili dodatnu prepoznatljivost i na europskoj sceni. No, niti Rijeka nije bila samo prolaznik Europske lige, a u domaćim okvirima koliko god je bila vidljiva dominacija Zagrepčana riječki dečki su imali što reći. Na Rujevici vjeruju da će tako biti i večeras…


– Čeka nas izrazito zahtjevna utakmica i morat ćemo stvarno biti na visokoj razini. I bolji nego što smo bili u prošlim utakmicama da bi izvukli pozitivan rezultat – kaže trener Goran Tomić. – Sigurno da imamo potrebnu dozu samopouzdanja nakon četiriju uvodnih pobjeda. Dinamo je ipak posebna priča, posebno kad igra na svom terenu i u punom sastavu. Neće nas zavarati uvodne pobjede, znamo da utakmica u Maksimiru ima potpuno drugačiju težinu.


U Rijekinom sastavu zbog zdravstvenih problema neće biti Mudražije, Vuka, Murića, Galešića i Krešića. No, pravo nastupa imaju Stanić, Merkulov i Selahi.


Ideja postoji




– Defenzivni blok? Jako mi je drago da smo napravili neki progres u tom smislu. Faza napada i u prošloj i u ovoj sezoni pokazala je svoju kvalitetu. Drago mi je da je i obrana na tom tragu. No, ovo će biti najteži ispit i tu ćemo vidjeti gdje stojimo u odnosu na tako kvalitetnog protivnika. Morat ćemo biti jako kompaktni i defenzivno dobri. Sigurno da moramo gledati i kako ćemo zabiti gol, a ne samo kako ćemo se obraniti. Imamo drugačiju taktiku za Dinamo u Maksimiru, nego protiv nekih drugih protivnika. Vidjet ćemo kako će se utakmica razvijati – dodao je trener Tomić i ponudio odgovor o tome kako je pripremati utakmice u kojima je protivnik favorit: – Nije mi prva utakmica protiv Dinama i protiv ovako jakih protivnika. Znamo što nam je raditi. Imam ideju kako ćemo igrati i nadam se najboljem.


Rijeka je odgodila utakmicu s Lokomotivom nakon gostovanja u Škotskoj, Dinamo onu s Istrom 1961. Je li se razmišljalo o odgodi međusobnog sudara?


– Nismo išli u tom smjeru. Glavni razlog bila je činjenica da imamo jako puno igrača koji su van kadra kao i prinova. Nemamo toliku širinu što se vidjelo i u zadnjim utakmicama te na određenim pozicijama. Nemamo toliki kadar u ovom trenutku za odigravanje toliko utakmica.


Damir Krznar najavljuje davanje prigode Gavarnoviću u napadu uz Petkovića. Što to mijenja u koncepciji riječke igre?


Priprema i plan


– Svi znamo udarni sastav Dinama tako da s te strane nema nekih iznenađenja. Tko god igrao, imaju kvalitetu. Mi prvenstveno moramo biti na pravoj razini da bismo ostvarili pozitivan rezultat – zaključuje Tomić.


Adam Gnezda Čerin vratio se nakon ozljede ramena na pripremama u Kranjskoj Gori i trebao bi preuzeti ulogu glavnog zadnjeg veznog igrača.


– Apsolutno se slažem s trenerom, svi znamo što je Dinamo u hrvatskom i europskom nogometu. Očekujemo jednu vrlo tešku utakmicu, ali spremit ćemo se dobro. Nema sumnje, dat ćemo sve od sebe. Rame? Ide na bolje, prva utakmica je iza mene tako da znam nekako gdje sam – kaže Gnezda Čerin. – Kako odnijeti prevagu u vezi? Dinamo ima u veznoj liniji puno kvalitetnih igrača, ali i mi imamo kvalitetu. Očekuje nas puno duel igre u svim linijama, ali idemo maksimalno pripremljeni, svom snagom u utakmicu. Mogući ključ uspjeha? Napravit ćemo s trenerom dobru pripremu i plan u kojeg ćemo vjerovati i kojeg ćemo, nadam se i ostvariti – zaključuje Gnezda Čerin.