Proradili u gostima...

Rijeka u Varaždinu ostvarila najuvjerljiviju pobjedu van Rujevice ovog prvenstva. Fruk i Selahi motori Bijelih

Denis Frančišković

ČESTITKE PRVOM ASISTENTU LIGE - Toni Fruk i Ivan Smolčić/Foto D. KOVAČEVIĆ

ČESTITKE PRVOM ASISTENTU LIGE - Toni Fruk i Ivan Smolčić/Foto D. KOVAČEVIĆ

U izostanku reprezentativaca Pjace i Pašalića, Željko Sopić je morao promijeniti način igre i pogodio s odabirom igrača iako ne voli da mu se postavlja to pitanje. Središnji blok bio je vaga pobjede. Trojna produkcija, Selahi - Fruk - Banda donijela je Bijelima prvi gol i lakšu, mirniju igru



RIJEKA »Za Rijeku koja stvara šanse nema zime«, znakovito je nakon varaždinske pobjede ustvrdio u posljednje vrijeme smireniji Željko Sopić, trener Bijelih koji je napokon mogao biti puno zadovoljniji gostujućim izdanjem svoje momčadi. Ovog puta nekako je sve bilo u znaku sretne »trinaestice«.


Emmanuel Banda zabio je gol u 13. minuti, a Sopić u trinaestoj utakmici s Rijekom došao do sedme pobjede na riječkom kormilu. Strateg Bijelih zasad ga drži jako dobro, Rijeka ima dobar kurs, ruta u »minskom polju« SuparSport HNL-a itekako je znana. A to je napad na sam vrh iako su na Rujevici u tome poprilično suzdržani i sramežljivi. S jedne strane to je razumljivo s obzirom na riječku nogometnu mladost, s druge strane zašto jasno ne istaknuti visoku kandidaturu kad svi preduvjeti za to postoje, od kvalitete, forme momčadi do ozračja i ranjivosti najbliže konkurencije.


Rijeka je na najbolji mogući način započela posljednju jesensku rundu i još bolje najavila u sljedećem kolu svoju premijeru na Opus Areni. Bila je ovo rezultatski najuvjerljiva pobjeda Riječana van Rujevice, nakon Slaven Belupa (0:1) i Rudeša (1:2) treća, čemu u bodovnoj gostujućoj berbi treba dodati i remije s Lokomotivom (1:1) i Istrom 1961 (1:1). Bijeli su tako u sedam utakmica u gostima osvojili 11 bodova, jednako kao i Dinamo, dok su i dalje najbolja domaća momčad s 20 bodova iz osam ogleda.




O Rijekinoj domaćoj igri napisano je već puno hvalospjeva, a dosta (ne)opravdanih kritika na račun gostujućih izdanja. No, Rijeka je u gostima poražena tek od Hajduka (1:0) u drugom kolu te od Dinama u već dalekog 27. kolovoza (2:1) u jeku »afere Jakirović«. Nakon toga Bijeli 14 utakmica nisu izgubili! U deset prvenstvenih, po jednoj europskoj i kup te u dvije prijateljske. Kontinuitet za svaku pohvalu. Pritom su sedam puta pobjeđivali…


Ivanović i (ne)sreća


Varaždinska pobjeda ima svoju težinu, ali više od nje prezentacija. Pobjeda je mogla biti još uvjerljivija da je poslovično angažirani Franjo Ivanović imao svoj dan, ali nije bilo niti sreće (vratnica). No, Rijeka je, poglavito u prvom poluvremenu djelovala autoratitivno i s gardom. A to je Sopić i najavio uoči utakmice, jednako kao i da će na put povesti ozlijeđenog Brunu Godu koji je neočekivano sjedio na klupi. I zaradio treći žuti…


U izostanku dvaju reprezentativaca i krilnih napadača, Marka Pjace i Marca Pašalića, Sopić je morao promijeniti način igre i pogodio s odabirom igrača. Središnji blok bio je vaga pobjede. A u njega je zagrebački trener postavio trojicu veznih igrača različitih profila. Lindona Selahija kao defenzivca, Tonija Fruka kao ofenzivca i Emmanuela Bandu kao njihov »miks«, igrača koji spaja obranu i napad. Upravo ta trojna produkacija, Selahi – Fruk – Banda donijela je Bijelima prvi gol i lakšu, mirniju igru.


Šteta što nije nagrađen silan trud Ivanovića, no varaždinski sudar samo je potvrdio sve bolju formu Čabraje u izostanku Gode, kao i da Rijeka ima širok roster i puno unutranjih rezervi. Ipak se kreće u gostima, moglo se ustvrditi nakon pohvalne prezentacije Bijelih u gradu baroka.


Impozantna statistika


Sasvim je jasno da sreća zasad ne prati Ivanovića, ali i da Momo Yansane nije ni blizu prave forme. Kao i da Rijeka ima dva igrača za poželjeti koju drže kičmu njene momčadi. U prvom redu to je Selahi, srčani Albanac igra u sjajnoj formi, destruktivno i stvaralački, u oba smjera. Protiv Varaždina je osvojio sedam od osam duela na tlu, tri od četiri u zraku, bio začetnih akcije kod gola, imao tri presjecanja i pet oduzetih lopti. Uz to 28 od 34 dodavanja bila su mu točna, kao i dvije od tri duge lopte. Statistika za pet.


Fruk se pak promovirao u igrača utakmice, sjajno je asistirao kao prvog gola i »nabacio« kod autogola. Četiri dodavanja bila su mu ključna, a isto toliko dugih lopti od njih pet točnih. Osovina Selahi – Fruk zaslužila je najvišu ocjenu u najnovijoj pobjedi.


U drugom poluvremenu nije Rijeka odigrala tako poduzetno kao na otvaranju, ali je imala rutinu i stabilnost u čuvanju kapitala koju joj daju iskusnici Emir Dilaver i Matej Mitrović. Nastavi li Rijeka ovako, stvarno za nju »nema zime«.