Sedmi poraz...

Rijeka šaptom pala, Awaziem odlučio pobjednika u obostrano slabom izdanju

Denis Frančišković

Veldin Hodža/Foto V. KARUZA

Veldin Hodža/Foto V. KARUZA

Jadranski okršaj ničim nije opravdalo očekivanja, čak je izostao i onaj prepoznatljivi naboj na travnjaku kada je u pitanju rivalitet dvaju klubova. Ako Bijelima Hajduk nije bio motiv, pitanje je tko će



RIJEKA Rijeka je opet šaptom pala! Očekivalo se puno toga uoči drugog ovosezonskog Jadranskog derbija u taboru Bijelih, no u obostrano slabom, blijedom derbiju Riječani su prikazali jako malo ili gotovo ništa. Sve za sedmi ligaški poraz, treći pod ravnanjem novog trenera Sersea Cosmija nakon što je Hajduk već slavio na Poljudu, a bodove s Rujevice lako uzeo Osijek.


RIJEKA – HAJDUK 0:1

Stadion na Rujevici. Gledatelja: 5.884. Sudac: Igor Pajač 6 (Sv. Ivan Zelina). Strijelci: 0:1 Awaziem (51′). Žuti kartoni: Lunetta, Smolčić, Vrančić, Karrica (Rijeka), Awaziem, Fossati, Kalik, Kalinić (Hajduk).


RIJEKA: Labrović 5,5, Krešić 5,5, Galešić 5, Smolčić 5,5, Grgić 5 (od 57′ Vrančić 5), Hodža 5,5 (od 87′ Karrica -), D. Pavlović 5 (od 57′ Alvarez 5), Ampem 5,5, Lunetta 5 (od 57′ Bušnja 5), Frigan 5, Obregon 5 (od 79′ Gajzler -).




HAJDUK: L. Kalinić 6,5, Mikanović 5,5, Awaziem 7, Elez 6,5 (od 86′ Borevković -), Melnjak 6,5, Fossati 6,5, Kalik 5,5 (od 70′ Vuković -), Mlakar 5 (od 84′ Simić -), Krovinović 6,5, Biuk 5,5 (od 87′ Pukstas -), Livaja 6,5.

Devedeset i peto izdanje jadranskog okršaja od kada je neovisne Hrvatske, ničim opravdalo očekivanja, čak je izostao i onaj prepoznatljivi naboj na travnjaku kada je u pitanju rivalitet dvaju klubova. Očito veći dio aktualne igračke garniture niti ne zna što i koliko nosi derbi riječkom navijačkom puku. Ili jednostavno nedostaje kvalitete da se već napokon odigra prava utakmica. Ako Bijelima Hajduk nije bio motiv, pitanje je tko će. Sve za nove glavobolje na Rujevici uoči Gorice kojoj “gori pod petama”.


Foto galerija: HNL: Rijeka - Hajduk Foto: Vedran Karuza


Trenutak odluke zbio se početkom drugog poluvremena, u 51. minuti stoper Awaziem je nakon gužve smiremnim, rutinskim udarcem s 12 metara našao rupu u gužvi šesnaesterca i poslao loptu kraj Labrovića – 0:1. Nakon toga Hajduk je znalački preuzeo kontrolu igre kroz smireni posjed pri čemu je igrom dirigirao Krovinović, a Livaja po običaju u napadu znao zadržati loptu.


Slab nogomet


Trener Cosmi posegnuo je za trostrukom zamjenom Vrančićem. Alvarezom i juniorom Gajzlerom koji je odigrao prve minute za seniorsku momčad. Splićani su najbolju šansu imali u 65. minuti, Krovinović je s lijeve strane ubacio na dva metra ispred Labrovića, a Ampem u padu otklonio opasnost. U 78. minuti Biuk je priprijetio udarcem u kut nakon akcije koju su inicirali Livaković i Krovinović, a Rijeka jedino zaprijetila Kaliniću preko Gajzlera u 79. kada je s 20-ak metara pucao malo pokraj gola.


Pokušali su Bijeli “na galamu” do izjednačenja s mladim i svježim snagama, ali Splićani su pojačali obranu u završnici i lakoćom izlazili na kraj s opet u napadu nemoćnom Rijekom koja je tijekom utakmice stvorila tek jednu opasnu šansu. Na Rujevici su odavo upaljeni alarmi, činilo se da će Cosmi razbuditi uspavanu, bojažljivu i raštimanu momčad, ali pomaka zasad nema. Rijeka će očito doživjeti veliki zimski remont. Onaj ljetošnji bio je puni promašaj.


Prvo poluvrijeme bilo je prava preslika aktualne forme Riječana i Splićana. Viđen je slab nogomet s puno opreza, pomalo šahovskog nadmudrivanja ne bi li se došlo u što bolju poziciju, a u napadu nije bilo baš nikakve ideje na dobro postavljene obrane. U stvari protivnici su više pozornosti pridavali obrani, a u napadu što se dogodi.


Obregonova šansa


Generalno, Hajduk je ipak za nijansu ostavio bolji dojam kroz posjed lopte i zbog prikazanog od 30. minute do odmora. U igri u kojoj su igrači pomalo zakočeni nije bilo vidljivo nikakavih automatizama, smišljenih akcija i pravo je pitanje što su obje momčadi radile u stanci s obzirom na viđeno u prvih 45 minuta.


Do odmora sve je ostalo samo na daljinskim pokušajima. Istina dosta panike u 12. minuti izazvao je Grgićev ubačaj na peterac pri čemu je Kalinić u padu odbio loptu. Krovinović je pak dvaput (15′, 28′) pucao pravo u Labrovića s nešto više od 20 metara.


Rijeka je posebno opasno živjela u 31. minuti nakon što je Livaja ubačajem zakuhao situaciju ispred Labrovića poslije čega je uslijedio nekoliko pokušaja, udaraca, ali i dobrog domaćeg bloka.


Kako se približavao kraj poluvremena Hajduk je pokazivao više inicijative. Prvo je Biuk s 20 metara pucao iznad grede, a potom u 35. Livaja kraj gola nakon ubačaja Biuka.


I onda su uslijedile dvije najbolje prigode poluvremena. Svaka na jednoj strani. Prvo je u 43. minuti Krovinović izveo skraćeni korner, Awaziem na petercu visoko skočio i tukao glavom, a Labrović spasio mrežu odbivši loptu u korner. U nadoknadi Obregon je imao još bolju šansu, vrlo dobru domaću akciju zaključio je atraktivno petom s pet metara, lopta je prošla malo kraj vratnice.