HNL

Rijeka napokon proigrala u gostima! Škaričić efektnim autogolom prelomio, a Fruk je igrač utakmice

Denis Frančišković

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Bio je to gol u stilu najboljih napadača i tu se praktički prelomio susret



RIJEKA Rijeka je napokon proigrala u gostima! I ovog puta patila je realizacija, posebno u prvom dijelu, no cjelokupan dojam je puno bolji nego s ranijih gostovanja u kojima je bilo puno praznog hoda u igri Bijelih.


Istina, bolji Riječani imali su i sreće, u 53. minuti susret je rijetko viđenim autogolom prelomio Škaričić, no generalno puno više je toga štimalo u riječkim redovima pod dirigenstkim palicama Tonija Fruka, igrača utakmice koji je ubacio kod oba gola i neumornog riječkog srca Lindona Selahija.


Foto galerija: Utakmica Varaždin - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Uz dva pogotka, Riječani su jednom pogađali gredu i jednom vratnicu i zaslužili puni plijen i priključak s Hajdukom. Momčad Željka Sopića pobijedila je nakon dva kola, došla do treće gostujuće pobjede, prve nakon Rudeša (1:2) 1. listopada. Na neki način bila je to i rutinska pobjeda Riječana protiv vrlo dobrog Varaždina kojeg su presjekla dva pogotka i potpuno poremetila planove domaćinu.




Riječani su odigrali ponajbolje gostujuće prvo poluvrijeme ove sezone i potpuno dominirali protiv Varaždinaca u obostrano sadržajnoj igri. Bijeli su djelovali poletno, energično i okomito, konstantno opasno po gol Zelenike.


A sve je krenulo dobro za njih u sretnoj 13. minuti kad je Selahi prekinuo jednu loptu, dodao je do Fruka koji je majstorski asistirao za Bandu u šesnaestercu, a on rutinski poentirao s desetak metara za svoj prvijenac – 0:1. Samo tri minute kasnije zatresla se greda Zelenike, Čabraja je u svom stilu s više od 20 metara potegao iz slobodnog udarca, a okvir gola spasio domaćine od podebljanog minusa.


Ivanovićeva stativa


Poduzetni Selahi u 21. minuti probio je lijevi bok i dobro zavrnuo loptu za Fruka u naletu, njegov volej iskosa poslao je loptu malo kraj vratnice. Rijeka je nastavila s pritiskom i napadačkom igrom, u 27. minuti Smolčić je dobro proigrao Ivanovića, a njegov udarac iskosa u bliži kut Zelenika obranio.


Domaćini su u 28. minuti odgovorili naboljom šansom. Drožđek je s lijeve strane sjajno pronašao usamljenog Šegu na vrhu peterca, a lopta nakon udarca odletjela visoko preko grede.


U kvalitetnoj igri u oba smjera, Rijeka je opet propustila sjajnu šansu preko Ivanovića. U 35. minuti prvi Rijekin napadač majstorski je primirio jednu dugu loptu u šesnaestercu i još bolje prizemno pucao iskosa, ali Zeleniku je opet spasio okvir vratiju, točnije ovog puta stativa.


Ivanović je do odmora imao još jednu dobru šansu, u 38. minuti sa 16 metara pucao je kraj stative. Varaždin je pak zaprijetio preko Drožđeka (36′) i Postonjskog (43′) iz slobodnjaka. Riječani su u prvih 45 minuta imali devet, Varaždinci četiri udarca na gol.


Dragocjeni kapital


Domaćini su bolje otvorili drugo poluvrijeme i bili bolji, imali šanse preko Drožđeka i Mitrovskog, no u 53. minuti presjekao ih je novi hladni tuš. Fruk je ubacio s lijeve strane, a Škaričić, mladi reprezentativac, neshvatljivo i atraktivno u padu s desetak metara efektno glavom pogodio mrežu svog vratara Zelenike – 0:2. Bio je to gol u stilu najboljih napadača… I tu se praktički prelomio susret na stranu Riječana.


Rijeka je i dalje djelovala stabilno, a u 58. minuti dobrim udarcem iskazao se sveprisutni Fruk koji je s 20 metara poslao loptu malo kraj rašlji. Bijeli su ozbiljno zaprijetili i nakon dva vezana kornera, a Varaždinci se poprilično otvorili vidjevši da više nemaju što izgubiti.


Domaći trener Mario Kovačević “u vatru” je bacio dvojicu napadača Domjanića i Vugrineca, a Željko Sopić osvježio redove u središnjici s Hodžom i Petrovičem.


No, na travnjaku se nije događalo ništa posebno, Rijeka je rutinski držala dragocjeni kapital, a Varaždin u napadu nije imao dovoljno ideje i snage za eventulanim pogotkom odvede utakmicu u nemirnije vode. Najbolju prigodu imao je Obregon koji je u 85. minuti iz gužve petom pokušao iznenaditi Zeleniku koji je međutim bio dovoljno budan da i treće lopta ne završi u njegovoj mreži.