Veliki skok

Rijeka je nabujala u svim segmentima i ako je netko sumnjao, ova momčad spremna je i za veće dosege

Denis Frančišković

SLAVLJENIČKE EMOCIJE - Prince Ampem sa suigračima/Foto M. LEVAK

SLAVLJENIČKE EMOCIJE - Prince Ampem sa suigračima/Foto M. LEVAK

Riječani su u nastavku osvojili 19, a posljednji Osijek samo šest bodova i u tome je, s obzirom na formu i stanje momčadi, ključ Rijekinog napada na treće mjestoRIJEKA Jedna utakmica i skok za četiri mjesta. Nogometaši Rijeke pobijedili su i šestu od osam utakmica pod Sergejem Jakirovićem, dočepali se četvrtog mjesta i smanjili zaostatak za trećim Osijekom na samo dva boda. Rijeka je nabujala u svim segmentima i ako je netko sumnjao, ova redizajnirana momčad Bijelih nema granice, spremna je i za veće dosege i – podvige.


Istina, Riječanima su u posljednje vrijeme išli na ruku neki rezultati (Osijek – Hajduk 0:2, Slaven Belupo – Gorica 1:1, Gorica – Istra 5:4), ali u isto vrijeme krojači su svoje sudbine. Uzimaju bodove, stvaraju pobjednički mentalitet i postali su ozbiljna momčad.


A to je ono najvažnije, na čemu je Jakirović posebno inzistirao. Rijeka sada sama odlučuje o svojoj sudbini i Europi.
No, neki su parametri i statistike neoborive unatoč oscilacijama momčadi koje su istina manje vijugave. Rijeka je sa šest pobjeda i jednim remijem u osam utakmica, odnosno s 19 bodova najbolja proljetna momčad HNL-a, s četiri boda ispred Dinama, a čak 13 ispred proljetnog »fenjeraša« Osijeka, najvećeg razočaranja nastavka prvenstva, koji je osvojio tek šest bodova. I u tome, a s obzirom na formu i stanje momčadi, ključ Rijekinog napada na treće mjesto.


Nema euforije


U isto vrijeme Rijeka je najbolja gostujuća momčad, a više nije najgori domaći sastav. Najviše je bodova osvojila na strani (13/23), ispred Dinama (11/21) i Hajduka (13/21), dok je počela smanjivati i negativni trend domaćih utakmica. U tom segmentu Bijeli su pretposljednja momčad s 12 bodova (11 utakmica), ispred posljednjeplasiranog Šibenika (13/10) i iza Gorice (12/12).


– Rekao sam, mi nemamo što izgubiti. Ako uspijemo na kraju dohvatiti europsku poziciju, a s obzirom na to gdje smo bili, taj će rezultat biti ravan osvajanju naslova prvaka. Možda netko misli da sam lud, ali tako je. Kad sam došao, imali smo 15 bodova i strahovali smo oko ostanka u ligi, sada je situacija puno, puno bolja – ponovit će trener Jakirović.


U biti šef struke jedan je od najzaslužnijih što je posložio novu Rijeku starog garda. I donekle preslikao stanje duha i mentalitet Zrinjskog, svoje bivše momčadi koja je s Jakirovićem srušila brojne rekorde tamošnje prve lige. Jakirović je na dobrom putu da sruši i neke Rijekine rekorde u HNL-u, a najbolji pokazatelj toga bit će predstojeći sudar u Maksimiru koji opet nosi pojačani predznak derbija i tri domaće utakmice nakon stanke. Prva od njih je baš s Osijekom, potom sa Šibenikom i drugoplasiranim Hajdukom. Ogledi su to u kojima bi se trebala vidjeti dodatna vrijednost riječke momčadi.


– Ne znam što bih rekao osim da smo presretni. Sad smo četvrti i u najmanju ruku nastojat ćemo tu i ostati. Napad na Osijek? Razmišljamo samo o svakoj sljedećoj utakmici i pripremamo se isto za svakog protivnika. Nema euforije, svako radi svoj posao i dajemo sto posto od sebe – kaže Antonio Marin, lijevokrilni napadač pristigao na posudbu iz Dinama. – Varaždin je, vidjeli ste, dobra momčad koja svakome može stvoriti probleme. Sada ćemo se dobro odmoriti i pripremiti za Dinamo. Rezultati pokazuju da smo više gostujuća momčad, ali eto sad su i navijači došli na svoje. Nastojat ćemo da tako bude i u budućnosti.


Slijedi Dinamo


Za Rijeku su posebno važne i dodatne unutarnje rezerve i kvaliteta pričuva. Jorge Obregon je zamijenio Matiju Frigana i asistirao kod drugog gola, Emmanuel Banda ušao je u igru i odmah zabio. Prince Ampem bio je hladnokrvan egzekutor kod drugog pogotka.


– Osjećaj je stvarno jako dobar. Pobijedili smo, vidjelo se koliko to znači momčadi i navijačima. I atmosfera je nevjerojatna, navijači su strašni, uvijek naša velika potpora i igrač više – kaže Ampem. – U jako smo dobroj situaciji? Istina, sada jesmo. Radimo stvarno jako dobro na treninizma. Moje igre? Zadovoljan sam i njima. Kad se pobjeđuje, sve je lakše. Sada idemo kod Dinama, koji je jako dobra momčad. Očekujem jako zanimljivu utakmicu. Ali zanimljivo je cijelo prvenstvo.


Rijeka se dovela u situaciju da s puno samopuzdanja dočekuje i nedjeljni derbi u Maksimiru. Dinamo je ranjen na Šubićevcu, izranjavan unutarklupskim previranjima i borbama, a Rijeka nakon dužeg vremena dolazi najboljoj hrvatskoj momčadi kao kvalitetni suparnik iz nekih boljih vremena ranijih sezona. Uz to, Bijeli imaju i obvezu više, moraju pokazati da je onih 2:7 na kraju prošle godine na Rujevici bio samo loš dan prijašnje, neposložene i jako loše Rijeke. Na Rujevici se nadaju da su ta vremena daleko iza momčadi i kluba. Sa Sergejom Jakirovićem žele otvoriti novu stranicu klupske povijesti.