KUP SNJEŽANE UŠIĆ

Rijeka CO ugošćuje prvakinje, Gordana Tomić i igračice nadaju se novom čudu

Luka Medak

Gordana Tomić s igračicama/Foto: V. KARUZA

Gordana Tomić s igračicama/Foto: V. KARUZA

Kup je posebno natjecanje, igra se jedna utakmica, na domaćem smo terenu. Činjenica je da igramo bolje doma tako da to gledam kao prednost – kaže Gordana Tomić, trenerica Rijeke CO



RIJEKA Odbojkašice Rijeke CO u srijedu će ugostiti Mladost u finalu Kupa Snježane Ušić. Bit će to dvoboj dviju najtrofejnijih hrvatskih ekipa; »mladostašice«, braniteljice prošlogodišnjeg naslova, u svojim vitrinama imaju 11 trofeja u ovom natjecanju, Riječanke jedan manje, a posljednji su se put u finalu susrele prije dvije godine, kada je Mladost osvojila naslov u teških pet setova.


Zanimljivo je da je tada na klupi Rijeke bio sadašnji trener Mladosti, Riječanin Leo Barić, no u međuvremenu se sastav riječkih odbojkašica poprilično promijenio. Iz postave koja je igrala finale prije dvije godine samo je Anja Žarković ostala u sastavu, dok su ostale igračice u međuvremenu karijeru nastavile negdje drugdje, a neke upravo u Mladosti. Astrid Popić sada je članica zagrebačke ekipe i igrat će protiv svoje sestre Tamare, kapetanice Riječanki, a na suprotnim stranama našle su se i trenerica Rijeke Gordana Tomić te njezina kći Natalia, koja u ovom susretu vjerojatno neće igrati jer se oporavlja od ozljede.


Obiteljske veze


– Znam da Tamara voli igrati protiv svoje sestre tako da će to sigurno biti zanimljivo, sve je to zdrava konkurencija – govori Gordana Tomić, svjesna da njezina ekipa u ovaj susret ne ulaze kao favoriti, ali uz nadu da će ishod biti kao u polufinalu protiv favorizirane Kaštele.




– Zna se da su ove godine puno bolja ekipa, imaju starije i iskusnije igračice koje ondje igraju već duži niz godina. Uostalom, to se vidjelo i kada smo prije dva tjedna igrali protiv njih u Superligi, pobijedili su nas bez ikakva problema. Ipak, Kup je posebno natjecanje, igra se jedna utakmica, još smo na domaćem terenu, tako da ćemo odigrati najbolje što možemo. Ako uspijemo napraviti novo čudo, bit će nam drago, ali znamo da će to biti teško – objektivna je trenerica Riječanki.


Dobar vjetar u leđa sigurno je bila uvjerljiva pobjeda u Superligi protiv Porečanki. Iako su posljednje na ljestvici, gošće su u drugom setu pokazale da bi svako opuštanje Rijeke moglo biti kobno protiv neke jače ekipe kao što je Mladost.


Prazne tribine


– Svakako nam je dobro došla ta pobjeda. Istina da je bilo problema u drugom setu jer smo promijenili skoro cijelu postavu, ali i taj set smo na kraju preokrenuli i uspjeli ga osvojiti. Dobro je ovako pobijediti prije nekog tako važnog natjecanja – komentira Gordana Tomić.


Iako će se ovo finale održati pred praznim tribinama Dvorane mladosti, Gordana Tomić smatra da je domaćinstvo Kupa okolnost koja također tjera vodu na njihov mlin.


– Činjenica je da igramo bolje doma, tu treniramo svaki dan i dosad smo sve utakmice na domaćem terenu odigrali odlično tako da to gledam kao prednost – zaključila je trenerica Rijeke.


Mladost ima priliku osvojiti Kup četvrtu godinu zaredom, što je najduži niz još od Rijekinih pet uzastopnih naslova od 2005. do 2009. godine, koji je tada simbolično zaokružila pobjedom nad Mladosti.