Josip Vrlić

Riječki vaterpolist u Tokiju će prvi put na OI nastupiti pod hrvatskom zastavom: “Sva sreća da ne igra Brazil, pa da ne odem u bazenu za njima”

Davor Petrović

VJERUJE U USPJEH - Josip Vrlić/Foto PIXSELL

VJERUJE U USPJEH - Josip Vrlić/Foto PIXSELL

Ovo su Olimpijske igre i tu nema slabih suparnika. Zbog toga moramo ići po utakmicu da bismo izborili plasman u četvrtfinale - kaže Vrlić



ZAGREB Današnji let hrvatske vaterpolske reprezentacije prema Tokiju za Josipa Vrlića značit će prvi odlazak na Olimpijske igre pod stijegom zemlje u kojoj je rođen. Naime, taj je 35-godišnji Riječanin u Rio de Janeiru nastupao za reprezentaciju Brazila, pod vodstvom legendarnog Ratka Rudića.


– Sva sreća da brazilskih vaterpolista nema u Tokiju pa mi se ne može dogoditi da na bazenu odem za njima, ha, ha… – šali se Vrlić, koji je krajem prošlog tjedna prešao iz zagrebačke Mladosti u Radnički iz Kragujevca.


Kako se osjećate nakon odrađenih priprema za Olimpijske igre?


– Iza nas je najteži dio, a sada slijedi ono zbog čega smo tako naporno radili. Svi jedva čekamo dolazak u Tokio i početak natjecanja.


Zbog rigoroznih epidemioloških mjera u Japanu kretanje sportaša je maksimalno ograničeno, a testiranja svakodnevna. Jeste li se pripremali za takav režim života?




– To je dio kojeg se najviše bojimo jer na takve stvari ne možemo utjecati. Pripreme smo odradili na zavidnoj razini, ali jasno nam je da bi nas jedan pozitivan test mogao skupo koštati. Prođe li u redu ovaj dio vezan za koronavirus, vjerujem da imamo velike izglede za jako dobar rezultat.


Hoće li biti teško prihvatiti ograničenja u Olimpijskom selu?


– Puno smo razmišljali o tome jer smo načuli da se neće moći izlaziti iz soba tijekom prva tri dana boravka u Tokiju. Dosta smo razgovarali na tu temu i vjerujem da smo se na to psihički pripremili. Vjerujem da smo svi u glavi prihvatili taj scenarij. Svi se mi volimo nakon utakmica malo opustiti i pustiti misli da odlutaju, a tu je najbolje prošetati se ili pronaći neki drugi sadržaj. Sada ćemo se naći u specifičnoj situaciji jer ćemo biti osuđeni na boravak među četiri zida, sami sa svojim mislima.


Imate li u reprezentaciji rekvizite kojima biste tome doskočili? Možda karte, playstation ili nešto treće…?


– Naravno da imamo. Sve smo uzeli i pripremili se za Tokio, a tamo ćemo kupiti i aparat za kavu. Spremni smo na sve da bismo si što više olakšali te stroge mjere.


Hrvatska se nalazi u skupini B i igrat će redom protiv Kazahstana, Australije, Crne Gore, Srbije i Španjolske?


– U našoj skupini se nalaze reprezentacije koje imaju izuzetnu kvalitetu. Ovo su Olimpijske igre i tu nema slabih suparnika. Zbog toga moramo ići po utakmicu da bismo izborili plasman u četvrtfinale. U toj fazi natjecanja svaki je suparnik izuzetno jak i neugodan.


Kako vidite raspored snaga u skupini A, gdje su potencijalni suparnici u četvrtfinalu?


– Tamo se nalaze Talijani, Amerikanci, Mađari, Grci, Južnoafrikanci i Japanci, a svi su oni u Tokio doputovali s određenim ambicijama. Baš zbog toga moramo biti što bolji u svojoj skupini da bismo u četvrtfinalu dobili slabije plasiranog suparnika iz njihove skupine. No, mislim da smo mi najvažniji u toj priči. Moramo se držati onoga što radimo najbolje i gledati isključivo sebe i svoje izvedbe.