Josip Vrlić

Riječki vaterpolist nakon sedmog mjesta u Debrecenu: “Plasman na OI naš je imperativ”

Igor Duvnjak

Josip Vrlić/Foto PIXSELL

Josip Vrlić/Foto PIXSELL

Iza nas su jaki treninzi i igrali smo iz punog treninga, što se i vidjelo u bazenu. No, na kvalifikacijama za Igre mi smo prvi favoriti. Kvalitetniji smo od svih suparnika, ako izgubimo, bit će to neugodno iznenađenje - kaže Vrlić



RIJEKA Najbolji hrvatski vaterpolisti su se vratili iz Debrecena gdje su na kvalifikacijskom turniru Svjetske lige zauzeli sedmo mjesto. Igrači izbornika Ivice Tucka u prvoj su utakmici na peterce izvukli deblji kraj s Crnom Gorom u susretu u kojem su stalno vodili, slično se ponovilo s domaćinom Mađarskom u prvoj utakmici za plasman od 5. do 8. mjesta, kada su riječki centar u Mladosti Josip Vrlić i suigrači uglavnom imali prednost, da bi na kraju završnica utakmice pripala domaćinima, nakon čega je u duelu za sedmo mjesto uvjerljivo nadigrana očito nedorasla Francuska.


– S obzirom na ovaj trenutak sezone, mi smo i dobro izgledali – ocjena je Josipa Vrlića koji je po povratku u Zagreb obavio, za današnje vrijeme, uobičajena testiranja budući da ga uskoro očekuju klupske obaveze, odlazak s Mladosti u Beograd na turnir kvalifikacija za završnicu Regionalne lige.


– Treba istaknuti da smo u punom jeku priprema jer nam slijedi ono najbitnije, a to su kvalifikacije za Olimpijske igre. Stoga nam ovaj turnir u Debrecenu i nije bio toliko važan, možda su nam ove tri utakmice bile bitne tek da bismo se što bolje spremili za ono što nas očekuje.


Fizička sprema




Činjenica je da Crnogorci u proteklom razdoblju u vaterpolskom boltovskom finišu pobjeđuju Hrvatsku. Istina, posljednja utakmica bila je revijalna, ali ona bitna, utakmica za treće mjesto na EP-u u Budimpešti prije godinu dana, nije završila onako kako se odvijala do završnice. Veliki dio utakmice Hrvatska je igrala odlično i nakon dvije četvrtine vodila je 7:3, ali onda je uslijedio pad i Crna Gora je pobijedila 10:9.


Hrvatska je u Debrecenu dvije minute prije kraja utakmice imala vodstvo 10:8, no Crnogorci su uspjeli izjednačiti, da bi na peterce pobijedili 15:14.


– Ne računajući onaj naš posljednji prijateljski susret u Dubrovniku, u ove posljednje tri utakmice s Crnogorcima smo svaki put vodili s četiri, pet golova razlike i oni su nas stigli. Jednom smo mi pobijedili, dvaput je susret otišao na njihovu stranu. Ali ne bih rekao da je utakmica u Debrecenu slična prijašnjima jer se rezultat kretao tako da smo vodili s gol, dva razlike, a oni su nas stizali.


Crna Gora je imala malo više sreće od nas. Nismo na najvišoj mogućoj razini forme, igrali smo koliko smo mogli i koliko smo u ovome trenutku mogli dati. Radimo na fizičkoj spremi, iza nas su jaki treninzi i igrali smo iz punog treninga. To se, uostalom, i vidjelo po nekim reakcijama kada bismo zaostajali u bazenu. To isto vrijedi i za utakmicu s Mađarskom.


Hrvatska je i u susretu s domaćinima dugo bila u vodstvu, svladana je u samoj završnici.


Rotterdam


– Mađari su došli u dosta promijenjenom sastavu, oni su pozvali nekoliko mladih igrača. Nemaju kvalifikacije za Olimpijske igre te su kod kuće htjeli osvojiti turnir. Ali, nisu uspjeli. Crnogorci su bili spremni kao i mi, ali su i oni došli bez dva, tri igrača zbog situacije s koronavirusom.


Hrvatska reprezentacija će se opet okupiti 25. siječnja u Rijeci, gdje će se pripremati za svoj glavni zimski ispit, kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, što je na rasporedu od 14. do 21. veljače u Rotterdamu.


– Mi smo prvi favoriti na tom turniru, tu su onda Crnogorci i Grci. Od dvanaest reprezentacija, među kojima su i Rusija, Njemačka, Rumunjska, Francuska, tri najbolje reprezentacije idu na Olimpijske igre. Naš plasman je imperativ i mislim da tu ne bi trebalo biti problema. Kvalitetniji smo od svih suparnika, ako izgubimo, bit će to neugodno iznenađenje. Ponavljam, mi smo glavni favoriti na tom turniru.