FSV

Riječki košarkaški klub predstavio novo vodstvo i trenera ženske ekipe: “Prvo se želimo stabilizirati, a onda napadamo titulu!”

Katarina Blažević

Goran Lončar, Teddy Delač, Katja Jajaš, Emil Baltić i Dorotea Pešić-Bukovac/Foto A. MAKSIMOVIĆ

Goran Lončar, Teddy Delač, Katja Jajaš, Emil Baltić i Dorotea Pešić-Bukovac/Foto A. MAKSIMOVIĆ

U prvoj godini cilj je ostanak u ligi, ali već u drugoj godini želimo biti među top četiri, a u trećoj napadamo titulu i Europu - naglasio je Emil Baltić, novi sportski direktor ženskog pogona. Teddy Delač je novi trener seniorske ekipe košarkašica, dok je Katja Jajaš nova predsjednica kluba



RIJEKA Nakon nekoliko mjeseci rada na preustroju kluba, Košarkaški klub FSV predstavio je nova imena u svojoj Upravi te stručnom stožeru ženske ekipe. Katja Jajaš nova je predsjednica FSV-a, kako muških tako i ženskih sekcija, dok je Emil Baltić novi sportski direktor ženskog dijela kluba, a Teddy Delač novi trener ženske seniorske ekipe, koja nastupa u Premijer ligi.


Dosadašnji predsjednik kluba Goran Lončar ostaje na poziciji sportskog direktora muškog pogona, kao i trener muških mlađih dobnih kategorija, a u potpunosti novo ime u riječkom sportu je riječka odvjetnica Katja Jajaš.


– Pristala sam postati novom predsjednicom kluba jer se i sama reakreativno bavim sportom, trčim maratone i polumaratone, pa između ostaloga znam što znači uložiti trud i strast za postizanje svojih snova i ostvarivanje ciljeva. Također, činjenica je da je ženska košarka na određeni način zanemarena i jedan od naših ciljeva je promovirati ravnopravnost i ulogu žena u sportu.




Vrlo je važno da se naš klub poveže s ostalim klubovima i da između ostaloga u klub dođu neke nove snage, ne samo iz Hrvatske, nego i drugih država te smo u tom smjeru već i poduzeli korake – naglasila je nova predsjednica FSV-a Katja Jajaš.


Od ljeta 2019. godine FSV nastupa u elitnom društvu hrvatske ženske košarke, ali svaku sezonu dosad vodila se tijesna borba za ostanak. Jedan od onih koji će pomoći da ženska košarka u Rijeci napravi koji korak više je i novi sportski direktor Emil Baltić, inače iskusni kondicijski trener, posebice u odbojkaškom svijetu gdje je radio i u hrvatskim reprezentacijama.


– Naš sportski cilj podijelili smo u tri godine. U prvoj nam je bitna stabilizacija na sportskom i financijskom planu. Povećali smo proračun u odnosu na prošlu godinu za skoro 70 posto. Dovest ćemo tri igračice “izvana”, ali okosnica će biti domaće igračice. U prvoj godini cilj je ostanak u ligi, ali već u drugoj godini želimo biti među top četiri, a u trećoj napadamo titulu i Europu – naglasio je Emil Baltić, pritom objasnivši tko će sve raditi s mladim košarkašicama.


Teddyju Delaču u seniorskoj ekipi pomoćnik će biti Siniša Kuharić, dok će Marin Mijaljević voditi ženski omladinski pogon, a pomagat će mu kroz suradnju s Arxom iz Crikvenice Krešimir Kozlevčar. Formirana je i liječnička služba kluba s Gordanom Kučan i fizioterapeutom Dušanom Mitrovićem.


– Djevojke u kategoriji do 15 godina igrat će Jedinstvenu hrvatsku ligu sljedeće godine, a zajedno s U-17 ekipom igrat će i regionalna natjecanja, odnosno WABA ligu i Panonija kup. Želimo proširiti bazu košarke po svim osnovnim školama u gradu, a od seniorskih utakmica ćemo pokušati napraviti cjelodnevni program, po uzoru na NBA ligu – dodao je Baltić.


Novi trener Teddy Delač od sredine kolovoza krenut će s pripremama za novu sezonu, a u odnosu na prošlu na okupu ostaju sve domaće djevojke, osim Karoline Škare koja je nakon teške ozljede odlučila preseliti u Pulu. Delač je inače proteklih nekoliko sezona kao trener radio u Sloveniji, posljednje je vodio Leone Ajdovščinu, a bio je i asistent u slovenskim te hrvatskim reprezentacijama mlađih dobnih kategorija.


– Nakon pet godina se vraćam u riječku košarku, iako sam uvijek jednom nogom bio tu. U klubu su pokazali upornost, ambiciju i povjerenje te sam se zbog toga odlučio priključiti. Ono što je bitno je da vratimo povjerenje u rad i da klub brendiramo po radu s mladima. Znate i sami da situacija u ženskoj košarci nije bajna, ali u klubu postoji dosta mladih igračica koje uz uporan rad mogu doći do razine da budu nositeljice na ovoj razini na kojoj igramo.


Naglasio bih da će nove inozemne igračice biti priča za više sezona, a ne pola ili jednu kao što je dosad bio slučaj. Želimo da ambiciozne cure ostaju i dobro se osjećaju. Omladinski pogon kluba već sada dobro radi s Mijaljevićem i Kozlevčarom, koje treba pohvaliti jer oni rade bazu koju onda mi samo nadograđujemo – zaključio je Teddy Delač.