SJAJAN USPJEH ZA MLADOG RIJEČANINA

Riječki gimnastičar Marko Jovičić otputovao u Japan na Svjetsko prvenstvo: “Veliko priznanje i najbolji rođendanski dar”

Luka Medak

Marko Jovičić/Foto: M. LEVAK

Marko Jovičić/Foto: M. LEVAK

Nakon 17 godina treniranja sada su konačno vidljivi plodovi mog rada i ne mogu biti sretniji - kaže Jovičić



RIJEKA Riječki gimnastičar Marko Jovičić kvalificirao se za Svjetsko prvenstvo što se od 18. do 24. listopada održava u Kitakjušu u Japanu. U posljednjem kolu Cro Gym lige, koje je ujedno bilo i kvalifikacijsko za plasman na svjetsku smotru, Jovičić je u dva nastupa na parteru skupio dovoljno bodova te će tako zajedno s Filipom Udeom, Aurelom Benovićem, Jakovom Vlahekom i Mateom Žugecom predstavljati Hrvatsku.


Ostvaren san


– Ovo mi je prvo Svjetsko prvenstvo i veliko priznanje s obzirom na naše skromne uvjete. Da mi je netko prije tri godine rekao da ću nastupati na svjetskoj smotri, rekao bih mu da mogu samo sanjati o tome. Nakon 17 godina treniranja sada su konačno vidljivi plodovi mog rada i ne mogu biti sretniji – rekao je Marko Jovičić, koji je zaključio ovu sezonu Cro Gym lige na šestom mjestu ukupnog poretka, dok je na tablici World Challenge Cupa zauzeo 30. mjesto za 2021. godinu.


Odlazak na Svjetsko prvenstvo samo je nastavak dobrih nastupa koje je Jovičić imao ove godine. Naime, ljetos je zauzeo izvrsno osmo mjesto u finalu Svjetskog kupa u Kairu, čime je ostao zapisan kao prvi gimnastičar u povijesti svojega kluba koji je izborio finale jednog tako velikog natjecanja. No, usprkos tomu, riječki gimnastičar, koji je prije tri dana proslavio 23. rođendan, oprezan je s predviđanjima za Svjetsko prvenstvo.




– Odlazak u Japan mi je najbolji rođendanski dar. Već sam si zadnjih nekoliko godina želio darovati nastup na takvom velikom natjecanju, tako da ne mogu biti sretniji po tom pitanju. U Japan sada idem s velikim entuzijazmom, ali nemam velika očekivanja, niti mogu najaviti da ciljam na finale ili medalju. Od sebe samo očekujem da napravim svoju vježbu najbolje što mogu, onako kako sam se pripremao, da to bude mojih najboljih sedamdesetak sekundi ove godine, a onda što bude – dodaje gimnastičar.


Trener i prijatelj


Jovičić u Japan putuje već danas zajedno sa svojim trenerom Miroslavom Pavlovićem, za kojeg ima samo riječi hvale.


– Odradio sam pripreme s trenerom Pavlovićem, radili smo ovaj put dosta na kondiciji i eksplozivnosti da sve bude na još jednoj većoj razini. Izuzetno mi je drago što je opet uz mene. On me prati još od moje šeste godine i sada smo već i obiteljski prijatelji. Neizmjerno sam mu zahvalan koliko je svih ovih godina imao povjerenja u mene i što se toliko dao u taj sport. Nadam se da ćemo i u kasnije nastaviti u dobrom smjeru – dodaje riječki gimnastičar.


Ovo Svjetsko prvenstvo u Japanu samo je nastavak na ondje ranije organizirane Olimpijske igre, a Jovičić smatra kako će najveća konkurencija biti upravo domaći gimnastičari.


– Japan je inače zemlja gimnastike i to im je na neki način sveti sport. Njima je jednostavno u kulturi težiti perfekcionizmu, a u ovom sportu to se posebno traži jer se i na najmanjoj grešci gube bodovi. No, zato mi je između ostalog i na neki način drago što će moje prvo Svjetsko prvenstvo biti baš u toj zemlji – zaključio je Marko Jovičić.