Danas otvaranje

Riječki gimnastičar dio je hrvatske delegacije na Univerzijadi: “Ulazak u finale bila bi velika stvar”

Katarina Blažević

NOVI IZAZOV - Marko Jovičić/Foto V. KARUZA

NOVI IZAZOV - Marko Jovičić/Foto V. KARUZA

Ciljevi u Kini? Uvijek dolaze jako dobri gimnastičari, što znam iz iskustva jer sam bio i u Napulju 2019. Izborio sam ove godine normu u reprezentaciji i očekujem svoju izvedbu dovesti na jednu višu razinu - kaže Jovičić



RIJEKA Dvije godine nakon planiranog, zbog pandemije koja je podosta toga u svijetu sporta otkazala ili usporila, počinju FISU Ljetne svjetske sveučilišne igre, odnosno jednostavnije – Univerzijada. Danas u 13.55 sati po hrvatskom vremenu u kineskom gradu Chengduu otvorit će se natjecanje na kojem će nastupiti oko osam tisuća sportaša, a među njima i riječki gimnastičar Marko Jovičić.


Jedini predstavnik Sveučilišta u Rijeci pridružit će se hrvatskoj delegaciji na otvaranju Univerzijade, dok će nastup u kvalifikacijama odraditi 1. kolovoza.


– Bilo bi mi drago da je još netko išao iz Rijeke i da imamo više sportaša koji mogu predstavljati naš grad, ali ove godine je to tako. Nadao sam se već Univerzijadi i prije dvije godine, ali je bilo odgođeno dva puta zbog pandemije – kaže Marko Jovičić, koji je inače hrvatski reprezentativac u gimnastici.




Veliku ulogu u Markovu odlasku u Kinu odradio je Pomorski fakultet u Rijeci, kao i riječko Sveučilište.


– I prošle i pretprošle godine je Hrvatski gimnastički savez imao u planu podmiriti financijska sredstva za moj odlazak, ali ove godine sam na izbornom natjecanju bio drugi te su Savezi odlučili financirati samo prvog gimnastičara. Pomorski fakultet i dekanica Ana Perić Hadžić su bili otvoreni pomoći, a s obzirom na to da sam bio i dobitnik Rektorove nagrade za sport.


Jovičić će uskoro i diplomirati te steći titulu magistra elektrotehnike. Jedan je od rijetkih koji je uz sportski dio uspio redovno studirati, odnosno ići na sva predavanja.


– Studiranje je bilo, neću reći turbulentno, ali nije bilo lagano sve to izdržati. Mislim i vjerujem da sport i obrazovanje idu ruku pod ruku jer je sport velika metafora za život općenito te sam uspio sve te životne vrijednosti prenijeti na edukacijski dio. Htio bih se baviti time u budućnosti, elektrotehnika ipak ima širok spektar zanimanja i zato sam to i upisao.


Ciljevi u Kini? Uvijek dolaze jako dobri gimnastičari, što znam iz iskustva jer sam bio i u Napulju 2019. Izborio sam ove godine normu u reprezentaciji i očekujem svoju izvedbu dovesti na jednu višu razinu.


Nastupi na svjetskim kupovima donijeli su mi novo iskustvo natjecanja jer nije isto nastupati doma i vani. Sve je moguće, a moguće podrazumijeva ulazak u finale, odnosno među najboljih osam. To bi bila velika stvar – zaključuje Marko Jovičić.