Ivan Krapić

Riječki centar i kapetan Hrvatske o pripremama za EP: “Navijači će nam sigurno biti snažan vjetar u leđa”

Davor Petrović

Ivan Krapić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Ivan Krapić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Mislim da je to najljepši mogući osjećaj za svakog sportaša koji predstavlja svoju zemlju. Radujemo se što ćemo opet igrati pred našim ljudima koji će nam dati energiju s tribina - kaže Krapić



ZAGREB Najbolji hrvatski vaterpolisti već se tjedan dana u Zagrebu pripremaju za Europsko prvenstvo, što će se početkom iduće godine održati u Zagrebu i Dubrovniku. Iz bazena Mladosti širi se optimizam, što potvrđuje i kapetan reprezentacije Ivan Krapić, stavljajući u prvi plan odlično ozračje u momčadi.


– Uvijek je lijepo kada se ovako okupimo. Zadnji put nisam mogao doći na okupljanje zbog klupskih obaveza i stvarno sam se zaželio reprezentacije. Najbitnije da smo svi zdravi i spremni. Nadam se da se to neće mijenati – kaže Krapić.


Osim Europskoga prvenstva u Hrvatskoj, iduća godina donosi Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Je li plasman u Pariz prioritet?


– Naravno jer je to vrhunac ovog ciklusa. Međutim, sada ne gledamo tako daleko. Na svakom natjecanju moramo pružiti svoj maksimum, počevši od Europskoga prvenstva. Igramo pred svojim navijačima i tome se svi radujemo. Uvjereni smo da će u Dubrovniku i Zagrebu biti atmosfera na tragu onoga što nas je prošle godine pratilo u Splitu. To je bila jedinstvena prilika da igramo pred više od deset tisuća navijača. Ovo Europsko prvenstvo smo dobili nedavno, kada se ispostavilo da se neće moći održati u Izraelu i nije bilo dovoljno vremena da se pripremi spektakl kakav smo imali u Splitu. No Dubrovnik je grad vaterpola, a i u Zagrebu ćemo sigurno imati veliku podršku. Navijači će sigurno biti snažan vjetar u leđa za našu reprezentaciju.


Fatović i Lončar


Koliko vama, igračima, znači novo domaćinstvo Europskoga prvenstva?




– To nam sigurno donosi motiv više. U Splitu smo vidjeli kako to izgleda kada igramo pred našim navijačima. Mislim da je to najljepši mogući osjećaj za svakog sportaša koji predstavlja svoju zemlju. Radujemo se što ćemo opet igrati pred našim ljudima koji će nas nositi i dati nam energiju s tribina. Sada moramo iskoristiti preostala dva i pol tjedna priprema da bismo u što boljem stanju dočekali Europsko prvenstvo. Za sada je sve u redu, a idućeg tjedna nam na sparing dolazi reprezentacija SAD-a. To će biti prilika da uvježbamo taktičke elemente koje smo vježbali.


U reprezentaciji su opet Loren Fatović i Luka Lončar. Koliko to znači?


– Njihov povratak je veliki plus za nas. Obojica posjeduju iznimnu kvalitetu i učinit će nas boljima. Loren je s nama od 2016. godine, a Lonac više od desetljeća, tako da uopće ne sumnjam da će se uklopiti u najbržem mogućem roku. Svi se poznajemo jako dobro, prijatelji smo, družimo se i privatno i to sigurno može biti isključivo pozitivno za nas. S njima dvojicom sigurno ćemo biti jači. Obojica su top igrači i pojačali su konkurenciju.


Korak po korak


Od pandemije COVID-19, kada je cijeli svijet stao na nekoliko mjeseci, međunarodna natjecanja se igraju u vrlo brzom ritmu. Koliko to utječe na igrače?


– Prije dvije-tri godine znali smo da nas u 2024. godini očekuju Europsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Raspored je isti za sve reprezentacije i zato nema smisla to potencirati i žaliti se. Jedini ispravan put je da idemo utakmicu po utakmicu, odnosno natjecanje po natjecanje. Samo tako možemo postići ono što želimo. Trenutno smo svi maksimalno koncentrirani na Europsko prvenstvo, na kojem želimo razveseliti naše ljude.


Kako vidite konkurenciju u skupini?


– Očekuju nas utakmice s vrlo kvalitetnim suparnicima. Španjolska je jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, a Crna Gora je uvijek pri vrhu. Francuzi nisu bili na toj razini, ali počeli su ulagati u vaterpolo kada su dobili Olimpijske igre u Parizu. Sada imaju odličnu generaciju koja stalno napreduje i nikome neće biti lako s njima. Današnju francusku reprezentaciju nitko ne gleda ispod oka. No smatram da ih u Dubrovniku moramo pobijediti.