Ženski rukomet

Riječke rukometašice pune ambicija kreću u drugoligaško natjecanje, Murvica oprezna zbog kadrovskih promjena

Igor Duvnjak

VISOKI CILJEVI - Ekipa Zameta s predsjednicom Ivom Lesjak i stručnim stožerom/Foto Facebook

VISOKI CILJEVI - Ekipa Zameta s predsjednicom Ivom Lesjak i stručnim stožerom/Foto Facebook

Zamet je klub svijetle tradicije, zaslužuje Prvu ligu. To je možda teže ostvariti, ali bez naglašenih ambicija i ciljeva, nema ni prosperiteta rukometa - kaže trener Drago Žiljak



RIJEKA Iza rukometašica Zameta je uobičajeni ljetni itinerar priprema i napornog rada te odigravanja trening utakmica. Nadaju se Riječanke da će nakon ove sjetve jesenska berba biti plodna u borbama za bodove tijekom drugoligaškog nadmetanja koje počinju u subotu domaćim ogledom s Ivanićem (16 sati).


Ekipa trenera Drage Žiljka je u prošlom prvenstvu okončala jurnjavu na drugom mjestu koje, suprotno nadanjima, nije ipak bilo ulaznica za ulazak u elitni rang. Zamećanke su sada pred novim pokušajem, pojačana ekipa gleda prema vrhu, nadajući se da će ga i osvojiti.


Širok sastav


– Sastav nam je doživio promjene. Vratila nam se naša golmanica Nikolina Strukar – govori Drago Žiljak, nekadašnji dugogodišnji istaknuti rukometaš te potom isto tako dugovječni uspješni trener rukometaša i rukometašica Zameta, momčadi Crikvenice iz njezinih najslavnijih dana. – Došla nam je i Silvija Masnić, obje su prošle sezone igrale u Murvici. Stigla nam je i Marta Nekić iz Senja, koja je prošle sezone također bila u Murvici. U odnosu na prošlu sezonu nismo ništa izgubili, osim što smo izvršili određenu selekciju.




Zamet očito ima širi roster igračica, praktički je popunjen na svim mjestima, što treneru daje veću mogućnost izbora i taktičkih odabira tijekom utakmice. Obavio je željeni posao u pripremama, uigravajući ekipu za skorašnja drugoligaška nadmetanja.


– Kada je riječ o našim pripremama za prvenstvo, sve je obavljeno na razini plana i programa. Uz to smo odigrali i četiri utakmice, one dvije s Umagom koji smo dobili u Rijeci, a tamo smo izgubili s tri razlike, jednu s Bjelovarom koji smo nadmašili te jednu između naših dviju ekipa.


Kao i svaki trener, tako i Žiljak ima svoje taktičke zamisli, s obzirom na profil svojeg sastava razmišlja i o načinu igre koji će Zamet prezentirati u ovom prvenstvu.


– Naše ambicije u igri su da uvijek odigramo jednu pravu obranu, isto tako da u napadu to bude također jedna prava, brza, kombinatorna igra. Mislim da imamo takav profil igračica, koje mogu pratiti naše ambicije u igri.


Tradicija


Riječanke se ne osvrću za sobom i na ono nesretno drugo mjesto, sada razmišljajući o borbi za vrh svakako žele načiniti korak više.


– U odnosu na prošlu sezonu, u kojoj je naš klub bio viceprvak, imamo i sada kao i uvijek visoke ambicije. S obzirom na ova pojačanja, imamo pravo tako i razmišljati. Apsolutno je da želimo na sam vrh, uostalom i nemamo neki izbor. Ono prošle sezone što je bilo, bilo je, od prošlosti se ne živi, idemo dalje, s jasnim ambicijama. Zamet je klub svijetle tradicije, zaslužuje Prvu ligu. To je možda teže ostvariti, ali s druge strane, bez naglašenih ambicija i ciljeva, nema ni prosperiteta rukometa. Apsolutno je sigurno kako ćemo mi pokušati sve da bismo ostvarili te naše visoke ciljeve u ovom prvenstvu.


Đekić: Ako se otvori šansa…

Rukometašice Murvice su u klasičnoj poziciji kluba koji se privikava na napuštanje elitnog razreda, što je uzrokovalo znatne kadrovske promjene.


– Generalno, stanje je dobro. Jasno, u odnosu na prošlu sezonu puno se toga promijenilo – kaže trener Murvice Ramiz Đekić. – Mi smo htjeli zadržati sve cure tako da odmah napadnemo vrh. Međutim, Petra Filipović je otišla u varaždinsku Koku, Silvija Masnić, Martina Nekić i Nikolina Strukar u Zamet, Dilja Lekaj u Zagreb. Ostali smo bez ukupno sedam, osam igračica. Mi smo se pak ekipirali. Vratili smo našu Ivonu Skorić, koja je prošle sezone bila u Labinu. Tu je i Maja Kutija, koja je bila na fakultetu u Splitu i sada treba diplomirati. Došla nam je i Tara Kocijan iz Sesveta, koja vuče ozljedu ramena. Tu su i neke mlađe cure, čekamo jednu vratarku. Za ostalo ćemo vidjeti, prijelazni rok je do 28. veljače.


Za Ramiza Đekića i njegovu redizajniranu ekipu je nužno »usklađivanje glasova«.


– Pripreme smo dobro odradili. Igrali smo s Bjelovarom i izgubili s četiri razlike, s Umagom isto tako. Imamo novu ekipu i jasno je da nam treba puno uigravanja, nadamo se da ćemo uspjeti u tome. Na startu igramo s Labinom kod kuće, riječ je o teškoj utakmici s kvalitetnim suparnicama. Naše ambicije su ostati u vrhu ljestvice te vrebati i, ako se otvori šansa, napasti prvo mjesto. Mnogo toga će biti jasnije nakon prvih pet utakmica.