Skoro preokret

Riječke košarkašice ostale korak do senzacije protiv favoriziranog Medveščaka u Kupu

Katarina Blažević

Josipa Tuftan/Foto A. KRIŽANEC

Josipa Tuftan/Foto A. KRIŽANEC

Riječanke su se uspjele vratiti u igru nakon katastrofalnog prvog poluvremena u kojem su postigle tek 16 poena. Laura Bašek je 20 sekundi prije kraja povezala dvije trice za konačnih "minus tri" i skoro režirala čudo



RIJEKA Košarkašice FSV-a bile su vrlo blizu senzacije na Kantridi, ali favorizirani Medveščak, ujedno lider prvenstva, slavio je u utakmici koja je još jednom završila s malim brojem poena i tako osvojio ulaznicu za Final Four Kupa “Ružica Meglaj-Rimac”.


FSV – Medveščak 53:56

Susret četvrtfinala Kupa “Ružica Meglaj-Rimac”: FSV – Medveščak 53:56 (8:17, 8:17, 17:9, 20:13). SRC 3. maj. Gledatelja: 150. Suci: Žagar, Trebatički i Miletić.


FSV: Perić, Vidović, Bašek 8 (2-2), Jurčić 5, Šporčić, Brandić 8 (1-2), Tuftan 11 (2-4), Kajfeš 5, Brajac 7 (5-6), Krakić 9 (1-3).




MEDVEŠČAK: Medić, Budimir, Sekulić 16 (4-6), Nejašmić 11 (3-5), Soldo 2 (2-3), Mamić 3, Bilić-Prcić, Maričić, Maršić 2, Perković, Grizelj 13 (11-14), Mateković 9.

Riječanke su ponovo zaustavljene na četvrtfinalnoj stepenici, iako su odličnom igrom u drugom poluvremenu gotovo režirale čudo. Šteta što nije ostala koja sekunda više jer je Laura Bašek 20 sekundi prije kraja ubacila tricu (50:56), a potom se odvažila pucati s otprilike osam metara, da bi lopta ušla u koš sa zvukom sirene za konačnih 53:56.


Domaće su u ovom susretu bile i oslabljene, odnosno nisu mogle računati na Doru Čipčić, koja je u Kupu već ove sezone zaigrala za Split pa nije imala pravo nastupa. Nisu tu bile niti igračice Arxa iz Crikvenice, zbog čega se neočekivano u zapisniku našla Barbara Perić. Doduše, nekadašnja kapetanica Kvarnera, u dresu kojeg je igrala finale prvenstva te Kupa, neće pomoći FSV-u na terenu, već će tek u posljednjoj utakmici sezone istrčati na parket da bi se i službeno oprostila od košarke.


Prve dvije četvrtine završile su istim rezultatom – 8:17. Samo 16 postignutih poena u 20 minuta ipak je nedopustivo u ovom rangu natjecanja. Očito je trener Delač to objasnio igračicama na poluvremenu jer su potom tih istih osam koševa uspjele ubaciti u prve tri i pol minute treće četvrtine i tako smanjiti na “minus 14” (24:38).


Do gromoglasnog slavlja je u riječkoj dvorani došlo i kad je Jurčić pogodila tricu (tek drugu FSV-a) za 31:42 u 29. minuti. Kajfeš je do kraja četvrtine ubacila još dva poena, a Brandić je tricom i slobodnim bacanjem smanjila na “minus osam” (37:45) na startu posljednje dionice.


Riječanke su se nakon poluvremena krenule buditi, dok su gošće očito mislile da je već sve riješeno… Tuftan ih je iznenadila dvije i pol minute prije kraja (45:52), a kada je Grizelj dva puta bila precizna s crte slobodnih bacanja, činilo se da je sve riješeno (47:56). Ipak, Laura Bašek je u samom finišu imala mirnu ruku. Ali, koju sekundu prekasno…