Sanda Delija

Riječka roniteljica na dah nakon velikog pothvata: “Ovo je početak jednog novog poglavlja”

Portal Novilist.hr

Sanda Delija

Sanda Delija

Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi - kaže Delija



SHARM EL SHEIK Riječanka Sanda Delija napravila je u egipatskom Sharm el Sheiku pravi pothvat te je postala jedna od rijetkih žena na svijetu koje su zaronile preko 100 metara dubine.


Nakon prošlogodišnje uspješne sezone u ronjenju na dah, koju je zaključila s osvojenom brončanom medaljom na Svjetskom prvenstvu, Delija je ozbiljno ušla u novu sezonu. Ronjenje na dah je njena primarna morska disciplina pa je formu odlučila tempirati u karipskim morima oko otočne države Dominike zajedno sa roniocima Anom Petković, Petrom Klovarom i Vitomirem Maričićem.


Premda se Sanda zadnji čas odlučila priključiti kolegama, svakodnevnim zaronima uskoro je počela premašivati sama svoje rekorde i na kraju dosegnula čarobnu granicu od 100 metara dubine, zaronivši 101 metar za što je bilo potrebno oko četiri minute. Koliko je ovo veliki uspjeh govori činjenica da je manje od deset žena u povijesti zaronilo dublje od 100 metara.




No, Sanda Delija nije stala na tome. S priprema se direktno uputila na drugu stranu svijeta, egipatski Sharm el Sheik gdje je nastupila na Freediving World Cup natjecanju u namjeri da ostvari novi svjetski rekord, za što joj je bilo dovoljno 98 metara dubine u njenoj primarnoj disciplini – FIM.


„Točno prije pet godina postigla sam prvi državni rekord, a sada i svoj prvi svjetski rekord. U tih pet godina uložena je sva moja energija i vrijeme da bi mi se san ostvario. Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi. Ovo je početak jednog novog poglavlja gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija. Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke“, rekla je Sanda Delija.