LEA VUKOJA

Riječka karatistica koja je donijela Hrvatskoj broncu: ” Još uvijek ne možemo vjerovati što smo napravile”

Ivana Vaupotić

Lea Vukoja/Foto: J. MAŠTROVIĆ

Lea Vukoja/Foto: J. MAŠTROVIĆ

Mi smo dosta mlada ekipa, naše protivnice su iskusnije, osvajale su mnogo medalja na velikim natjecanjima, ali dokazale smo da je sve moguće – kaže Lea



RIJEKA Već su prošla četiri dana od osvajanja ekipne europske bronce, a Lei Vukoja, karatistici Sokola, još se uvijek čini da sanja. U svojoj seniorskoj premijeri na Europskom prvenstvu, što je održano u Poreču, upravo je 20-godišnja Riječanka hrvatskoj ženskoj reprezentaciji donijela odlučujući bod u borbi za broncu protiv Francuskinja (2:1). I to na vrlo impresivan način. Lea Vukoja je Lei Avazeri u posljednjoj minuti u dvama navratima servirala svoj »specijalitet«, udarac nogom u glavu, kojima je svoj konto podebljala za šest bodova i s ukupnih 8:3 Hrvatskoj donijela brončanu medalju.


– Dojmovi su se malo slegnuli, ali još uvijek ne možemo vjerovati što smo napravile. Stvarno smo jako sretne. Izbornik Davor Mrzak od samog je početka vjerovao u nas i medalju, a mi smo išle dati sve od sebe i pokazati što možemo. Za to smo, uostalom, i trenirale – započela je Lea Vukoja, karatistica Sokola, koja je s Anom Lenard, Lucijom Lesjak i Mijom Gretom Zorko odradila prvi dio proslave europske bronce. Za drugi dio potreban im je jedan sunčan dan i nešto više Celzija u zraku.


– S izbornicima smo malo proslavile medalju, a pao je i dogovor da se, kada nam to vremenske prilike dopuste, nađemo u Rijeci i odemo na kupanje.


Složna ekipa




Hrvatske karatistice su na putu do bronce ostvarile tri pobjede, na otvaranju prvenstva bile su uspješnije od Engleske (2:1) i Grčke (2:1), u četvrtfinalu su poražene od Njemačke (0:2), koja ih je zahvaljujući plasmanu u finale povukla u repasaž u kojem su pobijedile Bosnu i Hercegovinu.


– Borba s Njemačkom svima nam je bila najteža. One su kasnije osvojile zlato, a moja protivnica je bila zlatna i u pojedinačnoj konkurenciji. Svima nam je žao što smo izgubile, ali to nam je lekcija za dalje – kaže Lea Vukoja, koja unatoč činjenici da je ovo njezin prvi seniorski nastup na velikoj sceni, nije podlegla pritisku.


– Ovo je moje prvo seniorsko prvenstvo i stvarno nisam znala što očekivati, a kamoli da sam mislila da ću preokrenuti rezultat i Hrvatskoj donijeti broncu. Mi smo dosta mlada ekipa, naše protivnice su iskusnije, među njima ima i cura od 30 godina, koje su osvajale dosta medalja na velikim natjecanjima, ali drago mi je da smo im dokazale da je sve moguće. I moja protivnica Lea Avazeri ima jako puno svjetskih i europskih medalja, ali taj podatak nisam znala sve do kraja prvenstva. Naša prednost je u tome što smo jako složna ekipa, jako smo se zbližile na pripremama i stvarno sam sretna što sam dio takve ekipe – kaže 20-godišnja Riječanka, koja je unatoč seniorskoj premijeri na smotri Staroga kontinenta svoju najvažniju borbu odradila poput puno iskusnijih karatistica.


– Naravno da sam osjećala svojevrsni pritisak, ipak sam ja radila odlučujuću borbu, ali nisam imala baš puno opcija osim da idem na glavu i dam sve od sebe pa što bude. Na kraju sam joj dala u glavu, i to dvaput, ha, ha. Ta tehnika je moja specijalnost i drago mi je što sam je uspjela prodati u tako važnom meču – rekla je karatistica Sokola, koja posljednjih nekoliko godina trenira s Alenom Zamlićem.


Matura


– Jako sam zadovoljna našom suradnjom. Trener je došao u Poreč na meč za broncu, uvijek je najglasniji. Stvarno sam sretna što mi je trener i što je bio uz mene dok sam osvajala broncu – dodala je studentica prve godine Učiteljskog fakulteta u Rijeci, koja se nakon osvajanja europske bronce sprema za – maturu.


– Položila sam prvi semestar na Učiteljskom fakultetu, ali sam shvatila da to nije za mene i da se vidim u nekim drugim vodama. Tako da sad opet učim za maturu iz hrvatskog jezika i psihologije jer želim upisati studij psihologije ili logopedije pa pokušavam podići prosjek ocjena.