Članica Kvarnera

Riječanka Mirjam Dragičević državna je prvakinja u dizanju utega: “Predanost je recept za uspjeh”

Luka Medak

Mirjam Dragičević/Foto M. GRACIN

Mirjam Dragičević/Foto M. GRACIN

Nitko nije ozbiljno shvaćao da se želim baviti dizanjem utega. Mislili su da to radim tek rekreativno, ali sada su primijetili da sam dobra u tome i da to stvarno volim – kaže 20-godišnja Riječanka



RIJEKA U Osijeku je 14. i 15. studenoga održano državno prvenstvo u dizanju utega za seniore i seniorke. Na natjecanju je svoje predstavnike imao i Klub dizača utega »Kvarner«, a posebno se istaknula 20-godišnja Mirjam Dragičević, koja je u kategoriji 87+ kilograma podignula 70 kilograma u trzaju i 89 u izbačaju, odnosno 159 kilograma u olimpijskom biatlonu te time postala nova državna prvakinja.


Ovo je njezin prvi nastup u seniorskoj konkurenciji i također prvi put da je završila ispred glavne konkurentice iz juniorske kategorije Ane Crnjac, koja je četiri godine zaredom bila prvakinja. Mirjam je inače studentica druge godine kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a dizanjem utega se, kako kaže, počela baviti sasvim slučajno.


– To je zapravo dosta smiješna priča. Moj je trener svaki dan prije treninga dolazio na kavu u kafić u kojem sam radila. Nakon nekoliko mjeseci pitao me kojim se sportom bavim, jer sam visoka, ali se iznenadio kada sam mu rekla da ništa ne treniram. Pitao me želim li doći kod njega na trening da vidim kako bi mi išlo dizanje utega, pristala sam i na kraju mi se svidjelo pa sam i ostala.


UTEG JE UVIJEK U FORMI – Mirjam Dragičević


Muške ruke




Iako se sada dizanjem utega bavi već godinu dana, njezina obitelj i prijatelji isprva su bili skeptični oko njezina odabira sporta.


– Mama nije bila oduševljena kada sam joj rekla da se želim baviti dizanjem utega, rekla mi je da ću imati velike, muške ruke – kroz smijeh nam prepričava Mirjam. – Nitko zapravo nije ozbiljno shvaćao da se želim baviti dizanjem utega, sve do ovog natjecanja. Mislili su da to radim tek rekreativno, ali nakon ovog uspjeha svi su primijetili da sam dobra u tome i da to stvarno volim.


Kao i u svakome sportu, i u dizanju utega ima puno odricanja na putu do vrhunskih rezultata, a to je vrlo brzo shvatila i Mirjam te je u procesu bila primorana promijeniti prioritete.


– Moji prijatelji nisu mogli shvatiti zašto ne želim izaći s njima van ako ujutro imam trening. U ovom razdoblju od 18. do 25. godine svi se mijenjamo i tražimo sebe, izabiremo put kojim želimo ići u životu i toga su i oni postali svjesni pa me sada potpuno podržavaju – zadovoljno nam objašnjava Mirjam.


Odlučnost


Za svoju najbolju dizačicu trener Čegar ima samo riječi hvale, a posebno je naglasio njezinu discipliniranost i odlučnost. Nova državna prvakinja tijekom ljeta je znala trenirati i po deset puta tjedno, a takva je predanost dakako urodila plodom i Mirjam je pronašla svoj recept za uspjeh.


– U ovom razdoblju od svibnja do sada nije bilo treninga koji sam propustila, makar bila umorna. Mislim da je ta konstanta treniranja i tijekom loših i tijekom dobrih dana bila presudna za uspjeh – zaključila je Mirjam.


Čegar: Velik napredak u osam mjeseci

– Za nas bi uspjeh bio i da se približila Ani Crnjac, ali ispalo je jako dobro. I jedna i druga su juniorke, juniorsko prvenstvo je bilo u veljači i Mirjam je tada bila druga. Sejdić je od nje u trzaju bila bolja za 16 kilograma, a u izbačaju za 15, dakle ukupno 31 kilogram, a Mirjam je u ovih osam mjeseci toliko napredovala da je uspjela dići čak 35 kilograma više – zadovoljan je trener Slobodan Čegar, a usput naglašava i važnost ove zlatne medalje u ženskome dizanju.
– Mi smo kao klub prvi inicirali žensko dizanje. Bilo je zlatnih medalja i prije, ali to je bilo unazad deset godina kada nije ni bilo neke konkurencije. Zato ova medalja sada ima puno veću težinu.
Slobodan Čegar ističe kako je kod mladih sve veći interes za dizanje utega te sada u klubu osim juniora i juniorki imaju i kadete i kadetkinje, a uvjeren je da će uz puno rada i strpljenja biti još ovakvih rezultata. Ne sumnjamo da će se mlađi uzrasti ugledati na Mirjam, koja nakon seniorskog zlata s nestrpljenjem čeka novu priliku i za ono juniorsko.