Mladi pivot

Riječanin Veron Načinović ekspresno je stigao u Budimpeštu kako bi pomogao Kaubojima: “Mladi smo, protiv Danske nemamo što izgubiti”

Igor Duvnjak

U ŽARU BORBE - Veron Načinović i Miloš Vujović/Foto PIXSELL

U ŽARU BORBE - Veron Načinović i Miloš Vujović/Foto PIXSELL

Danska? Mi idemo tu utakmicu odigrati najbolje što možemo pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići. Mladi smo i željni dokazivanja, nemamo što izgubiti, možemo samo dobiti - kaže Načinović



RIJEKA Sve je relativno, u tu staru mudrost uvjeravaju se i izbornici na ovom Europskom prvenstvu. Donedavno navikli na staro pravilo po kojemu valja stvarati igru i samim time dugotrajno uigravati ekipu, sada žive i rade po sasvim obrnutim nepisanim pravilima po kojima doslovno preko noći u sastav ubacuju nove ljude, kao što je u ovom slučaju s Riječaninom Veronom Načinovićem, koji je zaigrao s Crnom Gorom.


Pivot Zamećana koji je ljetos prešao u ugledni francuski Montpellier doživio je dosta toga uoči ovog velikog natjecanja. Vrsni mladi pivot je, naime, bio ime koje sigurno ide na EP sve dok nisu nastale komplikacije oko cijepljenja te se na koncu nije našao u sastavu za ovo neobično natjecanje. Bilo je tako sve donedavno, kada je radi novih teškoća u momčadi izbornik posegnuo za njegovim uslugama, pa je Veron umjesto na planiranu turneju s klubom morao tražiti karte za zrakoplove te je dva dana uoči susreta, nakon presjedanja, u večernjim satima doletio u Budimpeštu. Uz minimalni zajednički trening skoro pa je »iz aviona išao ravno na teren«.


– S ekipom sam uoči utakmice imao samo jedan trening – kaže Veron Načinović. – Bio je to taj posljednji trening prije utakmice. Trebalo mi je malo vremena da se uvedem, ali inače trenirao sam ja u Montpellieru od 4. siječnja, nije da nisam uopće vježbao.




Morao se snalaziti u situaciji stalnih obrata, po posljednjem od njih ipak se našao na Europskom prvenstvu.


– Sve je to nekako »zbrda, zdola«. Ali drago mi je da sam opet s ekipom, s prijateljima, sretan sam što sam ovdje. Što se tiče ove cjelokupne situacije, nikada ne znamo što sutra nosi. U svakom slučaju, što je bilo, bilo je, mi ćemo uvijek igrati.


Zaigrao je svoju prvu utakmicu na kojoj je dao svoje prve golove u hrvatskom porazu s Crnom Gorom.


– Eto, dogodilo se da smo razbranili njihovog golmana i onda se dogodilo to što se dogodilo.


Kako se za pobjedu i za poraz moraju posložiti sve kockice mozaika, tako je bilo i u ovom hrvatskom slučaju gdje obrane pred golmanima često i nije bilo, vratari su se znali naći kao glineni golubovi na strelištu.


– Teško je igrati kada stalno pokušavaš stizati rezultat, a njihov golman ti ne da. Onda dolazi do nervoze i do promašenih šuteva, grešaka u svim segmentima igre.


Veron i suigrači se nisu mogli puno osvrtati na ono za sobom zbog toga što je odmah pred njima suparnik zvučnog imena, Danska. Igra se još s Nizozemskom i Islandom.


– Mi idemo tu utakmicu odigrati najbolje što možemo pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići. Mladi smo i željni dokazivanja, nemamo što izgubiti, možemo samo dobiti. Nizozemska je iznenadila svih na ovom prvenstvu, dobili su domaćina Mađarsku. Sigurno će biti dobra utakmica, u svakom slučaju, ne smijemo ih podcijeniti. Uz to, ne zna se što će biti na rezultatima testova, ali što bude, bude. Island je pak baš zbog korone imao dosta promjena u sastavu. Igraju brz rukomet, jaku duel igru, moramo biti čvrsti – zaključio je Načinović.