Veliki rezultat

Riječanin Petar Klovar srušio novi svjetski rekord i postao “najdublji” natjecatelj u povijesti: “Nekome van ronjenja je ovo teško shvatiti”

Hina

Petar Klovar / Snimio Sergej DRECHSLER

Petar Klovar / Snimio Sergej DRECHSLER

Klovar je tako postao "najdublji" natjecatelj u povijesti, ne samo u svojoj disciplini nego svim disciplinama svih ronilačkih federacijaKAS Hrvatski ronilac Petar Klovar na Svjetskom je prvenstvu u ronjenju na dah u turskom Kasu postavio novi svjetski rekord, zaronio je na 132 metra dubine u jednom dahu, što je za pet metara dublje od starog rekorda.


Klovar je tako postao “najdublji” natjecatelj u povijesti, ne samo u svojoj disciplini nego svim disciplinama svih ronilačkih federacija.


“Mislim da je nekome van ronjenja ili sporta ponekad teško shvatiti veličine nekih rezultata. Svaki, a naročito ovaj Petrov rezultat je zbroj puno odricanja, talenta, sati i sati rada i stručnog pristupa. Najdublji zaron je ono čemu teži svaki ronilac na svijetu, to je srž i osnova ronjenja na dah. A napraviti ga u disciplini koja se ne smatra klasično najdubljom i to pomaknuti za pet metara je stvarno velika stvar i sportski pomak. Na tim dubinama svaki metar je težak i sve teži”, izjavio je trener Vitomir Maričić.
I sam Maričić je odličnim zaronom u istoj disciplini FIM na 110 metara zauzeo drugo mjesto i srebrnu medalju te je sada jedini Hrvat i treći ronilac u svijetu koji drži medalje sa svih najprestižnijih bazenskih i dubinskih turnira.


Sanda Delija je s nacionalnim rekordom od 81 metra osvojila brončanu medalju u ženskoj konkurenciji.