U središtu pozornosti

Riječanin i direktor vodeće momčadi Tour de Francea komentirao optužbe za doping: “Laži zbog zle namjere i ljubomore”

Valentina Prokić

Vladimir Miholjević/Foto D. JELINEK

Vladimir Miholjević/Foto D. JELINEK

Mi ne razmišljamo o drugima, znamo svoj put, znamo kako se tamo dođe i znamo kako to napraviti na način da uzdignute glave hodamo po svijetu – kaže Vladimir Miholjević, tehnički direktor momčadi



RIJEKA Biciklistička ekipa Bahrain Victorious našla se u središtu pozornosti na Touru zbog istrage koju je pokrenulo francusko državno tužiteljstvo još 3. srpnja zbog anonimnih optužbi za korištenje dopinga.


U sklopu istrage je 50-ak policijskih službenika pretražilo sobe i autobus ekipe Bahrain Victorious nakon završetka 17. etape Tour de Francea. Tehnički direktor momčadi je Riječanin Vladimir Miholjević, koji u tim trenucima nije bio s momčadi zbog obveza u Španjolskoj, ali je detaljno obaviješten o svim događanjima.


– Ekipu je po povratku s etape dočekao odred između 25 i 50 policajaca u hotelu gdje su smještene još četiri druge ekipe. Menadžer Roger Hammond i sportski direktor Rolf Aldag pitali su pojašnjenje i tražili nalog, koji nisu imali. Kasnije su došli s dokumentom koji nisu dali nikomu u ruke, a bio je to nalog na francuskom. Policijski prevoditelji nisu preveli iz naloga ništa, osim da imaju ovlast od suca za pregled osobnih stvari i prostora gdje borave članovi ekipe BV-a i njihovih službenih vozila.




Užasno je ružno kad se to dogodi jer nemaš što skrivati, mi smo do kraja transparentni i znamo zašto su naši rezultati dobri, a to nema veze s bilo čime što bi bilo kompromitirajuće. Svi članovi ekipe koji su tamo na terenu bili su u potpunosti kooperativni, dali su pristup svemu, čak su policijski službenici našli neke pretince u autobusu za koje ni vozač nije znao da postoje. Nakon pregleda dali su svima da potpišu papir, koji je opet policijski prevoditelj preveo, a koji kaže da se potpisom potvrđuje da je pretraga završena i da ništa nije bilo pronađeno.


Zadržali su telefone i računala trojice biciklista te računalo našeg klupskog liječnika na terenu. Apsurdno, jer su zadržali osobne stvari, a da nisu ostavili ikakvu potvrdu tim ljudima, a nisu ostavili ni informaciju komu se mogu javiti ili informirati o postupku za dobivanje svoje imovine natrag – prenio je Vladimir Miholjević.


Francuzi su istragu otvorili zbog »korištenja, transporta, posjedovanja i uvoza zabranjenih supstanci ili zabranjene metode uporabe od sportaša bez medicinskog opravdanja«.


– Obratili smo se francuskom odvjetniku, kolegi našeg klupskog odvjetnika i on će napraviti uvid, a sve što je napisano apsolutno nema nikakve osnove. Mi kao ekipa zaista imamo politiku poštovanja svih tijela koja reguliraju, upravljaju i određuju pravila u biciklizmu te zakona u državama u kojima se natječemo. Tu nema nikakva senzacionalizma. Nakon utrke Critérium du Dauphiné gdje smo dobili tri etape, a u dvjema bili drugi, izašao je članak koji se koristio anonimnim izvorim iz francuskih ekipa koji su rekli da su naši rezultati iznadprosječni i da njih ostale čine smiješnima te da ih stavljaju u težak položaj kada se oni moraju ići opravdati svojim sponzorima i tražiti njihov novac.


Zaista smo otvoreni za kolege, za razmjenu iskustava i suradnju. Gradimo sustav oko biciklista, sve aktivnosti unutar ekipe bazirane su na performansu biciklista, i logistika, i oprema, i organizacija odlaska te dolaska na utrku, imamo dva kuhara, dva nutricionista, pokušavamo dati biciklistima potporu 365 dana u godini. Imamo izrazito otvorenu komunikaciju s biciklistima i agentima, niti jedan biciklist od njih 28 ne želi otići iz ekipe, kao i niti jedan član osoblja. Imamo desetke upita biciklista i osoblja za ulazak u tim.


To nije samo zbog sportskih rezultata, to je atmosfera među biciklistima i osobljem. Ako je ovaj postupak, a to možemo samo pretpostavljati, iniciran na osnovi ljubomore i zle namjere da se ekipu omete u jednom od najdelikatnijih trenutaka na Tour de Franceu, najtežoj utrci, onda mogu misliti da su uspjeli. Kada sam pričao tu noć s njima do 3 ujutro, rekao sam: »Da, spavat ćete manje noćas, ali spavat ćete mirno«.


Mi nemamo probleme, ne razmišljamo o drugima, znamo svoj put, znamo gdje smo usmjereni, znamo kako se tamo dođe i znamo kako to napraviti na način da uzdignute glave hodamo po svijetu. Ekipe koje rade po sistemu od prije 20 godina čude se i onda to rješavaju policijom i lažnim optužbama, jad i čemer. No to su prošli i Ineos Greandiers i Jumbo Visma i Quick Step – zaključio je Miholjević.


Tijekom ovogodišnjeg Toura vozači momčadi Bahrain Victorious osvojili su dvije etape i vodeći su trenutačno u poretku momčadi. Miholjević se danas vraća u Pariz gdje će ostati s momčadi do kraja Toura.