Jedva protiv Belgije

Riječanin Glavaš nakon dramatične pobjede u borbi za EP: “Najvažnija su dva boda, ali ovo nam je bila lekcija”

Igor Duvnjak

ZAGRIJAVANJE ZA MUNDIJAL - Filip Glavaš/Foto PIXSELL

ZAGRIJAVANJE ZA MUNDIJAL - Filip Glavaš/Foto PIXSELL

Nikad nije lako uigrati dvadeset ljudi, koji se vide nakon pola godine. Važno je da je rezultat pozitivan - kaže Filip Glavaš nakon uspjeha nad Grčkom doma i Belgijom u gostima



RIJEKA Hrvatski rukometni navijači, željni uzbuđenja, ne trebaju na raznim TV postajama tražiti neki akcijski film ili posezati za nekim trilerom na noćnom ormariću, mogu samo pogledati utakmicu svojih ljubimaca kakva je bila ova nedjeljna s Belgijom u gostima, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo i uzbuđenja imaju puno i previše, čak i onih neželjenih.


Navodni autsajder Belgija je, naime, do samog finiša pred Hrvatsku koja je, htjela – ne htjela, doputovala u Hasselt kao neupitni favorit, postavljala stalno nove neugodne upitnike koji su je stavljali na muke doslovno skoro pa do posljednjih minuta. Do tada su rastrčani i itekako motivirani domaćini izabranike izbornika Hrvoja Horvata metodički pekli na tihoj vatrici neizvjesnosti, stalno prijeteći iznenađenjem koje bi, kao udarac gonga, odjeknulo u međunarodnim rukometnim kuloarima.


Sve je, međutim, srećom po riječko ljevoruko krilo Filipa Glavaša, koje nastavlja bogatu tradiciju ljevorukih riječkih reprezentativaca, te njegove suigrače, ostalo samo na prijetnjama koje su ovog puta na koncu ipak ostale prazne. Momci koji predstavljaju svjetsku rukometnu velesilu su u tom loptačkom raftingu ipak neoštećeni stigli do cilja, do očekivane željene pobjede nad domaćim »kockarima«, koji su uz ostalo posezali i za za napadom »sedam na šest«, koji kao nepoznato oružje, može biti štetno kako po onoga koji prijeti, tako i po metu u koju je upereno.




– Bila je to specifična utakmica. Kada govorim o sebi, mislim da je moglo biti bolje – samokritično kaže Filip Glavaš, potvrđujući staru poruku kako je u sportu svaka utakmica premijera. – Bila je ovo jedna teška utakmica. Vidjeli smo da je ova Belgija namučila i Nizozemsku, koja je u određenoj uzlaznoj rukometnoj putanji. U ovoj teškoj utakmici, koja je nosila tu svoju problematiku, morali smo dobro stisnuti da bismo ostvarili pozitivan rezultat.


U grču


Belgijanci su u tom rukometnom nadmudrivanju često uspijevali zamaskirati svoje slabosti tražeći mane u igri hrvatskih gostiju, radeći im probleme sve do samog finiša.


– Nakon svega može se iz raznih kutova gledati na tu belgijsku, po nas nezgodnu prezentaciju. Može to biti njihov napad »sedam na šest«, kojim su nas rješavali malo prelagano, isto tako smo se jedno vrijeme malo preslabo vraćali u postavljenu zonu, omogućili smo im da se vrate u utakmicu. Nije nas ništa iznenadilo, jednostavno rečeno, bila je to utakmica u kojoj se više pitalo nas, a mi smo praktički cijelu utakmicu bili u nekakvom grču.


Pritom nije jenjavao huk s tribina u dvorani nakrcanoj temperamentnim navijačima domaćina, ali i onim hrvatskima, igralo se u zbilja uzavreloj atmosferi.


– I mi smo imali podršku, naših navijača uvijek ima svugdje. Svaka im čast na toj podršci, oni su naš »osmi igrač«, što se toga tiče, za svaku su pohvalu. Glasni su bili i domaćini, u dvorani je bila dobra atmosfera, čak mislim da su belgijski navijači digli njihovu momčad toliko da su zaigrali i iznad svojih mogućnosti. Svakako su navijači pridonijeli njihovoj dobroj igri.


Hrvatska je sada arhivirala ovaj »dvokorak«, utakmice s Grcima i Belgijancima u kojima je ostvarila maksimalan učinak.


– To je na kraju i najbitnije. Važno je da je rezultat pozitivan, da smo otišli u pozitivnom tonu natrag u klubove. Apsolutno smo sada vidjeli kako je ovo uvertira za Svjetsko prvenstvo koje nas čeka te se vidi da još imamo prostora za napredak i ispravljanje pogrešaka. Ovo nam je bila svojevrsna lekcija iz koje možeš svašta naučiti te se okrenuti drugim stvarima koje nas čekaju s reprezentacijom. Kada je riječ o izgradnji igrača, može se također dosta toga analizirati te ići dalje naprijed.


Slobodan dan


Reprezentativci su se nakon dugo vremena našli na okupu i odmah su morali odigrati dvije važne utakmice.


– Nije lako tako igrati, u reprezentaciji ima jako malo vremena za pripremu, za analize i stvaranje neke ozbiljne taktike. Dođeš i u sedam dana odigraš dvije ozbiljne utakmice, a treba prebaciti misli iz kluba na reprezentaciju i neke druge zadatke, to nikada nije lagano, pogotovo uigrati dvadeset ljudi koji se vide nakon pola godine. To nije nimalo lagan zadatak. Pritom mislim da smo to s Grčkom dosta dobro obavili, sve analizirali i pripremili se, a s Belgijom je sigurno moglo biti bolje. Najvažnije je da prostora za napredak ima.


Filip Glavaš je poput mnogih vrhunskih sportaša stalni putnik, po povratku iz Belgije i kratkog hrvatskog »intermezza« novo odredište mu je njegov klub, slovenski Trimo Trebnje.


– Trener Uroš Zorman mi je ujutro javio da sam ipak slobodan do utorka, a inače sam mislio da ću trenirati već u ponedjeljak poslijepodne. Nekadašnji istaknuti igrač, on je i izbornik Slovenije, koja je sada u kvalifikacijama u gostima svladala Kosovo. Svjestan je da svima treba malo odmora, barem malo resetirati glavu. U petak nas već čeka utakmica s Mariborom, treba se spremiti. Inače, kiksali smo s Ribnicom, cilj nam je osvojiti slovensko prvenstvo. Kiksali smo i u Europi, nismo ušli u grupnu fazu Europa lige. Generalno, ostaje nam fokus na prvenstvu, guramo prema tom cilju.