Podjela bodova

Riječani uzeli veliki bod na Maksimiru nakon spektakularne golijade, kiksevi Labrovića zasjenili eurogolove

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Dinamo je do danas samo jednom primio tri gola u prvom poluvremenu na stadionu Maksimir. Bilo je to prije četvrt stoljeća, u srazu sa Segestom, a konačni ishod te utakmice bio je isti kao u ovom derbiju.



ZAGREB Sučeljavanje najuspješnijih hrvatskih klubova u zadnjih deset godina ponudilo je vrhunsku razinu nogometa, začinjenu eurogolovima Issaha Abassa i Josipa Drmića, koji su donijeli reprizu raritetnog događaja za HT Prvu ligu. Naime, Dinamo je do ove nedjelje samo jednom primio tri gola u prvom poluvremenu na stadionu Maksimir. Bilo je to prije četvrt stoljeća, u srazu sa Segestom, a konačni ishod te utakmice bio je isti kao u ovom derbiju.


DINAMO – RIJEKA 3:3 (2:3)

Stadion Maksimir. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 6,5.


Strijelac: 1:0 Perić (9′), 1:1 Abass (23′), 2:1 Majer (32′), 2:2 Abass (38′), 2:3 Drmić (43′), 3:3 Oršić (59′).




Žuti karton: Theophile (Dinamo), Pavičić, Lepinjica (Rijeka).


DINAMO: Livaković 6 – Ristovski 6, Theophile 6,5, Perić 7, Franjić 6,5 – Majer 6 (65′ Mišić -), Jakić 6,5 Ivanušec 6,5 – Menalo 6,5 (65′ Kastrati -), Gavranović 6 (65′ Petković -), Oršić 7 (89′ Čop -).


RIJEKA: Labrović 5,5 – Escoval 6,5, Velkovski 7, Smolčić 6,5 – Tomečak 6,5, Liber 7 (79′ Selahi -), Lepinjica 6,5 (65′ Stanić -), Pavičić 7, Vukčević 6 (64′ Prince -) – Abass 8 (88′ Galović -), Drmić 7,5 ( 79Obregon -).

Damir Krznar je u najavi utakmice istaknuo da analiza dosadašnjih nastupa Rijeke nije ponudila dovoljno precizne odgovore, te da se zbog toga njegova momčad priprema za varijante u kojima suparnik ima tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji. Na početku se ispostavilo da se Goran Tomić odlučio za prvu opciju, a ubrzo se vidjelo da modri ansambl ima recept za takav raspored snaga.


Foto galerija: Treće kolo Prve HNL: Dinamo - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Domaći su se u startu postavili kao dominantna sila na terenu, stvarajući pritisak na suparnika. Nakon nekoliko gužvi u kaznenom prostoru suparnika, Dinamo je u 9. minuti stigao do kornera koji mu je donio prednost. Naime, igrači u modrom u dva su navrata glavom vraćali loptu pred gol, a na kraju je ključnu ulogu imao visoki skok Dine Perića – 1:0.


Pokušavajući intervenirati u svom petercu, Nediljko Labrović se zbio u strijelca, i zbog toga tražio prekršaj, ali sudac Tihomir Pejin samo je odmahnuo rukom i pokazao na centar. Opći je dojam da je glavni djelitelj tom prilikom donio ispravnu odluku.


Nakon primljenog gola gostima je trebalo dobrih deset minuta da dođu k sebi i primire razigranog suparnika koji je stalno bio u naletu. Kada je Rijeka konačno povezala svoje redove i uhvatila ritam, modra obrana našla se u problemima. Tako je u 23. minuti iznenada stigla prilika za izjednačenje.


Dinamova obrana je pogriješila pred svojim kaznenim prostorom, što je otvorilo prostor za juriš Drmića prema golu. Domaće je spasila reakcija Stefana Ristovskog, no Rijeka je opet osvojila loptu u ekspresnom roku. Preciznije, to je napravio Darko Velkovski, proigravši Abassa, koji je lansirao bombu sa šesnaest metara iskosa s lijeve strana – 1:1.


Modri su bili lagano grogirani nakon primljenog gola, ali Rijeka to nije uspjela iskoristiti, tako da se raspored snaga vrlo brzo vratio na „početne postavke“. Igrala se 32. minuta kada je iz domaće zadnje linije lansirana duga lopta prema naprijed. Luka Menalo ju je, doduše, loše primio, ali ubrzo se pokazalo da je to sretna okolnost. Naime, lopta se od njega odbila Majeru, koji je sa petnaest metara savladao Labrovića – 2:1.


Ovoga puta Rijeka se vratila u igru za sedam minuta, i to uz obilnu pomoć strijelca drugog gola za Dinamo. Konkretnije, Majer je odigrao premekano dodavanje prema svojoj obrani, a Abbas je uzeo loptu i sa 18 metara izveo još jedan prekrasan udarac – 2:2.


Dinamo je opet bio lagano grogiran, ali Rijeka je ovoga puta znala da mora pokušati iskoristiti svoj zamah. U 43. minuti Adrian Liber je okrenuo Perića, a Bartol Franjić mu je uspio izbiti loptu, koja je završila u Drmićevim nogama, na metar od šesnaesterca. Uslijedila je još jedna riječka bomba – 2:3.


Naravno, Dinamo je na početku drugog dijela još jednom stvorio pritisak, tražeći brzopotezno izjednačenje. Opet je bilo nekoliko opasnih gužvi u kaznenom prostoru Rijeke, ali, baš kao i tijekom istog razdoblja prvog dijela, nije se ukazala potreba za intervencijom Labrovića.


Promjenu je donijela 59. minuta, i to u obliku još jedne greške. Kevin Theophile-Catherine je s desne strane  centrirao je na dvanaest metar od gola, a Labrović je istrčao na tu loptu, iako je padala između dvojice njegovih suigrača. Na to se nadovezalo loše boksanje, čime se Mislavu Oršiću otvorila prilika za udarac po praznom golu – 3:3.


Kroz zadnjih pola sata utakmice obje momčadi su pokušavale pronaći put do svog četvrtog gola, uz dozu opreza. Međutim, to ni slučajno ne znači da nije bilo uzbuđenja. Modri su se, na primjer, u 75. minuti razveselili jedanaestercu, nakon što je Prince Ampem srušio Lirima Kastratija, da bi im se dvije-tri sekunde kasnije osmijesi smrznuli zbog dosuđenog zaleđa. Osim toga, Labrović se sa nekoliko uspješnih intervencija djelomično iskupio za kiks koji je Rijeci izbio pobjedu iz ruku.