Stota obljetnica

FOTO Riječani uveličali feštu u Mošćeničkoj Dragi devetkom nakon koje su svi bili zadovoljni

Denis Frančišković

Foto M. ĐEKIĆ

Foto M. ĐEKIĆ

Nogomet naravno nije bio u prvom planu, ali niti nezanmljiv, posebice u prvom dijelu nakon što je početni udarac izveo Arnaldo Rubinić



MOŠĆENIČKA DRAGA Feštarski i slavljenički bilo je na Slatini, ali sve kako to priliči velikoj, okrugloj obljetnici jednog sportskog kolektiva.


Foto galerija: Utakmica Draga - Rijeke povodom stote obljetnice NK Draga Foto: Milan Đekić


Nogometaši Rijeke uveličali su stotu obljetnicu Drage, aktualnog četvrtoligaša koji je osnovan 1924. kao Club Sportivo Vis, a najveći uspjeh ostvario u sezoni 2003./04. kada je momčad postala prvak Treće HNL i izborila kvalifikacije za viši rang natjecanja. Draga se natjecateljski nije vinula u još veće visine, ali je bila i ostala stabilan klub regije, na neki način i ponos Liburnijskog kraja, jednako kao prva u piramidi Opatija te susjedni Lovran.


 


Draga – Rijeka 0:9



Prijateljska utakmica: Draga – Rijeka 0:9 (0:3). Igralište Slatina. Gledatelja: 600. Sudac: Vladimir Merle. Pomoćnici: Sobol i Kezele. Strijelci: 0:1 Obregon (19′), 0:2 Bogojević (31′), 0:3 Petrovič (43′), 0:4 Yansane (50′), 0:5 Banda (56′), 0:6 Bilajac (65′), 0:7 Jakac (76′), 0:8 Medojević (85′), 0:9 Jakac (87′).


DRAGA: Bošnjak. J. Rudan, Kovačević, Kinkela, Šop, Rubinić, Matovina, T. Rudan, Kaligarić, Krnjatić, Sinožić.


Još su igrali: Milić, Bradičić, Hajdaraj, Antolović, Nuaj, Vukić, Štemberger, Lončarica, Đ. Kurti, Frolja, K. Kurti.


RIJEKA: Zlomislić, Veiga, Mitrović, Dilaver, Čabraja, Banda, Petrovič, Grgić, Ivanović, Bogojević, Obregon.


Drugo poluvrijeme: Todorović, Kitin, Blečić, Valinčić, Pavlović, Butić, Medojević, Yansane, Jakac, Bilajac, Marić.

Istinsko sportsko druženje okupilo je sve generacije igrača i dužnosnika Drage, a Rijeka, vodeći klub Prve HNL također je došla u goste s jakim snagama, igračkim i logističkim. Nogomet naravno nije bio u prvom planu, ali niti nezanmljiv, posebice u prvom dijelu nakon što je početni udarav izveo Arnaldo Rubinić, legenda domaćeg kluba, draški Di Stefano.


Domaći igrači trenera Andreja Abrama odigrali su zapaženo prvo poluvrijeme, pružili renomiranom suparniku otpor u granicama očekivanog, a sjajnim obranama istaknuo se među vratnicama Toni Bošnjak.


Bošnjakove obrane


“Igramo bolje nego protiv Borca”, bila je znakovita poruka domaćih iz publike u prvih petnaestak minuta, nakon čega su u istoj minuti Riječani pogodili vratnicu, a Bošnjak maestrano obranio jednu loptu.


Riječane je u vodstvo doveo Obregon u 19. minuti kada je glavom zakucao loptu od trave u kut, nakon čega je Bošnjak dobro osujetio direktni udarac Bande iz kornera. Dražani su odoljevali do 31. minute, a onda je Bogojević atraktivno zakucao loptu pod gredu na ubacivanje Grgića s desne strane. Pljesak su pobrale i atraktivne “škarice” Ivanovića kada je lopta prošla malo kraj vratnice. Do odmora Petrovič je postigao također efektan gol s 18 metara, lopta je na svom putu zakačila jednog igrača i odsjela u gornjem kutu.


Ivančić, Mance, Tkalčević, Samardžić… kao poveznice

Najveća poveznica između dvaju klubova, Drage i Rijeke, svakako je Mladen Ivančić, aktualni voditelj Omladinske škole Bijelih i nekadašnji igrač i trener. Mladen je iz igračkih dana postao posebno upamćen u sezoni 1999. kad je igrao u zadnjoj liniji s Mijatovićem i Milinovićem u momčadi koja se do zadnjeg kola borila s Croatijom za naslov prvaka. Ivančić je isprva igrao za Dragu, a kasnije došao na Kantridu te poslije igračke karijere obnašao brojne druge funkcije u klubumž, između ostalih bio je i pomoćni trener Zlatku Daliću.Dres oba kluba nosili su i Ivan Mance, Igor Tkalčević, Jasmin Samardžić.., a i brojni igrači Drage prošli su kroz Rijekinu školu poput Tonija Rudana, Andreja Abrama, Ivana Kovačevića, Andreja Krnjatića…

U drugom poluvremenu Željko Sopić je na travnjak poslao igrače koji manje igraju i juniore koji su očekivano mladošću, trkom i spremnošću potvrdili raziliku u kvaliteti, a domaćini počeli energetski padati. Uz Bandu i Yansanea, zabijali su Medojević, Bilajac i dvaput Jakac.


Darovi


Sudac Merle označio je kraj, a onda se na travnjaku pojavili i Rijekini igrači koji nisu igrali, ali su došli čestitati domaćinu i uveličati veliku obljetnicu. Domaća mladost poletjela im je u susret, autogrami i selfiji bili su nezaobilazni s Labrovićem, Pašalićem, Jankovićem… I na kraju je sve zaključeno “milenijskom” fotografijom, fešta je mogla početi, za riječke profesionalce ipak dozirana jer Gorica kuca na vrata, a Dinamo, čija se utakmica s Varaždinom također pozorno pratila, ozbiljno se približava.


Domaćini su se ozbiljno potrudili da sportska fešta prođe u dobrom ozračju, a novo ruho poprimio je travnjak, tribine i okoliš Slatine oko koje se načičkalo više od 500 gledatelja. Red nogometa, red, druženja, red navijanja … Na travnjaku najviše je uzbuđenja izazvala 53. minuta kada je Kristian Kurti pogodio okvir riječkog gola. No, domaćini nisu uspjeli postići počasti pogodak iako se netko našalio pa je na semaforu u jednom trenutku svjetlilo – 2:6.


Utakmicu je došao pogledati i Branko Mikša, nekadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i gradonačenik Zagreba kojeg su Dragu vežu posebne emocije. Domaćini su darivali goste prigodnim slikama, Deana Šćulca, Željka Sopića, Darka Raić Sudara i Anoninija Čulinu, Riječani pak domaćina, točnije predsjednika Arnolda Bradičića s uokvirenim dresom Rijeke s brojem 100. Komplimenti i čestitke bile su obostrane. Sve sa željom da još jedna titula dođe na Kvarner… I da nogomet u Mošćeničkoj Dragi živi na ovakav način namanje idućih sto godina.