Uvijek ista priča

Riječani teturali po rubu nokauta pa u samoj završnici uspjeli doći do nove pobjede

Davor Petrović

NA KRAJU - SLAVLJE/Foto D. KOVAČEVIĆ

NA KRAJU - SLAVLJE/Foto D. KOVAČEVIĆ

Sudeći po uvodnim minutama, učestalo spominjani problemi Gorice sa stoperima dali su ideju Tomiću, čija momčad je odmah pokušala stisnuti suparnika. Nekoliko prvih pokušaja na tom tragu izazvalo je laganu paniku u domaćim redovima, ali izostao je konkretniji učinak...



VELIKA GORICA Ako ima istine u nogometnoj mudrosti koja kaže da trofejne momčadi osvajaju bodove i onda kada igraju loše, Rijeka se ima čemu nadati u ovoj sezoni. Naime, momčad Gorana Tomića stigla je do pobjede u srcu Turopolja, iako je u prvom poluvremenu teturala po rubu nokauta. Povrh toga, Rijeka je primila gol s igračem više, a u zadnjoj minuti utakmice provjeravao se VAR zbog mogućeg jedanaesterca za domaću momčad.


GORICA – RIJEKA 3:4

Gradski stadion. Sudac: Mario Zebec 6,5 (Cestica). Strijelci: 1:0 Lovrić (12′-pen), 1:1 Abass (43′), 2:1 Marjanović (45+3′), 2:2 Selahi (46′), 2:3 Murić (58′-pen), 3:3 Fruk (90′), 3:4 Pavičić (90+1′). Žuti karton: Krešić, Murić, Bušnja (Rijeka), Mitrović, Lovrić, Pršir, Babec, Doka (Gorica). Crveni karton: Delfi (Gorica).


GORICA (4-2-3-1): Banić 6,5, Doka 5,5 (od 71′ Dvorneković -), Marjanović 6,5, Babec 6, Mitrović 6, Pršir 6 (od 71′ Junior -), Sarić 6, Delfi 5, Keita 6, Lovrić 6,5 (od 83′ Fruk 6,5), Dieye 6 (od 71′ Stojanovski -).




RIJEKA (4-2-3-1): Zlomislić 6,5, Tomečak 6 (od 46′ Vukčević 6), Escoval 5,5, Krešić 5,5, Smolčić 5,5, Gnezda Čerin 6, Selahi 7 (od 80′ Pavičić 7), Murić 6,5 (od 83′ Bušnja -), Vučkić 6 (od 80′ Obregon -), Ampem 6, Abass 7.

Sudeći po uvodnim minutama, učestalo spominjani problemi Gorice sa stoperima dali su ideju Tomiću, čija momčad je odmah pokušala stisnuti suparnika. Nekoliko prvih pokušaja na tom tragu izazvalo je laganu paniku u domaćim redovima, ali izostao je konkretniji učinak.


Foto galerija: Prva HNL: Gorica - Rijeka Foto: Davor Kovačević


Gorica je brzo pohvatala konce i već u 9. minuti je opasno zaprijetila preko Matara Dieyea, koji je dva puta pucao po golu u razmaku od nekoliko sekundi. Prvi je, nakon centaršuta Jurice Pršira, bio udarac glavom, čiju putanju je zaustavila prečku, a zatim je uslijedio pokušaj nogom koji je požrtvovnim uklizavanjem blokirao Hrvoje Smolčić.


Tu, međutim, nije bio kraj riječkih muka jer Fran Jović i Borut Križarić iz VAR sobe poslali upozorenje da je u toj akciji Anton Krešić nagazio Josipa Mitrovića unutar kaznenog prostora. Mario Zebec otišao je pogledati snimku, a zatim je odlučno pokazao na bijelu točku. Martin Zlomislić pogodio je stranu u koju je pucao Kristijan Lovrić, ali udarac je bio precizan i jak – 1:0.


Taj gol za Goricu je bio znak za prepuštanje inicijative Rijeci i čekanje prilike za kontru. Gosti su, pak, imali dosta problema s tako postavljenim suparnikom i nikako nisu uspijevali kreirati akciju koja bi im ponudila barem priliku za udarac prema golu koji je čuvao Ivan Banić.


Preciznije, Rijeka je u tom dijelu utakmice izgledala tragikomično, kao momčad koja se prvi put okupila na terenu, nižući pogrešna dodavanja, olako izgubljene lopte u duelima i propuste u obrani. Srećom po goste, Gorici je u nekoliko navrata nedostajalo malo sreće za povećanje prednosti. Tako je, na primjer, u 34. minuti Lovrićev udarac sa deset metara zatresao prečku, dok je u 42. Mitrović pogodio stativu.


Kazna za promašaje stigla je u ekspresnom roku, i to nakon prve, zadnje i jedine suvisle akcije Rijeke. Ivan Tomečak pronašao je prostor za centaršut s desnog boka, a Issah Abass ušuljao se između domaćih stopera, Hrvoja Babeca i Saše Marjanovića, te glavom skrenuo loptu u mrežu – 1:1.


Međutim, gostima ni to nije bilo dovoljno da na odmor otiđu s neriješenim rezultatom. Na isteku treće minute sudačke nadoknade prvog dijela Gorica je imala slobodan udarac, koji je iznjedrio novi pokušaj Lovrića. Zlomislić je jedva zaustavio loptu, a njegovi suigrači slabo su reagirali na odbijanac, omogućivši Marjanoviću poentiranje iz blizine – 2:1.


Realno gledajući, minimalni zaostatak bio je puna šaka brade za Rijeku, koja je do poluvremena izgledala, blago rečeno, očajno. Zapravo, bilo je više nego jasno da Tomić mora nešto mijenjati. Tako je na početku nastavka Andrija Vukčević ušao umjesto Tomečaka, a trideset sekundi kasnije stiglo izjednačenje.


Gosti su kombinirali po lijevom boku, gdje je Abass ubacio u višu brzinu i protutnjao pokraj svojih čuvara. Uslijedila je filigranski precizna povratna lopta, koju je prizemni udarac Lindona Selahija pretvorio u gol – 2:2. Samo dvije minute kasnije odnos snaga se u potpunosti promijenio, nakon što je Younes Delfi zaradio izravni crveni karton zbog rušenja Selahija koji je krenuo sam prema golu Gorice. U tom trenutku gostima se otvorio put prema pobjedi.


Prvi korak napravljen je već u 57. minuti, kada je Abassov udarac pogodio ruku Albija Doke u kaznenom prostoru. Zebec je bez previše razmišljanja opet pokazao na bijelu, a siguran realizator najstrože kazne bio je Robert Murić – 2:3.


Unatoč brojčanom manjku, Gorica se nije predavala već je kroz čvrsti obrambeni blok tražila priliku za kontru vrijednu izjednačenja. S druge strane, Rijeka je djelovala bolje nego u prvom dijelu, ali u obrambenom segmentu i dalje je imala dosta problema. Tako je u 73. minuti Lovrić pobjegao po lijevom krilu i uletio u kazneni prostor. Uslijedio je lukavi udarac prema maloj mreži daljeg kuta, ali lopta je, srećom po goste, prohujala tik uz stativu.


Nakon toga je Rijeka preuzela posjed lopte i pametnom igrom tjerala suparnika na dodatni trkački angažman. Minute su neumoljivo prolazile, a istodobno su kopnili i izgledi Gorice za izjednačenje. Međutim, u 90. minuti sijevnula je desnica Tonija Fruka – 3:3.


Taj gol izazvao je erupciju oduševljenja domaćih navijača, koje je ekspresno ugašena. Naime, na početku druge minute sudačke nadoknade Domagoj Pavičić je postigao novi gol za Rijeku – 3:4.