Slavlje na Rujevici

Riječani režirali tricu u razmaku od šest minuta za četvrto mjesto, Labrović opet na visini kada je bilo potrebno

Denis Frančišković

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Još ne tako davno djelovala je to kao nemoguća misija, no Bijeli pod vodstvom Sergeja Jakirovića na dobrom su putu velikog podviga. Strijelci za domaćine Selahi (45'), Ampem (53') i Banda (59'), Jelenić (88') za goste



RIJEKA Nogometaši Rijeke na četvrtom su mjestu! Još ne tako davno djelovala je to kao nemoguća misija, no Bijeli pod vodstvom Sergeja Jakirovića na dobrom su putu velikog podviga. Nastavljaju pobjeđivati i skupljati bodove, protiv dobrih Varaždinaca došli su su šeste proljetne pobjede, režirali je u šest minuta nastavka i skočili s osmog na četvrto mjesto, poziciju koja će po svemu sudeći donositi i europsku ulaznicu. Svojevrsni je to kuriozitet, posebno nakon osmog mjesta u jesenskom sivilu i velikog bodovnog zaostatka. Rijeka je sada najbolja momčad ovogodišnjeg HNL-a!


Riječani su opet odigrali na refulima oscilacija, ali izrazito pragmatično, vratar i kapetan Labrović opet je bio na visini kad je bilo potrebno, a u napadu Bijeli su strogo kažnjavali propuste Varaždinaca, koji su u završnici došli i do počasnog, utješnog pogotka. Ono što je još važnije, momčad sada napunjena dodatnim samopouzdanjem putuje u Maksimir kod najboljeg hrvatskog sastava i lidera prvenstva. Podignuta je ljestvica ozračja i dobrog raspoloženja. Rujevica opet diše slavljenički, uz pjesmu i još punije tribine.


Rijeka, koja je u prvom poluvremenu u nekoliko navrata opasno živjela, u šest minuta nastavka praktički je riješila pitanje pobjednika. Počelo je udarcem Ampema sa 17 metara (49′), da bi u 53. minuti Obregon pobjegao braniču Bau i asistirao na drugoj strani za usamljenog Ampemu, kojem nije bilo teško zatresti mrežu iz blizine – 2:0.




Banda je u 57. minuti zamijenio Hodžu, a u 59. se već upisao u strijelce. Pucao je iskosa iz slobodnog udarca, činilo se da će to biti ubačaj, no dijagonalna lopta odsjela je u suprotnom kutu – 3:0. Bio je to “blitz” mat za goste koji kao da nisu mogli vjerovati što im se dogodilo nakon solidne i izjednačene igre.


Gužva ispred Labrovića


Očekivano, utakmica se pretvorila u otvoreno nadmetanje, a Varaždinci imali dvije velike prilike. U 64. minuti Bijele je pomazila i sreća, u rijetko viđenoj gužvi i koncentraciji velikog broja igrača na malom prostoru, gosti su čak četiri puta pokušali ugurati loptu u mrežu Labrovića, ali ona je stalno zapinjala u šumi nogu. U 70. Herrera se našao u dobroj prigodi, ali loše je zahvatio loptu na sedam metara od vratiju na otvorenom udarcu. Do kraja Domajnić je uspio ublažiti poraz nakon kornera, a u 90. minuti Herrera opasno pucao kraj Labrovićeve vratnice s dvadesetak metara.


U prvom poluvremenu viđen je sadržajan i obostrano otvoren nogomet u kojem je Rijeka imala nešto bolji posjed. Varaždin se nije zatvorio toliko poput Gorice i Slaven Belupa, tražio je gol i u prvom dijelu imao dvije velike šanse, no Bijele je opet spašavao Labrović.


Počelo je obostrano oprezno, a nakon Rijekine uvodne mini dominacije gosti igru kojih je u središnjici vodio Puclin, sve su se više nametali. U 8. minuti Obregon je htio na neki način iznuditi jedanaesterac, sudac je pustio akciju u nastavku koje je Veiga iskosa tukao pravo u noge Zelenike.


Veiga asistent


U 17. Banovec je lakoćom prošao Godu na desnoj strani i dodao za Drožđeka, koji je iskosa pucao, a Labrović pokazao da je u reprezentativnoj formi. Dvije minute kasnije Rijeka je uzvratila nakon velike gužve, silovito je pucao Ampem po sredini vratiju, ali Zelenika je bio dobro postavljen na crti.


U isto vrijeme sudac Bel pustio je malo čvršću igru, a njegovim odlukama nisu bili često zadovoljni ni Riječani niti Varaždinci. Riječki napadački refuli donijeli su šansu Marina u 26. minuti. Ljevokrilni napadač prodao je lažnjak čuvaru i iskosa pokušao dijagonalonom iznenaditi kroz gužvu vratara, ali Zelinika je opet bio budan.


U 37. minuti gosti su imali najbolju prigodu. U kontri Urata je s lijeve strane ubacio za Banoveca, a njegov udarac s desetak metara Labrović opet sjajno obranio. I spriječio Bijele upadanja u rezultatski minus. Riječani su mogli profitirati u 39. minuti kada se stvorila silna gužva u šesnaestercu, u konačnici je pucao Ampem, a Zelenika uz dosta muke ukrotio loptu.


A da se na odmor ne ode s nulom velike zasluge pripale su Veigi. Portugalac se na desnoj strani šesnaeaterca izborio za dobar dio prostora i još bolje asistirao za Selahija, kojem nije bilo teško da sedam metara pogoditi kut Zelenike – 1:0.