SuperSport HNL

Riječani kreću u seriju ključnih utakmica: “Lokosi su mladi i brzi, za uspjeh nam treba prepoznatljiva energija”

Denis Frančišković

VELIKI ULOG - Andrija Vukčević i Sandro Kulenović/Foto PIXSELL

VELIKI ULOG - Andrija Vukčević i Sandro Kulenović/Foto PIXSELL

Lokomotiva je momčad koja igra svaku utakmicu s nevjerojatnom energijom, tako da će i nama trebati ona naša energija koja nas je krasila. Ako budemo na onoj razini kao protiv Hajduka, vjerujem da rezultat neće izostati - kaže Andrija Vukčević



RIJEKA Nogometaši Rijeke večeras započinju krucijalnu proljetnu operaciju u borbi za veliki podvig i – Europu.


U deset dana igraju tri utakmice s izravnim konkurentima za treće mjesto. Prva na redu danas je Lokomotiva, potom u ponedjeljak Slaven Belupo, pa sljedeću subotu Istra 1961.


Sudar s Lokosima dolazi nakon minimalnog poraza od Gorice, u kojem nije napravljena »veća šteta«, no taj ishod direktno utječe na večerašnji imperativ protiv momčadi Silvija Čabraje. Pobjeda bi bila veliki poguranac momčadi Sergeja Jakirovića, poraz bi približio trenutno osmoplasirane Zagrepčane na samo bod od Bijelih. A važno je i ne gubiti, tvrdi trener Riječana, aludirajući na svu seriju »šarenih« rezultata u HNL-u u posljednje vrijeme.




Lokomotiva je jedna od momčadi koja rezultatski leži Bijelima ove sezone, premda na travnjaku baš i nije izgledalo tako. Prvi ogled Lokosi su dobili 3:1 u kolovozu, još dok je momčad vodio Fausto Budicin. Rijeka je uzvratila u listopadu s 3:0 na Rujevici u najboljoj utakmici Sergeja Cosmija čijeg se razdoblja na Rujevici baš i ne sjećaju s posebnom nostalgijom. U posljednjem sudaru u Kranjčevićevoj ostvarena je pobjeda 1:2, ali uz dosta muke i sreće. Četvrta runda dolazi u trenutku kad forma jednih i drugih, sudeći po rezultatima, nije bajna u posljednjih pet kola. Rijeka je osvojila samo 7, a Lokomotiva 6 od mogućih 15 bodova…


– Lokomotiva je momčad koja igra svaku utakmicu s nevjerojatnom energijom, tako da će i nama trebati ona naša energija koja nas je krasila. Ako budemo na onoj razini kao protiv Hajduka, vjerujem da rezultat neće izostati – kaže Andrija Vukčević, crnogorski reprezentativac, standardni lijevi bočni Bijelih. – Gorica? Stvarno smo imali dobrih prilika, ali kad se one ne iskoriste, dođe kazna. Oni su u prvom dijelu cijelo vrijeme igrali u niskom bloku i da smo zabili, bilo bi sve drukčije. Otvarale bi se i nove šanse. Mi to nismo uspjeli, a oni su se fanatično borili, što niti ne čudi jer u igri im je ostanak. Bili smo nešto rasterećeniji, ali željeli smo nastaviti naš niz i pobjeći Osijeku pet bodova. No, što je, tu je, Lokomotiva je pred vratima. Svi moramo dati maksimum, a znamo da će biti teško. U posljednje vrijeme doma igramo dobro i nema razloga da ne nastavimo tako.


Borba za Europu


Nakon poraza igrači vole istaknuti kako je najbolje da sljedeća utakmica dođe što prije.


– Ja iskreno volim da odmah igramo. Baš sam gledao nešto, nakon svake izgubljene utakmice mi smo pobijedili. Nadam se opet dobroj reakciji momčadi.


Rijeka naglasak na europskom putu mora staviti upravo sada. Ne smije se dovesti u situaciju da sve odlučuje u završnici u ogledima s Dinamom i Osijekom.


– Naravno, ovo su sada jako važne utakmice. Treba sada uzimati bodove s direktnim konkurentima. Dat ćemo sve da uđemo u Europu kad smo već sve ovo dobro napravili ovog proljeća.


Lokomotiva je u zadnje vrijeme osvojila naoko malo bodova, ali uzela je bod u Osijeku (2:2), namučila Dinamo (1:2), pobijedila Šibenik (1:0) i remizirala s Varaždinom (1:1).


– Lokomotiva je dosta mlada momčad, puno trče i nadigravaju se sa svima. Uvijek je teško s njima igrati. Individualno i kolektivno su jako dobri. Bit će teško, ali kad igramo doma pred svojim navijačima, znamo što nam je cilj. Neka doza imperativa i pritiska? Pa ne bih rekao da je to neki klasični pritisak. Jednostavno, sami smo došli do ove pozicije nakon loše jeseni i sami smo se za ovo izborili. Trebamo ozbiljno shvatiti sve utakmice do kraja i pokušati doći do cilja. To je neki imperativ, ali dugoročni, idemo utakmicu po utakmicu.


Mitrović i Banda


Andrija je protiv Hajduka bio najbolji igrač Bijelih. Probijao je bok, centirao kod gola Frigana, vraćao se u obranu. Njegovih 37 kilometara na sat u sprintu, kao najbržeg igrača Rijeke, posebno je došlo do izražaja.


– U prvom dijelu imao sam jednu specifičnu ozljedu. Ona je možda malo ostavila traga na meni. Igrao sam promjenjivo i nisam bio najzadovoljniji. Dosta radim na sebi i sam sebi sam rekao da se moram vratiti u formu koja me krasila prošle sezone. Dajem sve od sebe da budem što bolji u svakoj novoj utakmici – zaključuje Vukčević.


Trener Jakirović priznao je da ima određenih problema oko sastavljanja udarne postave. Ali oni nisu toliko veliki i nerješivi, s obzirom na dobru poduplanost pozicija. U fokusu se dvije pozicije, ali moguće i neke druge promjene. Pod upitnikom je Dilaver, ako ne bude spreman, gotovo sigurno će na mjesto stopera uskočiti Mitrović. Hodža pak nema pravo nastupa i prva zamjena će po svemu sudeći biti Banda, ali ne treba isključiti mogućnost niti da šansu na mjestu zadnjeg veznog dobije Stanić.


Ostale moguće promjene odnose se ponajviše na krilne pozicije. Marin i Ampem u Gorici nisu bili na visini i za očekivati je barem jednu novost od prve minute. S obzirom na brzinu Lokosa, trebat će odgovoriti na sličan način. A tu se Grgić na desnom krilu nameće kao najlogičnije rješenje.