Derbi bez pobjednika

REPRIZA MAKSIMIRA Riječani su imali sve, a onda pali i neko vrijeme “plesali” na rubu poraza. Bijeli na kraju zadržali vrh ljestvice

Denis Frančišković

Na kraju ipak bod - Nogometaši Rijeke/Foto Mateo LEVAK

Na kraju ipak bod - Nogometaši Rijeke/Foto Mateo LEVAK

Dinamo je bio "na koljenima", ali Riječani su u nastavku pali, potpuno izgubili energiju i jedno vrijeme "plesali" na rubu poraza. Jednostavno nije jasno gdje se izgubila prvotno izvrsna Rijeka u nastavku. Rijeka koja ove sezone redovito minuse pretvara u pluseve, a sada nije znala sačuvati tako velik kapital.



RIJEKA Rijeka – Dinamo 3:3! Jednako kao i u prvoj ovosezonskoj utakmici. Rijeci prvo, Dinamu drugo poluvrijeme. I u konačnici realan ishod. Na kraju Riječani imaju za čim žaliti, jer teško se oteti dojmu što su prokockali. Imali su sve nakon prvih 45 minuta. I igru i vodstvo od 3:0! I efikasnog dvostrukog strijelca Drmića i rastrčanog Pavičića.


RIJEKA – DINAMO 3:3

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Igor Pajač 5,5 (Sv. Ivan Zelina). Strijelci: 1:0 Drmić (7′), 2:0 Drmić (38′), 3:0 Velkovski (41′), 3:1 Petković (58′-pen), 3:2 Petković (65′-pen), 3:3 Andrić (82′). Žuti karton: Leovac, Franjić, Menalo, Oršić (Dinamo), Velkovski (Rijeka).


RIJEKA (4-2-3-1): Zlomislić 5,5, Escoval 6, Velkovski 6,5, Smolčić 6, Vukčević 6 (od 89′ Jurišić -), Selahi 6, Pavičić 7 (od 88′ Liber -), Murić 6,5 (od 65′ Abass 5,5), Vučkić 6,5 (od 76′ Čerin -), Ampem 6,5, Drmić 7 (od 88′ Obregon -).




DINAMO (4-2-3-1): Livaković 5,5, Ristovski 6,5, Lauritsen 5,5 (od 46′ Menalo 6), Theophile 6, Leovac 5,5 (od 46′ Šutalo 6), Mišić 7, Franjić 6, Ivanušec 6 (od 83′ Tolić -), Petković 7, Oršić 6,5, Čop 5,5 (od 46′ Andrić 6,5).

Dinamo je bio “na koljenima”, ali Riječani su u nastavku pali, potpuno izgubili energiju i jedno vrijeme “plesali” na rubu poraza. Jednostavno nije jasno gdje se izgubila prvotno izvrsna Rijeka u nastavku. Rijeka koja ove sezone redovito minuse pretvara u pluseve, a sada nije znala sačuvati tako velik kapital. U konačnici i jedni i drugi zaslužili su čestitke. Za kvalitetan derbi, bez obzira na obostrano loše dionice i derbi pun dramatike u dobrom navijačkom ozračju. Rijeka je u konačnici zadržala bod prednosti pred najopasnijim rivalom i pokazala da može. Jedno je poluvrijeme držala u “konopcima” najbolju hrvatsku momčad s europskim pedigreom i pokazala da se, nastavi li ovako, uz korekcije “crnih rupa” ozbiljno može upustiti u borbu za sami vrh s Zagrepčanima.


Foto galerija: Navijači na derbiju Rijeka - Dinamo Foto: Mateo Levak


Neočekivano prvo poluvrijeme odigrali su Rijeka i Dinamo. Bijeli nikad bolje ove sezone, Modri nikad lošije, kao da su olako shvatili derbi i kao da im se nije dalo pretjerano igrati. Riječani su bili izrazito komapktni i gusti u defenzivnom bloku s orijentacijom na okomitost i igru preko bokova. Pritom je ton igri davao Pavičić koji je puno trčao u središnjici, povezivao obranu i napad. Dinamovci ga jednostavno nisu mogli pratiti…


Modri uspavani


S druge strane Zagrepčani su bili sporohodni, igrali s puno pogrešaka i bez ikakve ideje u igri. Niti sjena sastava koji je nadavno deklasirao Genk. Za Bijele se utakmica otvorila na najbolji mogući način, Drmić je zatresao mrežu već u 7. minuti. Ampem je povukao kontru i dodao Drmiću koji se na lijevoj strani lakoćom oslobodio pratnje Lauritsena i efektno zatresao mrežu. Livaković je poletio zrakom, ali lopta u gornji kut bila je neuhvatljiva – 1:0. Uzvratio je Oršić (11′), iskosa s 18 metara opasno je zaprijetio Zlomisliću koji je dobro ukrotio njegov udarac. U onda se dvadesetak minuta nije događalo ništa posebno. Dinamo je pokušavao, ali Rijeka se organizirano branila. U 34. minuti Livakoviću je zaprijetio i Murić iz slobodnog udarca iskosa.


Foto galerija: Prva HNL: Rijeka - Dinamo Foto: Mateo Levak


Rijeka je i dalje bila puno dinamičnija, Dinamo uspavan. I to je skupo platio u dvije minute. Prvo je Drmić (39′) iz blizine u mrežu poslao odbijenu loptu od Livakovića nakon udarca Vukčića – 2:0. Dvije minute potom (41′) na ubačaj Murića iz slobodnog udarva loptu je glavom u mrežu smjestio Velkovski – 3:0. Gosti su mogli smanjiti visoko vodstvo, Oršić je u 45. minuti punom nogom opalio s ruba šesnaesterca, lopta fijuknula kraj vratnice Livakovića koji je u očitoj krizi.


Poništen gol


U drugom poluvremenu sasvim drugačija slika na travnjaku. Dinamo je zagospodario travnjakom, Rijeka se nepotrebno previše povukla i poletjela u “zagrljaj” Zlomislića. Modri su to brzopotezno kaznili i to iz dva kaznena udarca. Oba je vrhunski, majstorski izveo Petković ne dozvolivši Zlomisliću niti milimetar šanse. I to nakon što je u 57. minuti Vučkić srušio Šutala, a u 64. kada je nakon odluke VAR-a potvrđeno da je Velkovski igrao rukom. Smanjene vodstva još je više ohrabrilo Modre, a dojam je demobiliziralo Bijele. Zaiskrilo je i u 70. minuti kad je Menalo udario Ampema kraj out linije. Toliko da su uzavrele tribine, a Danko Matrljan zaradio isključenje s klupe.


Dominacija Modrih i dalje je nastavljena, u 70. minuti Oršić je postigao gol koji je poništen odlukom glavnom suca na intervenciju VAR-a. Međutim, semafor je vratio rezultat na 3:3 u 82. minuti kad je Ristovski ubacio, a Andrić dobro poletio zrakom i smjestio loptu u gornji kut Zlomislića. Završilo je kao i u Maksimiru, Bijeli nisu dočekali svoju 20. niti Modri okruglo 50. pobjedu u međusobnim derbijima HNL-a. Bila je to nova golijada dvije najefikasnije hrvatske momčadi ove sezone.