SKIJAŠKO TRČANJE

Ravna Gora domaćin Continental Balkan Cupa, Marko Skender adut Ravnogorca

Zlatko Horvat

Marko Skender/Foto: TSK RAVNOGORAC

Marko Skender/Foto: TSK RAVNOGORAC

Prvog dana se skija klasično, drugi dan je sprint. Nastupaju samo seniori i seniorke, te juniori i juniorke, dok će izostati mlađe kategorije - kaže Damir Jurčević, predsjednik Ravnogorca.



RIJEKA Trkačko-skijaški klub Ravnogorac domaćin je i organizator Continental Balkan Cupa, ​natjecanja u skijaškom trčanju, što će se ​16. i 17. siječnja održati na skijaškom stadionu ​u Ravnoj Gori t​e će okupiti najveća imena s područja Balkana.


Ravnogorci su prije četiri godine preuzeli inicijativu za organizaciju ovog prestižnog natjecanja. Iako ih je nedostatak snijega posljednjih godina primorao na organizaciju natjecanja izvan Ravne Gore, ove godine će se natjecanje održati na skijaškoj stazi u blizini osnovne škole u Ravnoj Gori. Organizacija će se provesti ​u skladu s epidemiološkim mjerama kako bi se zaštitilo zdravlje svih sudionika. Stoga će se natjecanja odvijati bez gledatelja te će biti obavezno nošenje zaštitnih maski. No, čak ni COVID-19 restrikcije nisu pokolebale Ravnogorce.


Debeli minus


– Prognoza je dobra. Bit će hladno, minus 14 stupnjeva Celzijevih, ali morat ćemo dodati koji stupanj minusa jer svaki put je hladnije nego što poručuju u prognozama – kaže Damir Jurčević, predsjednik Ravnogorca, sudionik Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju i Torinu, koji je dočekao organizaciju međunarodne smotre na stazi u Ravnoj Gori. Snijega ima dovoljno, ali nastupat će samo seniori i juniori.




– Prvog dana se skija klasično, drugi dan je sprint. Nastupaju samo seniori i seniorke, te juniori i juniorke, to se jedino može organizirati, dok će izostati mlađe kategorije.


Skijašice će u subotu trčati ​5 kilometara klasičnom tehnikom, a muške natjecatelje čeka ​izazov od 10 kilometara.​ U nedjelju će se utrkivati u ​sprintu slobodnom tehnikom​ na stazi duljine ​1,3 kilometra.


– Četiri puta utrka je bila na Vrbovskoj poljani, radili smo sve, samo da se održi kontinuitet. Snijega konačno ima dovoljno, od 6. siječnja radimo na dvije staze, na kojima je 30-40 centimetara čvrstog snijega. Jedna staza duga je 2,5 kilometara i na njoj će skijašice voziti dva, a skijaši trkači četiri kruga. Inače, ukupno imamo pet staza.


Argentinci


Izostat će najmlađi trkači i trkačice, ali i Slovenci.


– Slovenija ima svoje državno prvenstvo u istom terminu. Znalo ih je inače doći po 30-40 na našu utrku. Uz naše skijaše i skijašice, nastupit će natjecateljice i natjecatelji iz Bugarske, Rumunjske, Srbije, Mađarske, Austrije, Crne Gore, prijavljena su i dva Argentinca. Prijave se zaključuju večeras pa se broj zemalja može i povećati. Nema ograničenja samo na balkanske zemlje.


Ravnogorac se uzda u Marka Skendera.


– Marko je naš jedini reprezentativac. Nastupit će i Edi Dadić, ali on više nije toliko aktivan. Nastupit će šest, sedam naših članova, toliko ih očekujemo i iz Delnica. Uglavnom se rad klubova bazira na rad s mlađima koji, nažalost, u nekim općinama ne mogu ni trenirati. Do kraja siječnja ne mogu se organizirati nikakve utrke za njih. Nadamo se povoljnijim mjerama, najgore bi bilo da za njih ne možemo ništa organizirati preko cijele zime.