Damir Mišković

Prvi čovjek HNK Rijeka za Novi list iskazao želju da klub zadrži na što čvršćim temeljima: “Problemi postoje, ali financijski smo stabilni”

Denis Frančišković

Damir Mišković/Foto R. BRMALJ

Damir Mišković/Foto R. BRMALJ

Prije tri mjeseca sam govorio kako će korona pogoditi cijeli svijet. Rekao sam da će biti teško, ali i još teže. Prihodi od prodaje igrača nama su 80 posto budžeta, a ako prodaje ne bude, morat ćemo poduzeti i neke dodatne mjere - kaže Mišković



RIJEKA Na Rujevici napokon puno vedriji tonovi. Pobjeda nad prvakom Dinamom ubrizgala je novi optimizam pred završnicu prvenstva i finale Kupa, momčad je u ključnom trenutku napravila ono što nije uspjela s puno slabijim protivnicima. Nakon triju poraza u nizu sve izgleda puno drugačije kad se dobije Dinamo.


Rijeka će svoju europsku ulaznicu dodatno tražiti kroz dva gostovanja u Zaprešiću i na Poljudu te susjedski derbi s Istrom 1961 za kraj sezone. Svemu je svjedočio i Damir Mišković, predsjednik kluba, itekako zadovoljan utakmicom, ali i neizvjesnom završnicom prvenstva koja je uvijek mamac za gledatelje.


– Jesam li zadovoljan? Pa drago mi je zbog igrača, trenera i gledatelja. Dečki su dali sve od sebe i zaslužili tri boda koja uvijek imaju posebnu težinu – kaže Mišković. – Ali nije to bilo loše niti u prijašnjim utakmicama izuzev jednog poluvremena protiv Osijeka. Jednostavno tako je, situacija je specifična zbog korone, događa se i kriza. Nismo davali golove, a primali smo ih lako. A nije bilo niti sreće koja je ponekad u sportu jako bitna. Nije nas htio gol… Druga stvar bi bila da se igrači ne zalažu ili da postoji neki drugu problem. Onda bih reagirao drugačije.


Kako osobno doživljavate igru Rijeke u postkorona razdoblju, poglavito u sjeni posljednjih poraza?




– Nema opuštanja do kraja, ali idemo prema zacrtanom cilju. Izborili smo Europu i došli u finale Kupa. Sada je sve na nama da sezonu učinimo onakvom kakvu smo je predvidjeli. Rasplet? Kad dva kluba dominiraju kao posljednjih sedam godina, kažu da je prvenstvo dosadno. Sada je izjednačenije i meni osobno ljepše i draže. Vidimo da ima obrata iz kolo u kolo, HNL je postala zanimljiva i to je ono što je dobro. A mi kao Rijeka smo napravili ono što smo željeli. Svaku utakmicu igraju u prosjeku tri do četiri mlada igrača. Naravno, uvijek se može bolje, ali ja sam prezadovoljan što igra dosta mladih napokon nakon sedam godina. Pokazuju da su zavrijedili biti u momčadi. To je naša velika pobjeda i pokazatelj rada. Kao i vjere u ono što radimo. Naravno, i sustavnog rada…


Simon Rožman tvrdi da igrači igraju u grču iako za to nema nikakvog razloga. Jeste li nakon korone postavili neke imperative pred momčad, ali i struku u završnici prvenstva?


– Rožman je rekao istinu. Cilj je bio da budemo na mjestima koja vode u Europu i da pokušamo osvojiti Kup. Nije bilo imperativa da moramo biti drugi. Možda su taj imperativ igrači postavili sami sebi što je pozitivno. Mislim da je do tog grča došlo spletom nesretnih okolnosti nakon utakmice u Varaždinu. Onda je dolazila nervoza iz utakmice u utakmicu. Zato mi je drago da su dečki dobili Dinamo. Željeli su pokazati da vrijede, a to tvrdim i ja. Ne može se prije nekoliko mjeseci govoriti da su skoro najbolji, a sad se pričati da ništa ne vrijede. To je tako u sportu. I ja katkad ne razumijem neke stvari, ali igrači se moraju naučiti nositi s pritiskom.


Čolak i Dinamo


Kakav rasplet predviđate u gornjem domu, Lokomotiva i Osijek djeluju puno uvjerljive, Hajduk tone iz kola u kolo?


– Lokomotiva je najbolje iskoristila ovu stanku, a ima momčad koja je na okupu već nekoliko godina. »Lokosi« zbilja igraju najbolji nogomet od svih nas, Osijek je natjecateljska momčad i to se dobro vidi. Mi se vraćamo i nadamo pobjedama do kraja sezone. Gostujemo na Poljudu? Tamo je uvijek zanimljivo, ali ono što ne volim su utakmice bez publike. Takva utakmica zaslužuje pun stadion. Svaku utakmicu idemo na pobjedu kojoj se nadamo i sada.


Kroz medije se sve više provlači mogući transfer Antonija Mirka Čolaka u Dinamo. Koliko u tome ima istine ili je su sve to samo novinarska naklapanja? I koja je cijena ispod koje ne bi pustiti Čolaka s obzirom da ste u njega i puno uložili?


– Ne bih o ciframa. Nezahvalno je o tome pričati. Čolak vrijedi i to je definitivno istina. Drugo su sve priče za koje ne znam hoće li se ili neće dogoditi. Ja nemam nikakvu ponudu za Čolaka. Ne znam jesu li to neke »strelice« da nas se pripremi za nešto. Bit svega je da je Čolak u krugu reprezentacije. U Hrvatskoj imamo samo nekoliko takvih napadača, a ako nastavi ovako igrati, vjerujem da će biti dosta ponuda za njega. Sad pitanje je hoće li one nama biti prihvatljive ili ne zbog cijele situacije u svijetu.


Dobivate li kakve ponude za druge igrače?


– Službenih ponuda nema, ali ima puno upita. Poglavito za mlade igrače. Nadamo se ponudama, to je za nas jako bitno.


Odlazi li Franko Andrijašević nakon isteka posudbe?


– Ja sam uvijek pozitivan i šanse uvijek postoje. Zasad ostaje do kraja prvenstva i Kupa. A istina je, daleko smo u tim mjerilima njegovih primanja u Gentu i kod nas. I dalje smo u razgovoru s Gentom, možda dogovorimo opet novu posudbu. No, jako je teško biti realan u ovom trenutku. Obostrana želja postoji, ali pita se i druga strana.


Proces i ljutnja


Kako ocjenjujete financijsku situaciju u klubu s obzirom na poteškoće koje je prouzročila korona i slabije punjenje proračuna? Hoće li po tom pitanju biti još nekih restrikcija?


– Prije tri mjeseca sam govorio kako će korona pogoditi cijeli svijet. Rekao sam da će biti teško, ali i još teže. Cijela industrija u velikoj je krizi, remeni će se morati stezati u svim poslovnim segmentima, a onda se to odražava i na sport. Nezahvalno je prognozirati, ali sponzorstva su se drastično smanjila koliko god nisu bila velika. Kad se i taj dio očekivanja smanji, sigurno da te i to pogodi. S druge strane, za drugu sezonu još uvijek ne znamo kako će izgledati, koliko gledatelja će moći na tribine, a nama je to velika stavka u svemu tome. Prihodi od prodaje igrača nama su 80 posto budžeta, a ako prodaje ne bude, morat ćemo poduzeti i neke dodatne mjere. Situacija će biti jako, jako teška u većini manjih i većih europskih klubova. Moramo svaki dan razmišljati i gledati što će se događati. Financijski mi smo stabilni, isplaćujemo sve naše obveze, ali nemamo više onih prihoda, posebno malih koji bi pokrivali neke stvari. Struja i voda i dalje isto stoje, kao i trava, sjeme za nju… Definitivno problemi postoje, a radimo na tome da što bezbolnije izađemo iz svega toga.


Grad Rijeka je 30-postotni vlasnik kluba, ali teško je očekivati neku izdašniju financijsku pomoć. Otvaraju li se tu ipak neke druge mogućnosti?


– Jako teško jer i Grad ima svoje probleme. Omladinski pogon i infrastruktura na neki su način dio naše zajednice. Mi ovdje imamo oko 400 djece koja svaki dan treniraju, tuširaju se… I to nije jeftino. Taj dio u cijeloj Hrvatskoj trebao bi biti dio lokalne zajednice. Ne znam je li to moguće u ovoj situaciji. Po meni, to je dio obveza svih nas građana. A profesionalni dio druga je stvar. Grad ispunjava onoliko koliko može i misli da ima u datom trenutku.


Neki od simpatizera Rijeke nezadovoljni su pa čak i ljuti što su Dinamo i Hajduk odveli u svoje redove nekoliko darovitih igrača iz vaše baze. Zabrinjava li vas to ili je to dio uobičajenog procesa u ovim dobnim kategorijama?


– Ne znam tko se može ljutiti na takvo nešto. Mladi, njihovi roditelji i menadžeri odlučuju do 18 godina gdje će ići. Mi kao klub ne možemo niti želimo siliti nekoga na ostanak ako se to ne želi. U ovih osam godina odlazilo je puno njih iz Rijeke, ali još nisam vidio da je netko napravio neku veliku razliku negdje, što im od srca želim. S druge strane, i kod nas je došlo puno mladih iz drugih krajeva Hrvatske. To je jedan normalan proces. To me uopće ne zabrinjava.


Podržati mlade


Aktualno je i skorašnje potpisivanje ugovora o prodaji TV prava švedskoj tvrtki. Osobno ste se uvijek zalagali za sličan koncept funkcioniranja, no neki su ovaj potez proglasili kao veliku pobjedu, a neki naglašavaju da je riječ o tvrtki bez referenci?


– Trudimo se da napravimo najbolje za hrvatski nogomet. Počevši od infrastrukture, HNS je zadnje dvije godine uložio u terene i nitko mi ne može reći da se na njima ne igra bolji nogomet. Istina, treba još dobrih terena. I još više poboljšati infrastrukturu. TV prava? Hrvatska nije na razini zapadnih zemalja, nemamo niti toliko populacije. Nakon sondiranja tržišta odlučili smo napraviti tender na kojeg se mogao javiti tko je htio. I HRT, Nova TV, RTL… ili bilo koja inozemna tvrtka. Pojavilo se njih sedam, tender je otvoren i svi su imali drugu šansu povećati svoje ponude. Imali smo potom videokonferencije koje su se pokazale uspješnim jer smo podigli ponude s onih početnih. Pobijedila je tvrtka koja je ponudila najviše novaca, to je bila velika razlika u odnosu na druge. Sada se pregovara i nadam se da će se uskoro zatvoriti ta priča. Nadam se da bi ovaj mjesec trebali to završiti. Ta firma je poznata u Švedskoj, rade u Njemačkoj i po cijelom svijetu.


Za Šibenik i finale Kupa opet se najavljuje bijeli brod. Vi ste više puta ste rekli da biste više željeli osvojiti Kup nego drugo mjesto. Stojite li i dalje iza te želje? I kako procjenjujete šanse Rijeke i Lokomotive uoči Šibenika?


– To za brod je fantastično. A ja ostajem kod svoje tvrdnje. Ne mijenjam svoje stavove tako često. Trofej je trofej. Nije isto kao i kad si drugi, treći ili četvrti. Za pet ili deset godina nitko neće spominjati Rijeku i reći oni su bili drugi ili treći. Već će reći osvojili su Kup. Zadnjih sedam godina osvojilo se dosta trofeja i jednostavno meni je to draže. Lokomotiva će biti pravi protivnik, ali i naši dečki su dobri. Očekujem fantastičnu utakmicu, što manje problema s koronom i što više navijača. To su dvije momčadi koje igraju dobar nogomet i bit će zanimljivo. Za nas nikako laka utakmica. Neka pobijedi bolji.


Brzo će kraj prvenstva pa početak novog. Europa kao novi veliki izazov?


– Već zadnje dvije godine ponavljam da će za naše klubove u Europi biti sve teže i teže. Sve teže je doći i do »play-offa«, a kamoli do nečeg drugog. Uvijek treba i malo sreće, navodno igrat će se i jedna utakmice. Pitanje s kim, kada i gdje. U svakom slučaju bit će zanimljivo. Ali svaka momčad koja dođe do Europa lige bit će jaka.


Za kraj poruka simpatizerima i navijačima?


– Pozivamo ih da se učlane, ali posebno bih zamolio dio navijača na centralnoj tribini da našim mladim igračima daju podršku. Da ne bude zviždanja i pogrdnih riječi. Mene to smeta. Dečki nisu to zaslužili, a podrška će im biti dodatni motiv. Moramo im dati podršku.


Pozicija trenera nije bila upitna

Je li pozicija trenera Rožmana bila upitna, posebno da se izgubilo od Dinama?
– Ne, pozicija Rožmana nije bila upitna. U našim razgovorima s trenerima i igračima vidjeli smo da postoji pozitiva. I velika želja. Jednostavno, to je moralo negdje isplivati. Vidjeli ste i sami, da je Čolak prije tjedan dana bio blizu lopte, ona bi završila na tribini, a sad natjera igrača na autogol, zabije drugi. Jedan Pavičić je odigrao fenomenalno, kao i Andrijašević, Čolak »izorao« obranu i teren. Moram ćemo ga popravljati, ha, ha… Braut je letio gore-dolje po onoj vrućini. Lončar i Raspopović istrčali su strašno puno. Pandur je dobro branio, Velkovski bio miran, Smolčić dobar nakon što je cijeli tjedan imao problema sa sinusima… Čak niti obrana nije dobila gol što je velika stvar. Svi su bili dobri. Takav pristup je ono što nama treba – kaže Mišković.